TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Araç park edecek yer kalmadı

Adana’da artan araçlar nedeni ile yaşanan sorunları vatandaşlar, oda başkanları ve sürücüler değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2014 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2014 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Araç park edecek yer kalmadı

Araç park edecek yer kalmadı

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) Adana’da bulunan araç sayısının fazlalığı nedeni ile artık sürücüler araçlarına park edecek yer bulamıyor. Ara sokaklar dahil yol kenarları ve kaldırımlar park halindeki otomobillerle dolup taşıyor.

Adana’da Ocak ayı sonu itibari ile TÜİK verilerine göre, trafikte 538 bin 245 motorlu araç yer alıyor. Bu araçların 252 bin 856’sını otomobil, 122 bin 731’ini motosiklet, 83 bin 794’ünü de kamyonetler oluşturuyor. Geriye kalan 45 bin 673 aracı traktör, 18 bin 181’i kamyon, 9 bin 478’i minibüs, 4 bin 831’i otobüs ve 701 birini de özel amaçlı araçları kapsıyor. Durum böyle olunca Adana’da her 4.4 kişiye bir araç düştüğü yapılan hesaplarla ortaya çıkıyor.

ARA SOKAKLARDAN VATANDAŞLAR GEÇEMİYOR

Araç sayısının fazla olması kentte olumsuz yansıyor. Kaldırımlar yol kenarları baştanbaşa park edilmiş araçlar doluyor. Özellikle ana caddelere yakın ara sokaklarda yayalar ne yolu, nede kaldırımları kullanabiliyor. Araçlarla tıka basa doldurulan sokaklar bu güne kadar hiçbir yetkilinin de dikkatini çekmediğini gösteriyor. Sürücüler park alanlarının bulunmadığı için araçlarını ara sokaklara park ettiklerini söylüyor.

YER ALTI OTOPARKLARI GEREKLİ

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Adana Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, araç artışını arz talep meselesi olduğunu buna kimsenin bir şey diyemeyeceğini söyledi. Ancak yaşanan bu artışa yerel yönetimlerin otoparkların attırılması yönünde önlem alması gerektiğini dile getiren Sözütek, “Belediyeler yer altı otoparkları yapmalı. Yapılan bu otoparklar ile yaşanan sıkıntılar bir nebze olsun azalacaktır.” dedi.

MİLLİ EKONOMİYE, ÇEVREYE, TRAFİĞE ZARAR

Artan araçlar nedeni ile kentte trafik sorununun da yaşandığını işaret eden Sözütek, “Hususi araçlarla bir kişi seyahat ediyor. Bu kişiler gidecekleri yerlere vardığında araç park edecek yer bulamıyor. Kaldırımlara ve benzeri alanlara park ediyorlar. Bu alanlarda arabalara ceza kesilebiliniyor. Cezanın yanı sıra zaten benzin parası veriliyor. Milli Ekonomiye, çevreye, trafiğe, yayalara her şeye zarar.” ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI KULLANILMALI

Adana’da bulunan dolmuş, otobüs, metro gibi toplu ulaşım araçlarının kullanılmasının milli ekonomi yönünden daha avantajlı olacağını savunan Sözütek, “ Bugün her mahalleye toplu taşıma araçları gidiyor. Ancak buna rağmen otomobiller kullanılıyor. Biz otomobilleri kimse kullanmasın demiyoruz, sakın yanlış anlaşılmasın araçlar tabiî ki kullanılmak içindir, ama kente ve insanlığa, milli ekonomimize duyarlı olmak adına ihtiyaç durumlarında otomobiller kullanılmadır. Ceza yemekten park sıkıntısı çekmekten, yahut acın çizilip deforme etme riskini girmektense 3.5 TL verilip gönül rahatlığı ile gideceğiniz yere gidip gelebilirsiniz” dedi.

5 TL OTOPARK PARASI FAZLA

Otomobil sürücüleri ana yollara araçlarını park ettiklerinde trafik tarafından çekildiğini, bu nedenden ötürü ara sokaklara park yaptıklarını savunuyor. Trafik polislerinin dahi kendilerini ara sokaklara park edilmesi yönünde yönlendirdiğini iddia eden sürücüler, “Özel otoparklarda giriş, çıkış dahi yapsan ücret 5 TL. 5 TL az bir para değil günde 3 yere park etmeye kalksak 15 TL ediyor. Bu nedenle ara sokakları tercih ediyoruz” dediler.

ÜCRETSİZ ALANLAR YAPILMALI

Belediyeler tarafından ücretsiz park alanları yapılmasını isteyen sürücüler, “Özellik çarşı bölgesinde ücretsiz otoparklar yapılmasını istiyoruz. Bir alan ayrılarak otopark olarak tahsis edilirse kimse otomobillerini uygunsuz yerlere park etmez. Herkes bu alanları kullanır: Ancak böyle bir yer bu güne kadar yapılmadı. Seyhan Belediyesi bir otopark yaptı Seyhan Kültür Merkezi bodrumuna 3 TL para alıyor. Büyükşehir yaptı 2 TL para alıyor. Haliyle kimse de buraları kullanmıyor. Bu otoparklara baktığınızda genelde hep boşlar. Ama etrafı park edilmiş otolarla doludur” ifadelerini kullandılar.

YAYALARIN PARK MAĞDURİYETİ

Otomobilleri olmayan vatandaşlar ise, kaldırımların dahi üzerine park edilmiş araçlar nedeni ile kaldırımları kullanamadıklarını söyledi. Bazı sürücülerin dar kaldırımları ve yolu birlikte işgal ettiklerini dile getiren vatandaşlar, “Bu kez ne kaldırımları, nede yolu kullanabiliyoruz. Yoldan geçen otomobillerin arasında ezilme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Yıllardır durum böyle ancak hiçbir yetkili bu sorunu görmüyor.” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.