TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Savaşın olduğu yerde turist olmaz”

‘38. Turizm Haftası Kutlamaları’ Adana’da renkli sahnelere ev sahipliği yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2014 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2014 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Savaşın olduğu yerde turist olmaz”

  “Savaşın olduğu yerde turist olmaz”

 

Halil İbrahim UĞUR

 

 

ADANA-(İLKHABER) Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen ‘Turizm Haftası’ Adana’da büyük bir coşku ile kutlandı. Kutlama etkinliklerine katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgün Özaslan Adana’ya Türkiye’nin en büyük müze kompleksini yaptıklarını belirtirken, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise, savaş ve şiddetin olduğu yerde turizmden bahsedilemeyeceğini söyledi.

 

 

Adana’da ‘Turizm Haftası’, Ramazanoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla kutlandı. Oldukça renkli sahnelerin yaşandığı programın açılış konuşmasını yapan sektör temsilcisi Can Akşit, Adana’da turizmin kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yöneticilerin desteklemeleri sayesinde gelişeceğini ifade etti.

 

“GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ NOKTASINDAYIZ”

Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Adana Valiliği ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının turizme verdiği desteği son günlerde yapılan çalışmalarda daha da iyi gördüklerini belirten Can Akşit, “Bu gün geldiğimiz nokta bu güzelliklerin sadece başlangıcıdır. Bu nedenle biz turizmciler olarak çok mutluyuz. Geçtiğimiz yıl, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatlarıyla gerçekleştirilen konferansta ve Adana’da daha önce turizmle ilgili yapılmış çalışmalardan çıkan sonuçlara göre Adana olarak turizmde önceliklerimizi belirlerken yeme, içme, eğlence, sağlık ve kültür turizmlerinde ele alınması gerekliliğinin önemi ortaya çıktı. Adana ili olarak, gerek Adana yöresel mutfak zenginliğinin gerek dünyada marka haline gelmiş Adana Kebabımızın tanıtımı için daha fazla imkanların sağlanması gerekiyor.” dedi.

 

“DÜNYADA EN HIZLI GELİŞEN SEKTÖR TURİZM”

Can Akşit’ten sonra kısa bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgün Özaslan ise, sadece başka ülkelere gitmenin turizm olmadığının altını çizdi. Özaslan, “Turizm, bir yerin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin görmek için yapılan seyahattir. Turizm şuanda dünyada en hızlı gelişen sektörlerin başında geliyor. Türkiye ise turizm alanında çok büyük bir başarı kazandı.” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKİYE, DÜNYADA 6. SIRADA BULUNUYOR”

Türkiye’ye 2013 yılında 35 bin turist geldiğini açıklayan Özgün Özaslan, bu rakamın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin şuanda turizm alanında dünyada 6. sırada olduğunu belirten Özaslan, “Ülkemize gelen turistlerden kazancımız 32 milyar doları aştı. Bu başarıda tüm turizmcilerin emeği var. Çünkü turizm demek sadece konaklama tesisleri, ulaşım alt yapısı veya bir şeyler yapmak demek değildir. Halkın buna katılımı olmadan turizm olmaz ve o yüzden herkese önemli görevler düşüyor.” dedi.

 

“TURİSTİK DEĞERLERİMİZİ KORUMAMIZ GEREKİYOR”

Turizm sektöründe ana unsurların tarihi, doğal ve kültürel değerler olduğunu belirten Özgün Özaslan, “Bu değerleri en iyi şekilde koruyan, yabancılara göstermek için uygun ortamlar hazırlayan ülke, şehir ve devlet turizme hazır demektir. O açıdan toplumun çevreyi temiz tutması ve koruması gerekiyor.” diye konuştu.

 

“ADANA İÇİN MÜJDELERİMİZ VAR”

Bakanlık olarak Adana’ya büyük önem verdiklerini ve Adana için müjdeleri olduğunu söyleyen Özgün Özaslan, “Milli Mensucat Fabrikası’nın da içinde bulunduğu 70 dönümlük alanda bir müze kompleksi oluşturuyoruz. Bu Türkiye’nin en büyük, en gözde müzesi olacak. İçinde tarım müzesi, arkeoloji müzesi ve etnografya müzesi hizmet edecek. Bu çok önemli bir şey. Bu alt yapı oluşturulduğu takdirde önümüzdeki yıllardan itibaren Adana’mıza daha çok ziyaretçi gelecek.” dedi.

 

“ADANA’DA 8 TARİHİ KAZI YAPILIYOR”

Adana’da tarihi ve kültürel mirasların gün ışığına çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Özaslan, “Geçmiş yıllarda Adana’da 2 tane tarihi kazı yapılıyordu. Şuanda bu rakam 8’e çıktı. Bu önemli bir gelişme çünkü şehrin tarihi dokusu ve çalışmalarla gün ışığına çıkarılıyor. Aslında en önemli görevlerden biri ise yerel yöneticilere düşüyor. Yerel yöneticiler planlı şehirleşmede ne kadar hizmet verirse turizminde gelişmesine o kadar katkı sağlar.” şeklinde konuştu.

 

“ADANA’DA TURİZM SEKTÖRÜ GELİŞİYOR”

Programın son konuşmasını ise Adana Valisi Hüseyin Avni Coş yaptı. Adana’da ve tüm Türkiye’de turizm sektörünün giderek geliştiğini belirten Vali Coş, son yıllarda turizm alanında yapılan hamlelerle Türkiye’nin dünyadaki turizm pastasındaki payını artırarak ilk 10 ülke arasına girdiğinin altını çizdi. Bu başarının ülke genelinde sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde elde edildiğini vurgulayan Vali Coş, “Çünkü turizmin düşmanı şiddet, savaş ve çatışmadır. Eğer bir yerde huzur barış, kardeşlik, dostluk, tarih, doğal güzellik varsa orada muhakkak alt yapıda yavaş yavaş oluşur. Ayrıca oradaki turizm değerleri bir birini besleyerek ikisi de beraber gelişir ve turizm bu şekilde belli bir noktaya ulaşır. Bizim ülkemizde de hamdolsun ki özellikle son yıllarda huzur, güven, istikrarda sağlanan üst düzey başarılar sayesinde turizm sektörü çok önemli ivmeler kazanarak ekonomimize güç veren temel dinamiklerden birisi haline geldi.” dedi.

 

“TOPLUMUN TÜM KESMİ TURİZME GÖNÜL VERMELİ”

Turizm alanında elde edilen büyük başarıdan dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Coş, “Bir yerde turizmin gelişmesi için toplumundaki 7’den 77’ye tüm herkesin gönül vermesi ile gerçekleşir. Eğer sadece toplumun bir kesimi turizme yönelip diğeri bu konuda duyarsız kalırsa başarı elde edilemez. Ayrıca turistin beklediği hem beşeri hem de coğrafi güzellikler sağlanamaz ise turizm gelişmediği gibi geriye gider.” ifade etti.

 

“SAVAŞIN OLDUĞU YERDE TURİZM OLMAZ”

Geçmiş yıllarda Suriye’de belli bir turizm potansiyelinin olduğunu hatırlatan Vali Hüseyin Avni Coş, “Komşumuz Suriye’de çatışma ve iç savaş var. Şuanda Suriye’de bırakın turizmin gelişmesini, Suriye halkı bile komşu ülkelere kaçıp canını kurtarmaya çalışıyor. O yüzden huzur, güven, ekonomik, siyasi ve sosyal istikrar sağlanmadığı takdirde orada turizmin yapılması mümkün değildir. O yüzden ülkemizdeki barışa ve huzura sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.

 

“ADANA SAĞLIK TURİZMİNDE İDDİALI”

Adana’nın turizm alanında çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Vali Coş, “Adana’mızın Sağlık turizminde de büyük iddiası var. Hükümetimiz Adana’nın başta sağlık turizmi olmak üzere turizmin her alanında hedeflerine ulaşması için büyük  destek veriyor. Bizde kamu kurumu ve  kuruluşları ile birlikte turizm konusunda taş üstüne taş koymak isteyen bütün yatırımcılarımızı ve sektör mensuplarımızı destekliyoruz. Onların her zaman yanında ve hizmetindeyiz.” diye konuştu.

 

ADANA’YA MÜZE KOMPLEKSİ YAPIYORUZ

Adana’ya Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in öncülüğünde müze kompleksi kazandırıldığını ifade eden Vali Coş, “Bir müze değil içinde birden fazla müzeyi aynı çatı altında bir komplekste barındıran eski Milli Mensucat Fabrikası’nın metruk ve harabe vaziyetten kurtarıp orayı şehrin kalbinde, gelen yerli ve yabancı misafirlerimize, çocuklarımıza, gençlerimize gururla gösterebileceğimiz bir müzeler kompleksi haline getiriyoruz. Tarihi dokuyu, kurtarmış oluyoruz ve o tarihi dokuyu müze kompleksi olarak içinde etnografya müzesi, kent müzesi ve sanayi müzesi gibi pek çok müzenin bir arada olduğu bir kompleks. Burası içinde sinema salonundan kitap evlerine, CD satış yerlerinden kafeteryasına kadar yaşayan bir müze kompleksi ile gençlerin de kültür meraklılarının da buluşup sohbet edebileceği, yararlanabileceği bir müze haline gelecek.” dedi.

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü halk oyunları ekibi gösterilerini sunarken, ardından başarılı öğrencilere teşekkür belgesi verildi. 11-15 Şubat 2014 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen ve 28 ülkeden katılan öğrencilerin katıldığı 12. Uluslararası Mutfak Günleri yarışması sonucunda 1’i dünya ikinciliği, 2’si dünya üçüncülüğü olmak üzere toplamda 7 tane madalya kazanan Nezihe Yalvaç Turizm Otelcilik Okulu öğrencileri ile 24 Ocak’ta Antalya’da düzenlenen 6. Uluslararası Altın Kep Yarışmasında dereceye giren Sabancı Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerine teşekkür belgesi ve armağanları verildi.

 

YILDIZ ÇAM, PROGRAMIN SONUNDA SAHNE ALDI

Düzenlenen programın sonunda ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Yıldız Çam sahne aldı. Ünlü sanatçı söylediği şarkı ve türkülerle öğrencileri coştururken, konser sonunda büyük alkış topladı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.