TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BALIKÇILAR DERTLİ

Türkiye’de 1 Eylül 2013’te başlayan av sezonu 15 Nisan 2014 itibariyle sona erdi. Av sezonunun sona ermesiyle gözler de balıkçı tezgâhlarına çevrildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2014 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2014 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
BALIKÇILAR DERTLİ

Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU

MERSİN (İLKHABER) - Av sezonunun kapanmasıyla birlikte Mersin’in Anamur İlçesi’nde uzun yıllardan beri balıkçılık yapan balıkçılar, sezonun sona ermesiyle birlikte balık fiyatlarında artış olacağını söylediler. Bu yıl ki sezonu değerlendiren balıkçılardan kimisi balık sezonun çok iyi olduğunu söylerken kimisi de balık sezonun çok kötü geçtiğini ifade ettiler. Şu an piyasanın normal seyrinde devam ettiğini dile getiren balıkçılardan 18 yıllık Balıkçı Sami Gültekin, “Balık fiyatlarında şu an bir değişiklik söz konusu değil. Bu yıl balık iyi para etti. Şöyle ki, geçen yıl çok balık vardı ama para etmedi. Bu yıl ise az balık vardı. Elimizde balık kalmadı. Hepsini sattık.” dedi.

Balıkçılardan Yunus Ülker ise, önümüzdeki günlerde balık fiyatlarında artış olacağının sinyallerini verdi. Ülker, “Bu yıl havaların sıcak gitmesiyle birlikte doğal balıklarda sıkıntılı bir süreç yaşandı. Yasak dolayısıyla doğal olarak sıkıntı devam edecek. Bu biraz da arz talebe bağlıdır. Talep fazla olursa bu da haliyle balık fiyatlarına yansıyacaktır.” diyerek ilerleyen günlerde balık fiyatlarında artışın yaşanacağının sinyallerini verdi.

30 yıldır balıkçılık yapan Selahattin Ülker ise bu yıl ki sezonun kötü olmasını ilginç bir sebebe bağladı. Ülker, “Anamur’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne denizin 250 metre altından gidecek olan boru hatlarındaki gemilerin ve makinelerin gürültüsünden balıklar ürktü. Memlekette balık kalmadı. Çok kötü bir sezon yaşadık. Dileğimiz bu su hattının sezon başlamadan bitirilmesidir. En azından yeni sezona sorunsuz başlayalım.

Yasak süresince bu yasağı delmek isteyenler mutlaka olacaktır. Denizlerin verimliliği açısından bu gibi konular için denetimler yapılmalıdır. Bu konuda sahil güvenliğe, İlçe tarım müdürlüğü su ürünlerine çok büyük işler düşüyor. Yasak boyunca denetimler aralıksız yapılmalıdır. Yasak zamanı denetim olmaz ve avlanma devam ederse bu balıkçılığa büyük zarar verecektir. Balıkçılık sektörü zaten her geçen gün eriyor. Kaçak avcılığın mutlaka önüne geçilmelidir.” diye konuştu.

45 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Çetin ise “Kültür balıklarının fiyatlarında bir değişiklik olmaz fakat doğal balıkların fiyatlarında mutlaka yüz de 25’lere varan bir artış olacaktır. Bu da kaçınılmaz. Çünkü av sezonu kapandı.” şeklinde konuştu.

Av sezonun kapanmasıyla birlikte balıkçı tezgâhlarında Levrek 15 TL, Çupra 15 TL, Karakulak 15, Barbun 40 TL, İstavrit 10 TL, Mercan 30 TL, Lagos 60 TL’den satılıyor.

15 Nisan 2014’te başlayan av yasağı 31 Ağustos 2014 tarihine kadar sürecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.