TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“YETİMLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Adana İnsani Yardım Derneği Yetim Birimi Başkanı İlhan Geyik, yetim çocuklara yönelik 2 ayrı projelerinin büyük ilgi gördüğünü ve tüm Türkiye’de devam ettiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2014 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2014 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“YETİMLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Halil İbrahim UĞUR

ADANA- (İLKHABER) Adana İnsani Yardım Derneği (ADYAR) Yetim Birimi Başkanı İlhan Geyik, toplumda yetim olgusunu geliştirmek adına “Her caminin bir yetimi olsun” ve “Her sınıfın bir yetim kardeşi var” kampanyaları düzenlediklerini açıkladı. İhtiyaç sahipleri adına değişik ülkelerden yardım toplandığını belirten İlhan Geyik, Türkiye’nin adeta yardım toplama merkezi görevi üstlendiğini söyledi.

 

 

Daha önce Adana Valiliği ve Kalkınma Bakanlığı ile birlikte farklı bir SODES projesine imza attıklarını belirten İlhan Geyik, projeden 600 çocuğun yararlandığını belirtti. Şuanda yetim çocuklara yönelik 2 ayrı projenin devam ettiğini belirten İlhan Geyik, yetim çocukları iyi bir gelecek sunmak adına çalıştıklarını ifade etti.

 

“HER CAMİNİN BİR YETİMİ OLSUN”

Daha çok yetime sahip çıkmak ve yetim olgusunu toplumun tüm kesimlerine yayabilmek adına 2 önemli projelerinin giderek büyüyen desteklerle devam ettiğini belirten İlhan Geyik, “Seyhan İlçe Müftülüğü ile ‘Her caminin bir yetimi olsun’ kampanyası başlattık. Şuanda 65 tane Seyhan ilçemize bağlı caminin 1’er yetimi var. Müftü Halil Uzun ile birlikte başlattığımız bu proje oldukça başarılı oldu. Her cami imamı, camisindeki hayırseverler ile birlikte 1 yada daha fazla yetimin sponsorluğunu üstleniyorlar. Ve Diyanet İşleri Başkanlığı da zaten yetimlerle ilgili de bu konuda bir kaç kere hutbe okuttu. Bu da çok önemliydi bizim için ve başlattığımız bu kampanya şuan tüm Türkiye’de devam ediyor.” dedi.

 

“HER SINIFIN BİR YETİM KARDEŞİ VAR”

Ayrıca okullarda yetim çocuklar yararına kampanyalar düzenlendiklerini belirten İlhan Geyik, “Okullarda ‘Her sınıfın bir yetim kardeşi var’ kampanyası düzenledik. Bu kampanyayı İHH ve ADYAR olarak yine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütüyoruz. Bu kampanya ile birlikte okullara gidiyor, okullarda sunumlar yapıyor ve şuanda kamu spotu olarak da yayınlanan bir filim var. Bu kamu spotunda dünyadaki yetim olgusunu anlatıyor. Çocuklar harçlıklarından verdikleri 3’er lira ile sınıflarında her ay 90 lira para biriktirip, biriktirdikleri bu para ile bir yetim çocuğa kardeş oluyorlar. O sınıfın yetim bir kardeşi oluyor. Ve o sınıftaki çocuklar, örneğin Malatya’da Ayşe Yılmaz adındaki 7 yaşındaki bir çocuğa sponsor oluyorlar. Biz bu yetim kardeşimizin, ‘Yetim Özet Bilgi Formu’ dediğimiz formu sınıfa ulaştırıyoruz. Ve birde onlara küçük bir fidan veriyoruz saksıda. O fidan büyüdükçe yetim de büyüyecek. Ayrıca sınıftaki öğrenciler kendilerine kardeş olarak seçtikleri yetim ile iletişim de kurabiliyor. Mektuplaşabiliyorlar ya da interaktif bir ortam varsa e-mail’de gönderebiliyorlar.” diye konuştu.

 

“KENDİ HARÇLIKLARINDAN PARA İSTİYORUZ”

Kampanyaya katılan sınıflar bir takım ihtiyaçları olduğu zaman özel aktivasyonlar yani küçük kermesler düzenleyebildiğini belirten İlhan Geyik, öğrencilerin kardeş olarak seçtikleri yetimlere ekstradan para yada hediye gönderebildiğini söyledi. Ancak her ay özellikle kendi harçlıklardan 3’er, 4’er lira para vermelerini istediklerini belirten İlhan Geyik, “Adana’da yaklaşık olarak 60’dan fazla okulla irtibat halinde olduk ve oralarda sunumlar gerçekleştirdik. Çocuklar çok fazla ilgi gösterdiler. Bir çok okuldaki sınıfların 1’er yetim kardeşi var. Bu kampanyamız ile hem yetim sponsorluk sayısını artmasında ve hem de küçük yaşlardan başlamak üzere bu güzel hayır hareketinin buralardan başlamasını hedefliyoruz.” dedi.

 

“HERKES KENDİ YETİMİNİ SAHİP ÇIKSIN İSTİYORUZ”

Düzenledikleri proje ile aslında bir çok şeyi amaçladıklarını belirten İlhan Geyik, “Eğer herkes kendi yetimine, kendi ihtiyaç sahibine sahip çıkarsa zaten bize de ihtiyaç kalmaz. Bizim de dileğimiz ve idealimiz şu ki; bir gün bizim gibi hayır kurumlarına ihtiyacın kalmadığı bir Türkiye’yi bu çocuklarla birlikte inşa edelim. Yada bu inşaat sürecinde bir tuğlamız olsun istiyoruz. Ayrıca, öğrencilerimiz bu yaşta iyilik ve hayır yapmaya başlarlarsa, yani ‘Veren el’ olmaya şimdiden başlarlarsa ben inanıyorum ki ilerde kötülük yapan el olmayacaklardır. İyilik yapmak çünkü bir hastalık gibidir. Güzel bir hastalık virüs gibidir, insanın kalbine girdikten sonra bütün kalbi sarar.” şeklinde konuştu.

 

GEYİK, “TÜRKİYE’DE AÇ MI BİTTİ?” SORUSUNA CEVAP VERDİ

Hazırladıkları projenin Türkiye’de 73 ilinde çok verimli bir şekilde devam ettiğini belirten İlhan Geyik, başlatılan iyilik hareketinin tüm dünyayı sarmasını istedi. Toplanan yardımları 42 ülkede dağıttıklarını belirten İlhan Geyik, “Zaman zaman soruyorlar; “Türkiye’de aç mı bitti?”, “Türkiye’de ihtiyaç sahibi bitti mi ki siz oraya gidiyorsunuz?” Biz Türkiye’dekileri unutmuyoruz. Ama biz nereye gittiysek şunu gördük; bizden önce zaten ecdadımız zaten oradaymış. Biz sadece ecdadımızdan devraldığımız misyonu yerine getirmeye çalışıyoruz. Biz sadece Afrika’ya gittiğimizde şunu gördük; adı Muhammed olan yüzbinlerce rahibe rastladık, adı Ayşe ve Fatma olan yüzbinlerce rahibi gördük. Zannedersem bundan sonra oraya neden gitmemiz gerektiğini bu röportajı okuyan kardeşlerimiz daha iyi anlayacaklardır. Gitmemiz gerekiyor ve biz geç bile kaldık. Biz ve bizim gibi yardım kurumları ile diğer sivil toplum örgütleri oralara gittikçe ben inanıyorum ki Türkiye’nin tarihten gelen misyonu, vakur duruşu, saygınlığı tekrar eski yerine fazlası ile gelecektir. Bu açıdan bir takım böyle dış sözlere hiç aldırış etmiyoruz. Biz yolumuzda ilerliyoruz. “Burada fakir insan kalmadı mı ki dışarıya gidiyorsunuz?” diyenlere şöyle bir şey söylemek istiyorum. Buradakilere de biz bakıyoruz zaten, siz bakmıyorsunuz.” dedi.

 

“TÜRKİYE YARDIM TOPLAMA MERKEZİ”

İHH ve ADYAR’ın sadece Türkiye’de yardım toplamadığının altını çizen İlhan Geyik, “Sadece Türkiye’de değil, Almanya’dan, Ortadoğu’dan ve bir çok ülkeden İHH ve ADYAR’a ihtiyaç sahiplerine ulaştırması için bir çok bağışta bulunan insan var. Türkiye bu noktada bir merkez görevi görüyor. Yani İHH olsun diğer yardım kuruluşları olsun bunlar dışardan topladıkları yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Ama bu noktada Türkiye’nin bir özelliği var. Türkiye bir merkez gibi, bir ağabey gibi bu tür hayır işlerine öncülük yapıyor. Ve Türkiye’de gerçekten bu işlere gönüllü çok insan var. Türkiye’nin en büyük gücü zaten insan gücü. İnsan gücü olarak bizler Afrika, Ortadoğu, Uzakdoğu, Balkanlar ve Kafkaslara gidebiliyoruz. Ve oralarda bu insanlardan, bu coğrafyalardan toplanan yardımı götürme şansına kavuşmuş oluyoruz. Yaptığımız her şey Allah ve Allah rızası içindir.” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.