TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuğa ceza değil, önleyici politika

Her geçen gün suça sürüklenen çocuk sayısının arttığına dikkat çeken Çıtırık, çocuğun üstün yararının gözetilmesini istedi

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2014 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2014 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çocuğa ceza değil, önleyici politika

ADANA (İHA) - Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, her geçen gün suça sürüklenen çocuk sayısının arttığını belirterek, “Çocuğun korunması, gelişiminin sağlanması ve çocuğun üstün yararının mutlaka gözetilmesi gerekmektedir. Çocuk suçluluğunda cezalandırılmayı değil, önleyici politikalar esas alınmalıdır” dedi. 
  Çıtırık, Adana Barosu tarafından düzenlenen "Çocuk, Adalet Sistemi" konulu Çalıştayın açılışında, yaptığı konuşmada, çocukların bedensel, zihinsel, cinsel gelişimlerinin önem taşıdığını söyledi. Çıtırık, "Çocuklar gelişim ve bilgilendirmeyi tamamlama evresinde cinsel istismara, sömürüye maruz kaldıkları, suça sürüklendikleri bir ülke gerçeğidir. Dünya sağlık örgütü, çocuk istismarı veya çocuğa karşı kötü muameleyi şu şekilde tanımlamıştır. Çocuğun, sorumluluk, güven ve yetenekle ilgili genel durumunda sağlığına, yaşamına, gelişimine ve değerine zarar verebilen, fiziksel veya en duygusal kötü davranışı, ihmali, her türlü ticari çıkar için çocuğun kullanıldığı davranışlar olarak tanımlanmaktadır. Yine çocuğun bir yetişkin tarafından, cinsel uyarı ve doyum için kullanılması, fuhuşa zorlanması, pornografi gibi suçlarda cinsel obje olarak kullanılmasıdır. Cinsel istismarın mutlaka şiddet içermesi gerekmektedir. Her geçen gün suça sürüklenen çocuk sayımız artış göstermektedir. Çocuğun korunması, gelişiminin sağlanması ve çocuğun üstün yararının mutlaka gözetilmesi gerekmektedir. Çocuk suçluluğunda cezalandırılmayı değil, önleyici politikalar esas alınmalıdır" diye konuştu.
  BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin ve Anayasa'nın ilgili maddelerinin çocukların, her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmasını, çocuğun kişisel gelişimini anlayış ve sevgiye ihtiyaç duyduğu, çocuğun asla eğitim - öğretiminden yoksun bırakılamayacağının düzenlendiğini ifade eden Çıtırık, "Sosyal adalet olgusunun gereği de budur. Çocuk yaşta evlendirilen küçükler, aslında çocuk yaşta gelinlik değil kefen giymektedirler. Çocukluklarını tamamlayamadan yetişkin rolü üstlenmek zorunda kalarak ağır travmalar yaşayan sonuçları intihar ve ölüme kadar gidebilen, umutsuz ve mutsuz insanlar yaratılmaktadır. Ülkemiz, Avrupa ülkeleri içerisinde Gürcistan'dan sonra çocuk yaşta evliliğin en fazla görüldüğü ikinci ülke konumundadır" dei.
  Adana Barosu tarafından düzenlenen "Çocuk, Adalet Sistemi" konulu Çalıştay, Seyhan Oteli Toros Salonu'nda gerçekleştirildi.
  Oturum Başkanlığını Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Veysel Tuncil yaparken, Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Mete Korkut Gülmen, "Çocuğun Cinsel İstismarı ve Adli Tıp Boyutu", Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, "Çocukların Cinsel İstismarı", Adana Adliyesi Çocuk Bürosu Cumhuriyet Savcısı Cumali Tülü, "Suça Sürüklenen Çocuklar ve Ceza Soruşturması" ve Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu Üyesi Avukat Şahin Antakyalıoğlu "Çocuk Gelinler" konusunda görüşlerini sundular.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.