TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Altında rekor yükseliş

Altının gram fiyatı 1 günde 3 lira artarak, son 3 ay içinde altın fiyatlarının tavan yaptığı 15 Nisan tarihindeki seviyeye yeniden çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2014 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2014 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Altında rekor yükseliş

 

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- ABD’nin Irak’a müdahalesinin gündeme gelmesi üzerine iç piyasada dolar fiyatları yükselirken, altın fiyatları da bu gelişmelerden nasibini aldı. Doların yükselmesi ile birlikte altın fiyatları son 3 ay içinde tavan yaptığı 15 Nisan tarihindeki seviyeye yeniden çıktı.

 

 

1 gram altın 1 günde 3 lira yükselerek 90 lira 70 kuruşa çıktı. Altın fiyatlarındaki bu ani yükseliş sektör temsilcisi olan kuyumculara bile büyük bir şaşkınlık yaşattı. Bu yükselişle birlikte çeyrek altın fiyatları 148 TL’den satılırken 145 TL’den de alınıyor.

 

Altın 3 ayın yüksekliğinden işlem görürken, geçtiğimiz hafta üst üste 3 haftalık yükselişini gösterdi. Ekonomi uzmanları altın fiyatlarındaki bu ani yükselişin arkasındaki nedenleri, Amerika Merkez Bankası FED’in gösterge faizini kayda değer bir süre yaklaşık sıfır seviyesinde tutacağını açıklaması ve Irak’ta yükselen tansiyon ile yatırımcının alternatif yatırım araçlarına yönelmiş olması olarak gösterdi.

 

ALTIN FİYATLARI İKİ HAFTA DA YÜZDE 5.5 YÜKSELDİ

Ekonomi uzmanları altın fiyatlarının Irak krizi ile Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik nedeniyle 2011 yılından bu yana ilk kez üst üste iki çeyrek kazanma yolunda ilerlediğini belirterek, altının 12 yıllık yükselişinin geçen yıl FED’in ekonominin toparlanması sonucu teşvik oranlarını azaltacağı beklentileri nedeniyle sona erdiğini hatırlatıyor.

 

KUYUMCULAR ANİ YÜKSELİŞİN ŞAŞKINLIĞINI YAŞIYOR

Geçtiğimiz haftalarda 83 lira seviyelerine kadar düşün gram altın fiyatlarının kısa bir sürede 90 liraya yükselmesi kuyumculara daha büyük şaşkınlık yaşattı. Piyasalarda Amerika’nın Irak’a müdahale edeceği korkusunun yaşandığını belirten Kuyumcu Ali Osman Keskin, Amerika-Irak arasındaki gerilim iç piyasalarda dolar fiyatlarını artırdığını söyledi. Dolar fiyatlarının artması ile birlikte altın fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çeken Kuyumcu Keskin, “1 günde altın fiyatlarının 3 lira yükselmesi doğrusu bizi de tedirgin etti. 3 aylık gerilemenin ardından fiyatların birden tavana çıkması bizi çok şaşırttı. Başka bir dış gelişme yaşanmaması durumunda bir kaç gün içinde bu ani yükselişin normal seyrine döneceğine inanıyoruz.” dedi.

 

DÜĞÜN ALIŞVERİŞLERİ SON GÜNE BIRAKILIYOR

Öte yandan altın fiyatlarındaki ani yükseliş ve çıkışların vatandaşın kafasını karıştırdığını belirten Ali Osman Keskin, “Evlenecek olan çiftlerde bile neredeyse düğün salonuna gitmeden önce, gelinlik ve damatlıklarıyla gelip altın alacaklar. Çünkü vatandaşta haklı, 1 saat önceki fiyatla 1 saat sonraki arasındaki fiyatlarda inanılmaz farklılıklar yaşanıyor. Bu nedenle eş, dost yada bir akrabasının düğününe gidecek olan alışverişini “Acaba fiyatlarda son bir düşüş daha yaşanır mı?” düşüncesi ile son güne bırakıyor. Bizde kuyumcular olarak sürekli düşüp yükselen altın fiyatları karşısında ne yapacağımızı bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.