TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hastanın kendi kanından gelen sağlık

İçerisinde birçok iyileştirici maddeyi barındıran kanın bu özelliğinden yararlanılarak geliştirilen PRP yöntemiyle kas iskelet sisteminde birçok hastalığın tedavi edildiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2014 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2014 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hastanın kendi kanından gelen sağlık

ADANA (İHA) - PRP’nin  İngilizce Platelet Rich Plasma kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olduğunu belirten Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı doktorlarından Doç. Dr. Mehmet Adam, “Bu yöntemde, kişinin kendi kanı alındıktan sonra, dakikada 3 bin 600 devir hızla santrifüj ile çevrilmektedir. Üstte kalan sarı renkli insan plazması, kanın pıhtılaşmasını sağlayan kan pulcuklarından fazla miktarda içermektedir” dedi.  Doç. Dr. Adam, “Plazmadaki trombositleri etkinleştirecek çeşitli kimyasal maddeler eklendikten sonra, hastanın ağrıyan bölgesine iğne ile verilmektedir. Bu şekilde hasarlı dokuların onarılması hızlanmaktadır” diye konuştu.

  EN ÇOK KADINLAR VE SPORCULARDA KULLANILIYOR
  Doç. Dr. Mehmet Adam, PRP’nin en çok kullanıldığı durumları ise şu şekilde sıraladı:
  “PRP’nin en çok kullanıldığı kas iskelet sistemi hastalıkları arasında; ev hanımlarında fazla görülen omuz ağrısı yapan tendinitler, kas yırtıkları, yine ev hanımları, sporcular ve el bileğini fazla kullanan ağır işlerde çalışanlarda görülen tenisçi dirseği, golfçü dirseği, futbolcularda sık olarak görülen osteitis pubis ve aşil tendiniti ile ileri yaşlarda herkeste görülebilen diz dejenerasyonu bulunmaktadır”.

  PRP’NİN YAN ETKİSİ YOK
  PRP uygulamasının hastalığın şiddetine göre, 1-3 kez uygulanmakta olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mehmet Adam, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uygulamalar arası 2-3 hafta kadar süre bulunmalıdır. PRP’nin bilinen bir yan etkisi yoktur. Kişinin kendi kanıyla uygulama gerçekleştirildiğinden alerjik yanıt ihtimali de yoktur. Dikkat edilmesi gereken bir konu, sterilitedir. Eklem içine girilmesi gerekiyorsa steril şartlarda yapılmalıdır. Kesinlikle işinin ehli, PRP deneyimi olan hekimlerce gerçekleştirilmelidir. Eğer, ağrılı bölgede enfeksiyon riski varsa asla yapılmamalıdır.î
  Doç. Dr. Mehmet Adam, konuşmasının sonunda, “İlaç olarak kullandığımız kimyasal ilaçların bilinen ya da bilinmeyen birçok yan etkisi göz önünde bulundurulduğunda, PRP bize yan etkisiz bir tedavi olanağı sunmaktadır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.