TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazze’de bayram değil acı var

Bayram namazı sonrası okunan bayram hutbesinde Gazze ve ateş altında kalan İslam coğrafyaları unutulmadı.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2014 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2014 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gazze’de bayram değil acı var

@font-face { font-family: "Times New Roman"; }@font-face { font-family: "MS 明朝"; }@font-face { font-family: "Cambria"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0in 0in 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: Cambria; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }

 

Halil İbrahim UĞUR

 

 

ADANA (İLKHABER)- Adana’da dün sabah kılınan Ramazan Bayramı namazı sonrasında okunan bayram hutbesinde, başta Gazze olmak üzere Kudüs’te, Suriye’de, Irak’ta, Doğu Türkistan’da Myanmar’da ve diğer İslam coğrafyalarında katledilen Müslümanlar için dua edildi.

 

 

İslam alemi dün kılınan bayram namazı sonrasında 3 gün sürecek olan Ramazan Bayramı’nı kutlamaya başlarken, Adana’da dün 06:22’de kılınan bayram namazına büyük vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Adana’da bir çok camide kalabalık yol ve sokaklara taşarken, bayram sevinci yaşandı.

 

Kılınan bayram namazı sonrasında okunan hutbede ise bayramların önemine dikkat çekildi. Bayramların, aynı dinin, aynı inancın neşesinde insanları birleştiren ilahi armağan olduğu belirtilen hutbede, “Bu bayram, barışın, esenliğin, yani İslam’ın bayramıdır. Bu bayram, topluluk halinde Rabbimize verdiğimiz misakımızı hatırlayarak zaaflarımıza karşı durmanın, imsakın bayramıdır. Bu bayram, bizi kendimize yabancılaştıran maddeye, heva, arzu ve isteklerimize esir olmaya direnmenin, fıtrata dönmenin bayramıdır. Bu bayram, imsak ile dizginlenen nefislerin mükafatı olarak dua ile nimetlerin ikrama dönüştüğü iftarın bayramıdır. Bu bayram, yokluğu, açlığı ve susuzluğu hissederek, rızıkları başkasıyla paylaşmanın, ikramın bayramıdır. Yardımlaşmanın, dayanışmanın, karşılıksız vermenin yani infakın bayramıdır. Bu bayram, nefislerimizin arınması gibi mallarımızı da başkalarının hakkından arındıran zekâtın bayramıdır. Hayatımızın şükrü olarak kardeşlerimize verdiğimiz fitrenin bayramıdır. Bu bayram, yaratılan her varlığın kıymet ve değerini Yaratanından bulduğu, hiç kimsenin bir diğerinden üstün olmadığı, herkesin bir tarağın dişleri gibi eşit olduğu tevhidin bayramıdır.” denildi.

 

RAMAZAN BAYRAMI SEVİNÇ GÜNÜDÜR

Ramazan bayramının sevinç günü olduğu vurgulanan bayram hutbesinde “Ramazanla yaşadığımız manevi değişimin, rahmetle kuşatılmanın, mağfiretle arınmanın, cehennemden kurtuluşa erme müjdesine ermektir bayram. Kadir gecesinde beşeriyetten insanlığa yükselmenin, Kur’an’ın nüzulüne tanık olmanın sevinciyle buluşmaktır bayram. Ukbadan gelen cennet muştularının esintisiyle kalp ikliminde huzura ermektir bayram.” ifadelerine yer verildi.

 

“GAZZE VE SURİYE’DE BAYRAM DEĞİL HÜZÜN VAR”

İslam coğrafyalarında yaşanan katliam nedeniyle oralarda bayram yerine hüzün olduğu belirtilen bayram hutbesinde, Filistin, Gazze, Kudüs, Suriye, Irak, Doğu Türkistan ve Myanmar’da katledilen Müslümanlar için dua edildi. İslam coğrafyalarında yaşanan acı ve drama dikkat çekilen hutbede, “İftarda bir yudum su içemeden şehadet şerbetini içenlerin, sahurda oruca niyet edemeden hanesi başına göçenlerin, masumların, mazlumların kanıyla kızıla boyanan gecelerin getirdiği hüzündür bayram. Bir gül bahçesine girercesine kara toprağın bağrına defnedilen biçare bedenlerin, hizipçilik, mezhepçilik, asabiyetçilik taassubuyla birbirine kurşun yağdırıp, uhuvvet ve kardeşliği katledenlerin, dostların bağrına ateş düşürüp düşmanın yüzünü güldüren kör cahil Müslümanların yüreklere saldığı hüzündür bayram. Ya Rab! İslam coğrafyasında, Filistin’de, Gazze’de, Kudüs’te, Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da, Doğu Türkistan’da, Arakan’da, Myanmar’da akan kan ve gözyaşının durmasını ve bütün kardeşlerimizin bayram sevinci yaşayabilmelerini nasip eyle! Şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ihsan eyle. Ümmet olarak bir an önce huzur ve sükûn içindeki bayramlara bizleri kavuştur.” denildi.

 

RAMAZAN BAYRAMI FIRSAT GÜNÜDÜR

Ramazan Bayramı’nın fırsat olduğu belirtilen hutbede ayrıca Müslümanların bu mübarek günleri çok iyi değerlendirmesi istendi. Okunan hutbenin son bölümünde ise, “Bayram, prangalara vurulan kilitleri parçalayacak derecede tesirli anne baba duası almanın, ebeveyn gönlünü yapıp cennete açılan kapıdan girmenin fırsatıdır. Bayram, arştan sarkıtılan bir ağ olan sılayı rahme tutunarak, uzak düşülen akrabalıkları, unutulmuş dostlukları, yitirilmiş kardeşlikleri yeniden ilmek ilmek dokumanın fırsatıdır. Bayram, kimsesizlere kimse, çaresizlere çare, gariplere hemhal, mazlumlara yoldaş, yalnızlara arkadaş olmanın fırsatıdır. Bayram tatil yapmak değil, ahbâb u yârânın gönlünü yapmak için en güzel fırsattır. Bayram, hayatın çilesini birlikte omuzladığımız eşlerimizi sevindirmenin, evlerin canlı bayramları olan çocuklarımızı bayramın coşkusuyla tanıştırmanın fırsatıdır. Bayram, hastane köşelerinde şifa bekleyenlerin gönüllerini almanın fırsatıdır. Yüreklerin en ağır yükü olan dargınlıklara son vermenin kırgınlıkları tamir etmenin, kardeşliğimizi pekiştirmenin, dostluklarımızı güçlendirmenin fırsatıdır.” ifadelerine yer verildi.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.