TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sorumluluk yalnız Kızılay’da

Eyüp Azan, 2015 yılından itibaren Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 100’ünü Kızılay’ın karşılayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2014 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2014 16:19
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sorumluluk yalnız Kızılay’da

 

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- Türk Kızılayı Seyhan Şube Başkanı Eyüp Azan, 2015 yılı itibarıyla Türkiye’deki kan ihtiyacının yüzde 100’ünü Türk Kızılayı’nın karşılayacağını söyledi.

 

 

Sağlık Bakanlığı tarafından 2005 yılında Türkiye’deki kan ihtiyacının tamamının Kızılay eliyle temin edilmesi için çalışma başlatıldığını hatırlatan Eyüp Azan, şuanda Kızılay’ın ülkedeki kan ihtiyacının yüzde 90’ını karşıladığını ancak yaklaşık 1 yıl sonra yüzde 100’ünü karşılayacağını söyledi.

 

Konuyla ilgili gerekli sözleşme ve protokolün imzalandığını belirten Başkan Eyüp Azan, kan toplama ihtiyacının hiç bir zaman bitmeyeceğini söyledi. Tüm dünyada olduğu gibi Adana’da da kan bağışının süreklilik arz ettiğini belirten Eyüp Azan, “Yani biz bugün bin ya da 10 bin ünite kan topladık diyelim, sonuç itibarıyla kan ihtiyacı sona ermiştir diyemeyiz. Kan ihtiyacı her zaman devam eder. Toplanan kan laboratuvarda ancak 40 gün muhafaza edilebiliyor. Bu nedenle Kızılay üzerine çok büyük bir yükümlülük aldı ve 2015 yılından itibaren Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılayacak. Bu hususa çok fazla dikkat edilmesi gerekiyor.” dedi.

 

EKİPLERİMİZ YAYLA VE DENİZLERDE KAN TOPLUYOR

Şuanda Adana’nın belirli noktalarında kan toplama nokta ve çadırlarının bulunduğunu belirten Eyüp Azan, “Bunlardan bir tanesi İsmet İnönü Parkı içerisinde bulunuyor. Oraya bir çadır kuruldu. Barajyolu’nda başka bir çadırımız daha bulunuyor. Yaz mevsiminde olduğumuz için ekiplerimiz daha çok yayla ve denizlere yoğunlaşmış durumda.” diye konuştu.

 

RAMAZAN AYINDA TERAVİH NAMAZI SONRASI KAN TOPLADIK

Ramazan ayı nedeniyle kan bağışı oranında düşüş yaşandığını belirten Başkan Eyüp Azan, diğer aylara oranla Ramazan ayında daha az kan topladıklarını söyledi. İftardan sonra teravih namazı çıkışında camilerde kan toplamaya devam ettiklerini ifade eden Başkan Eyüp Azan, “Kan toplama ekiplerimiz, bazı camilerde hazır bekliyor. Tabi Kızılay olarak bizim kan toplama yönünde bir sıkıntımız yok, insanlarımız da bu konuda oldukça duyarlı.” dedi.

 

“YARIN KAN SİZE DE LAZIM OLABİLİR”

Kanın herkese lazım olabileceğini belirten Başkan Eyüp Azan, “Allah korusun, hastalık olur, kaza olur yada başka bir sebepten dolayı acil olarak kan gerekebilir. Bugün için “Benim kan ihtiyacım yok.” şeklinde düşünmek doğru değil. Şuanda kan toplama çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Yayla, deniz ve ilçeler olmak üzere Adana il sınırları içerisinde, 7-8 tane kan toplama ekibimiz çalışmalarını sürdürüyor.” ifadelerini kullandı.

 

“ÇAKMAK CADDESİ’NDE EKİBİMİZ SALDIRIYA UĞRADI”

Son zamanlarda daha çok belediyelere ait park ve bahçelerde kan toplama çadırı kurduklarını belirten Başkan Eyüp Azan, daha önce Çakmak Caddesi’nde bulunan kan toplama TIR’ının ve Kızılay personelinin saldırıya uğradığını söyledi. Halkın yoğun olarak bulunduğu için Çakmak Caddesi’ni tercih ettiklerini belirten Başkan Eyüp Azan, “Daha önce Çakmak Caddesi’ndeki, Çakmak Plaza’nın önünde bir tane TIR’ımız vardı. O TIR’da çok fazla miktarda kan topladık. Ancak bölge esnafı, TIR’ın orada olmasından dolayı rahatsız oluyordu. İş merkezinin önünün kapatıldığını ve bu nedenle de iş merkezine müşterilerin giremediği yönünde şikayet aldık ama bu çok doğru değildi. Bu arada gece Çakmak Caddesi’nde kalan kan toplama TIR’ımıza yönelik ve ayrıca personelimize yönelik saldırı oldu. Rahatsızlıklarımızın giderek artması sonucunda, o TIR’ı oradan kaldırmak zorunda kaldık. TIR’ı kaldırdığımız günün gecesinde ise hemen TIR’ın bir daha park edememesi için oraya engeller konuldu. Bizim amacımızı insanlarımıza kızmak yada işi ve aşı ile oynamak değil. Yanı Kızılay hepimizin. Yarın kan onlara da lazım olur. Bunu bir şekilde toplamamız lazım, bu nedenle de kan toplama aracımızın bir yerde durması gerekiyor. Ve Kızılay olarak biz halkın yoğun olarak bulunduğu yeri seçmek zorundayız. Çünkü insanlar görürken merak ediyor, soruyor ve ikna olursa yada dilerse Kızılay’a kan bağışında bulunuyor. İsmet İnönü Parkı’nda olduğu gibi insanlarımızın yoğun olarak bulunduğu diğer bölgelere de kan toplama çadırı kurmayı planlıyoruz. Bu konuda belediye başkanlarımız ile de görüşeceğiz.” diye konuştu.

 

KAN BAĞIŞÇILARI SMS İLE BİLGİLENDİRİLİYOR

Kan veren kişiye belirli bir zaman sonra SMS geldiğini ve bağışlamış olduğu kanın nereye gittiği yönünde bilgi verildiğini söyleyen Başkan Eyüp Azan, “Gönderilen SMS’de “Verdiğiniz kan hayat kurtardı.” yazıyor. Ve bir insan her 3 ayda bir kan verebilir. Toplanan bu kanlar nereye gidiyor? Topladığımız bu kanlar, çeşitli testlere tabi tutuluyor. Eğer verilen kanda herhangi bir hastalık yada engel teşkil edecek bir husus yoksa kan merkezlerimizde bunlar muhafaza ediliyor. Kan merkezlerimizi kana ihtiyacı olan hastaneler arıyor ve “Bize bu kadar kan gönderin.” diyor. Devlet hastanesi olsun, numune hastanesi olsun, diğer özel hastaneler olsun bunlara istedikleri kanları gönderiyoruz. Ve bağışlanan kanlar hastanelerde, belli. Bağışlanan kanın hastaneye girişi ve çıkışı var. Öyle yurt dışına filan gönderildiği, yabancı ülkelere peşkeş çekildiği gibi iddialar son derece yanlış ve çirkin. Bugün kim isterse bizim oraya gider, kayıtları inceler ve verdiği kanın nereye gittiğini tespit eder.” dedi.

 

Başkan Eyüp Azan ayrıca insana hayat veren kanın çok önemli bir madde olduğunu belirterek, Kızılay olarak topladıkları kanı hiç bir şekilde suiistimal etmediklerini söyledi. Kanı sadece insan vücudunun ürettiğini ve hiç bir şekilde yapay olarak üretilmediğini ve üretilemediğini belirten Eyüp Azan, “Dünyada yapay olarak üretilemeyen tek şey kandır. Kanı sadece insan vücudu üretiyor. Kızılay’a bağışlanan 1 gram kan dahi heba edilmesine asla izin vermeyiz.” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.