TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tatlıya ‘Dur’ demenin yolları

Ramazan Bayramı boyunca tüketilen şekerli gıdalar, diyabetten kansere kadar birçok önemli hastalığın habercisi...

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2014 17:32
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2014 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tatlıya ‘Dur’ demenin yolları

 

ADANA (İLKHABER)-  Bayram boyunca gereksiz şeker yüklemesi yapanlar için bayramdan sonra da ikramları reddetmek gerekebiliyor. Peki birbirinden lezzetli tatlılara nasıl karşı koyacağız? Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, tatlıya “Dur” demenin 7 püf noktasını anlattı.

 

TATLILARA NASIL KARŞI KOYACAĞIZ?

Sağlığınızdan olmamak adına fazla tatlı tüketiminden mutlaka kaçının. Adının aksine tam bir zehir olan şeker, bağışıklığı düşüren birçok rahatsızlığın, sindirim sistemi problemlerinin, fazla kilonun, insülin direnci denilen diyabete hazırlık aşamasının mimarı, hatta kansere bile yol açabilir.

Şekerinden çikolatasına, lokumundan baklavasına ve sütlü tatlılarına çeşit çeşit tatlılara nasıl karşı koyacağız? Tatlılarına karşı koymak çoğu kişi için zor olsa da onlara da “dur” demenin yolları var.

 

SABAH KAHVALTIYI ASLA ATMAYIN!

Kahvaltı her zaman öğünlerin kralı. Vücuda sağladığı fayda açısından yerini başka hiçbir öğün tutmaz. Hele ki Ramazan'da bir ay boyunca tutulan orucun ardından uzmanlar “güne mutlaka kahvaltı ile başlayın” uyarısı yapıyor. Zira kahvaltı gün içerisinde sürekli bir şeyler yeme ve tatlı tüketme ihtiyacının da önüne geçmeyi sağlar. Günün protein açısından en yüksek öğünü olan kahvaltı içeriğindeki yoğun aminoasit birleşimiyle birlikte gün boyunca yüksek enerjiyi ve tok kalmayı destekler. Çeşitli peynirler, yağsız bir yumurta ve bol yeşillikler eşliğinde yapılacak bir kahvaltı hem enerji seviyenizin yükselmesine yardımcı olur hem de ikramlarda hayır diyemeyeceğiniz birçok tatlıya "dur" diyebilmenize.

 

AKŞAM MUTLAKA PROBİYOTİK YOĞUR VEYA KEFİR TÜKETİN!

Yatmadan iki saat önce 1 kutu probiyotik yoğurt veya bir bardak kefir tüketmek faydalı. Probiyotik yoğurt ve kefir, Ramazan dönemiyle birlikte yavaşlamaya geçen sindirim sistemini hareketlendirir, mide ve bağırsakları yavaş yavaş günlük tempoya alıştırır ve içeriğindeki proteinlerle birlikte tok tutarak tatlılara karşı daha rahat karşı koymanızı sağlar. Bayramda ve sonrasındaki birkaç hafta uygulayacağınız bu yöntem, daha rahat hissetmenize yardımcı olur.

 

TATLIYI ARA ÖĞÜNE KAYDIRIN VE PORSİYONLAMAYA DİKKAT EDİN!

Sağlığınızı düşünerek hareket etmelisiniz. Özellikle de kilolu ve şeker hastalığına yatkın kişilerde kan şekeri seviyesinde belirgin artışa neden olabildiğini aklınıza getirerek çoğu ikramı hiç tereddütsüz kibarca geri çevirebilirsiniz. Örneğin öğle ve akşam yemeğinin hemen ardından tatlı tüketmeyip bu hakkınızı ara öğünlere bırakabilirsiniz. Şerbetli ve unlu tatlılar yerine ikram seçenekleri arasında varsa tercihinizi sütlü tatlıdan yana kullanabilir ve sonraki ziyaretleri de düşünerek ikram edilen miktarın ölçüsünü yarıya indirerek tüketebilirsiniz.

 

MATE ÇAYI İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRACAK!

Vücutta kan şekeri seviyelerini dengelemesi ve vücuttan su atılımını kolaylaştırması ile öne çıkan mate çayı, aynı zamanda tok tutucu özelliğe sahip. Tatlıların çekiciliğine dur demeye de fayda sağlar. Zencefil, kekik ve tarçın ilavesi ile günde 2 fincan tüketeceğiniz mate çayı, hem kan şekerinizin dengelenmesine hem de tatlılara rahatça karşı koymanıza fayda sağlayabilir.

 

ZİYARETE BOŞ MİDEYLE GİTMEYİN!

Uzun saatler aç kalan metabolizmada kan şekeri düşer ve iştahınızın daha da açılmasına neden olur. Hal böyle olunca ikramlarda seçimlerinizi kontrol etmeniz de güçleşir. Bu nedenle enerji değeri düşük fakat sizi tok tutabilecek gıdalara yönelmeniz fayda sağlar. 10 adet badem-fındık ya da 4 yarım cevizi 1 bardak ayran veya 1 kase kaymaksız yoğurt ile tüketebilirsiniz. Yine yazın su oranı yüksek meyveler (ölçüyü kaçırmamak koşuluyla; örneğin karpuzun gün içinde toplam dilim üçgeni geçmemesine dikkat etmeli) veya arada yenilen yeşilliklerle dolu salatalar ya da sebze suları bu seçimlere örnek oluşturabilir.

 

AKILLI SEÇİMLER YAPIN!

Ziyaretlerin art arda sıralandığı özel günlerde seçiminizi doğru yönlendirmeniz gerekir. Ziyaretlerden birkaçında tercihinizi yalnızca şekersiz kahve veya çay eşliğinde değerlendirmeniz faydalı. İkram seçenekleri arasında yeşil çay ve ayran geçiyorsa mutlaka yer verin. Gün içinde aşırıya kaçmamak şartıyla tüketeceğiniz sıvı besinler, hem tatlı ikramını geri çevirmeye hem de fazla enerji alımına dur demenize katkı sağlar.

 

TEMPOLU YÜRÜYÜŞ TATLI İSTEĞİNİ AZALTIR

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; hareketlilik ve yürüyüş insülin denilen şeker metabolizmasından sorumlu hormonun duyarlılığını artırır. Gün içerisinde yapılan en az yarım saatlik bir yürüyüş, vücudumuzda mutluluk hormonu olan endorfin hormonu salgısını da artırır ve tatlı isteğini azaltır. 45-50 dakikalık tempolu yürüyüş vücudumuzdaki şeker metabolizması adına da oldukça önemli bir süreç oluşturur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.