TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Denetim yok!

Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Atıcı, Adana’da trafik polislerinin LPG’li araçları durdurup ‘Sızdırmazlık Raporu’ sormadığını ileri sürdü :

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2014 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2014 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Denetim yok!

Denetim yok!

 

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yasada yapılan son değişikle birlikte LPG’li araçların kontrol edilmediğini kaydeden Başkan Hüseyin Atıcı, önümüzdeki 1 - 1,5 yıllık dönemde çok sayıda LPG’li araç kazası beklediklerini söyledi.

 

 

Hüseyin Atıcı, “Yasada yapılan değişikliğin üzerinden yaklaşık 2,5 yıl kadar bir zaman geçti. 2,5 yıldan bu beri bu araçların kontrolleri doğru düzgün yapılmıyor. Yani bu işin kontrolsüzlük sınırının ötesine geçiyoruz. Bu nedenle önümdeki 1 – 1,5 yıllık süreçte çok sayıda kaza bekliyoruz. Bu konuda vatandaşımıza önereceğimiz konu şudur; gaz sızdırmazlık raporlarını mutlaka kontrol ettirsinler. Eğer araçlarında gaz sızıntısı ile ilgili bir şüpheleri varsa bunu gelip bizim kontrol istasyonumuzda ücretsiz olarak da kontrol ettirebilirler.” dedi.

 

 

 

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı, Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, Adana’da trafik polislerinin LPG’li araçları durdurup denetlemediğini ve Gaz Sızdırmazlık Raporu sormadığını söyledi.

 

Adana’da LPG’li araçların denetlenmediğini söyleyen Hüseyin Atıcı, “Yolda araçları durduran trafik polisleri, sürücülere araçlarının LPG sızdırmazlık denetimini yaptırıp yaptırmadığını sormuyor. Adana’da maalesef denetim yapan bir Allah’ın kulu yok.” dedi.

 

2011 yılının Aralık ayında Ulaştırma Bakanlığı’nın yasada bir değişiklik yaptığını söyleyen Başkan Atıcı, değişiklik yapılmadan önce LPG’li araçların her şeyden önce mutlaka kontrol ve denetimden geçirildiğini söyledi. Daha önce LPG’li araç muayenelerinin özel kuruluşlar tarafından yapıldığını hatırlatan Başkan Atıcı, “3 yıl öncesine kadar LPG montajı yapılan bir aracın TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarına girerken, Gaz Sızdırmazlık Raporu ile girmesi bir zorunluluktu. Çünkü bu ağır kusur sayılıyordu. Araç sahipleri Gaz Sızdırmazlık Raporu almadan TÜVTÜRK Araç İstasyonuna dahi giremiyordu. “Önce sızdırmazlık kontrolünü yaptır, sonra gel” deniyordu.” dedi.

 

“SON DEĞİŞİKLİKLE HAFİF KUSURA ÇEVİRDİLER”

Bakanlık tarafından değişiklik yapılmadan önce Gaz Sızdırmazlık Raporu almayan LPG’li araçların ‘Ağır Kusurlu’ araç olarak kabul edildiğinin altını çizen Başkan Atıcı, yapılan değişiklikle birlikte Gaz Sızdırmazlık Raporu olmayan araçların artık ‘Hafif Kusurlu’ araç olarak kabul edildiği ve araç muayenesinden geçtiğine dikkat çekti. Sızdırmazlık Raporu olmadan LPG’li araçların trafiğe çıkmasının son derece tehlikeli olduğunu belirten Başkan Atıcı, “Hafif kusur örneğin farların ayarsız olması, cam sileceklerinin temiz silmemesi gibi kusurlardır ve direkt olarak can tehlikesi yoktur. Yani orada neden böyle bir şey yapıldı bilmiyoruz ama böylelikle LPG’li araçların denetimi devre dışı bırakıldı. 2000 yılından sonra da Gaz Sızdırmazlık Raporu verme yetkisi Makina Mühendisleri Odası’ndan alınmıştı. Ancak, Türkiye’nin pek çok yerinde peş peşe meydana gelen trafik kazalarında LPG faciası yaşanmaya başlayınca, Bakanlık yeniden bu işi Makina Mühendisleri Odası’na devretti.” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNEMLİ OLAN KURALLARINA VE TEKNİĞİNE UYGUN YAPILMASI”

Meslek odası olarak Sızdırmazlık Raporu olmayan araçların Araç Muayene İstasyonlarına girmesini istemediklerini söyleyen Başkan Atıcı, “Denetimi illaki biz yapalım demiyoruz. Önemli olan denetimi kimin yaptığı değil, önemli olan bu işin kurallarına ve tekniğine uygun bir şekilde yapılmasıdır. Araç muayenesi sırasında, LPG sızdırmazlık raporu verilmeyen araçların ağır kusurlu olarak kabul edilmesini istiyoruz.” dedi.

 

“2,5 YILDIR LPG’Lİ ARAÇLAR KONTROL EDİLMİYOR”

Bakan tarafından yapılan değişikliğin üzerinden yaklaşık 2,5 yıl zaman geçtiğini ve ortalama 2,5 yıldır LPG’li araçların kontrol edilmediğini belirten Başkan Atıcı, “Önümüzdeki 1 – 1,5 yıllık dönemde çok sayıda LPG’li araç kazası ile karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Çünkü bu işin kontrolsüzlük sınırının ötesine geçiyoruz. Bu konuda vatandaşımıza önereceğimiz konu şudur; gaz sızdırmazlık raporlarını mutlaka kontrol ettirsinler, eğer araçlarında bir koku hissediyorlarsa ya da araçlarındaki gaz sızıntısı ile ilgili bir şüpheleri varsa bunu gelip bizim kontrol istasyonumuzda ücretsiz olarak da kontrol ettirebilirler. Sonuçta, can güvenliğinden endişe duyuyorsa vatandaş, bunu insanlık adına hiç bir ücret almadan da yapabiliriz. Gaz sızdırmazlık raporu alacaklarsa ancak ondan ücret alırız, sonuçta bizde kamu yararına çalışan bir meslek kuruluşuyuz.” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.