TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KÜLTÜR BALIKÇILIĞINI DESTEKLİYORUZ

Bakan Eker, balık av sezonu açılışında yaptığı konuşmada, bu sektör için hükümetlerinin politikasını kamuoyuyla paylaştı

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2014 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2014 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
KÜLTÜR BALIKÇILIĞINI DESTEKLİYORUZ

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- 2014-2015 Balık Av Sezonu Adana’nın Karataş İlçesi’nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımı ile açıldı.

 

Karataş sahilinde gerçekleştirilen törene vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, Adana’dan karayolu ile ilçeye gelen Bakan Eker ilk olarak tören alınanda kendisini bekleyen vatandaşları selamladı.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi Halkoyunları Gösteri ekibinin yapmış olduğu kısa bir gösterinin ardından törende açılış konuşmalarına geçilirken, törende konuşan Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kamil Şırnak, balıkçıların ortak sorunlarına dikkat çekti. Kamil Şırnak konuşmasında, “Türkiye’de olduğu gibi ilçemizdeki balıkçıların bazı sorun ve sıkıntıları mevcut. Ancak Sayın Bakanımızın ve Bakanlığımızın yapacağı çalışmalar ile bu sorunların ortadan kalkacağına inanıyorum. Balıkçı barınaklarımızın alt yapı sorunlarının giderilmesi için acilen desteklerini bekliyoruz. 2014-2015 av sezonunun Karataş’ta başlatılmasından dolayı başta Bakanımız, milletvekillerimiz ve ilçe belediye başkanlarımıza teşekkür ederim.” dedi.

 

ÖZKAYA: “AVLANAN BALIKLAR YOK PAHASINA SATILIYOR”

Törende konuşan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya ise, yeni av sezonunun tüm balıkçılara ve tüm ülkeye hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Balıkçılık sektöründe kısa sürede çok büyük gelişmeler yaşandığını belirten Ramazan Özkaya, “Bu süreç içinde bazı eksiklikler ve hatalar olabilir. Bunlarında zaman içerisinde düzeleceğine inanıyorum. Eğer, geriye dönüp kısa sürede yapılanlara baktığımızda Genel Müdürlüğümüzün kurulduğunu göreceğiz. 2 yıldır uygulanan, balıkçı gemilerinin gönül esasına dayalı olarak alım işlemleri sürdürülmektedir. Bunun devam etmesi istediğimizi bildirmek istiyorum. Aşırı avlanmanın pazarda yarattığı etki nedeniyle balıkçılarımızın avladığı balıklar yok pahasına satılmaktadır. Avlayan balıkçıların kazanmadığı ama kabzımalın, buzhanecinin, dükkancının, pazarcının ve nakliyatçının kazandığı bir sistemde balıkçıların para kazanması mümkün değildir. Esas olan aşırı avlanma değil, ekonomik avlanma olduğunu unutmayalım.” diye konuştu.

 

IŞIK: “HİBE EDİLEN TEKNE İLE EĞİTİM VERİYORUZ”

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Işık ise, Bakan Eker’e fakülteye tekne hibe etmesinden dolayı teşekkür etti. Oya Işık, “Ülkemiz su ürünleri sektörü için bilgi, beceri ve yetkinliklerle donanmış, teorik bilgilerin yanı sıra uygulamaları sahada öğrenmiş Su Ürünleri Mühendisleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Bugün başta İskenderun Körfezi olmak üzere, deniz araştırmalarımızı rahatlıkla yapabildiğimiz, öğrencilerimize balıkçılık faaliyetlerini öğretebildiğimiz, tarafınızdan fakültemize hibe edilen 24 metrelik bir teknemiz var artık. Bakanlığımız sayesinde sahip olduğumuz, Çukurova Su Ürünleri adını verdiğimiz teknemizin, araştırma ve eğitim-öğretim faaliyetlerine katkısı büyük olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

VALİ BÜYÜK: “YENİ SEZONUN HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Törende konuşan Adana Valisi Mustafa Büyük ise, 2014-2014 Balık Av Sezonunun Adana’da başlatılmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Vali Büyük, “İnşallah bu sayede, huzur ve güven ortamında istikrarla gelişen büyüyen ülkemizde, kendi payına bu gelişmeden payını alan Adana ve Karataş İlçesi bu sezon açılışı ve Sayın Bakımızın ziyareti ile yeni gelişmeleri de elde etmiş olacak. Bu temenniyi özellikle belirtmek istiyorum çünkü, bu bölgede ekonomik ve tarımsal faaliyetler açısından denizciliğin de, denizin de kullanılması için önemli bir kapı açılmış olacak. Ben sezonun hayırlı olmasını ve sezonun başarılı geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

 

EKER: “BU YIL ADANA’DAN ‘VİRA BİSMİLLAH’ DİYORUZ”

Törenin son açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, her yıl 31 Ağustos-1 Eylül gecesinde deniz emekçisi balıkçıların ‘Vira Bismillah’ diyerek ağlar suları buluşturduğunu belirterek, 2104-2015 av sezonunun hayırlı Uğurlu olmasını diledi. Her yıl balık sezonu açılış töreninin İstanbul yada Marmara Bölgesi’nde yapıldığını hatırlatan Bakan Eker, “Türkiye'de sadece bir yerde balık avlanmaması nedeniyle bu törenlerin diğer yörelerde de düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Onun için 'Vira Bismillah'ı burada bu sene sizinle birlikte Karataş'ta söylüyoruz.” diye konuştu.

 

Balıkçılığı daha iyi bir noktaya taşımak, denizleri, denizdeki kaynakları doğru kullanıp korumak için bir takım politikalar uyguladıklarının altını çizen Bakan Eker, “Denizdeki balıklar elbette ki avlanacak. Ama biz bu kaynağı bugün kurutursak, bugünkü balıkçılarımızın yarın çocukları avlanacak balık bulamayacaklar. Onun için kaynaklarımızı kullanırken aynı zamanda korumamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 

EKER: “KÜLTÜR BALIKÇILIĞI ÜRETİMİNİ 240 BİN TONA ÇIKARDIK”

 

 

Balık ihtiyacının karşılanması için kültür balıkçılığının geliştirilmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Bakan Eker, hükümet olarak göreve başladıklarında Türkiye’de 60 bin ton kültür balıkçılığı üretimi yapıldığını açıkladı. Bu nedenle hükümet olarak kültür balıkçılığını destekleme programına aldıklarını kaydeden Bakan Eker, “Bizden önceki hükümetlerin böyle bir desteklemesi yoktu. Kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık. Türkiye'nin kültür balıkçılığı üretimi 60 bin tondan yaklaşık 240 bin tona çıktı. Hem alabalıkta iç sularda, hem denizdeki kültür balıkçılığındaki üretimi 4 kat artırdık. Kültür balıkçılığı yapan üreticilere şimdiye kadar 950 milyon TL destek verdik. Hem kendimiz tüketiyor, hem dışarıya ihraç ediyoruz. Bizim balık ihracatımız yaklaşık 600 milyon dolar. Geçen sene Türkiye 600 milyon dolarlık balık ihraç etti.” dedi.

 

“BALIKÇILARA YAKLAŞIK 1 MİLYAR LİRA MOZAT DESTEĞİ SAĞLADIK”

Hükümet olarak balıkçılara mazot desteği de verdiklerini ve mazot desteğinin yaklaşık 1 milyar TL’ye ulaştığını belirten Bakan Eker, balıkçılık sektörünün gelişmesi için 2011'de Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nü kurduklarını, geçen hafta da 28'i kıyı ili, balık üretim kapasitesi olan iç bölgelerdeki iller de dahil olmak üzere 43 ilde Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü kurduklarını kaydetti. Bakan Eker, “Bu da önemli bir adım. Balıkçılar tarım il müdürlüğüne gittiklerinde artık orada onun lisanını konuşan rastgele, Vira Bismillah, tayfa, balık nedir bilen karşısında şube müdürü, yetkili, mühendis olacak.” dedi.

 

Bakan Eker, denizlerde 22 bin irili ufaklı balıkçı teknesi varken tekne başına balık miktarının yılda 20-30 tona düştüğünü belirterek, bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için gönüllülük esasıyla 130 milyon lira bedelle parasını verip bin tekneyi sistemden çıkardıklarını, bu teknelerin 25'ini fakülte ve araştırma kurumları gibi kuruluşlara dağıttıklarını söyledi. Denizi koruyacaklarını, av araçlarını gözden geçireceklerini, av yasaklarına riayet edeceklerini ifade eden Eker, “Bizim o yasakları koymamızın sebebi balıkçıya engel olma değil. Balıkçı bugün de yarın da daha iyi balık avlasın diye.”  şeklinde konuştu.

 

Eker, balıkların yuva yapacakları resifleri, balık yuvalarını inşa ettiklerini, bunları değişik bölgelerde suya indirdiklerini belirterek, "Deniz dibinde balıklara yuva yapıyoruz. Balıklar orada yumurtlasınlar, balıkçılık gelişsin diye.” ifadelerini kullandı.

 

BAKAN EKER, KARATAŞ’TA YILIN İLK MEZANI YAPTI

Bakan Eker, konuşmaların ardından sezonun ilk mezadına getirilen küçük kefal, büyük kefal, büyük karides ve kırma mercan mezadına katıldı. Mezatta 7 kilogram kefal 300 liraya, 10 kilogram büyük kefal 500 liraya, 10 kilogram kırma mercan 500 liraya, 7 kilogram büyük karides 800 liraya satıldı.

 

BAKAN EKER, BALIK-EKMEK YEDİ

Mezat programının ardından tören alanındaki stantları da gezen Bakan Eker, mangalda pişirilen balıktan yedi, şalgam içti. Balık-ekmeğin üzerine tatlı olarak cezerye yedi ve sonrasında da çocuklara cezerye dağıttı.

 

KURDELE KESİP, AKDENİZ’E AÇILDI

Balıkçı barınağında düzenlenen törende kurdele keserek sezonu açan Bakan Eker, daha sonra bir tekneye binerek Akdeniz’e açıldı. Burada diğer teklerin ve gün batımı manzaralarını cep telefonuyla görüntülemeye çalışan Bakan Eker son olarak ise teknenin dümenine geçerek, balık avlamak üzere denize ağ attı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.