TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KÜRTÇE ÖĞRETMEN ADAYLARINA DESTEK

Mardin Artuklu Üniversitesi’nden mezun olan Kürtçe öğretmenleri başlattıkları açlık grevine Artuklu Üniversitesi Diller Enstitüsü Kürt Dili Edebiyat Ana Bilim Dalı Hocası ve aynı zamanda Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Kadri Yıldırım’dan destek geldi.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2014 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2014 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
KÜRTÇE ÖĞRETMEN ADAYLARINA DESTEK

ADNAN AVUKA

MARDİN  (İLKHABER) Açlık grevinin 7’ci gününde Karayolları Parkı'nda basın açıklaması düzenlendi. Yaklaşık 200 Kürtçe öğretmen adayı adına basın açıklamasını Kürtçe Öğretmenleri Platformu sözcüsü Seyyithan Aydoğan yaptı. Kürtçe öğretmenliği macerası Haziran 2012'de dönemin Başbakanı Erdoğan'ın açıklamasıyla başladığında, 'Kürtçe öğretmenliği devlet garantisinde' manşeti atıldığını belirten Kürtçe Öğretmenleri Platformu sözcüsü Seyyithan Aydoğan, sonrasında bazı bakan ve bürokratların da bu doğrultuda açıklamalar yaptığını, Haziran 2013'te Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da atama sözünü verdiğini hatırlattı. Hükümetin verdiği bu sözleri nedeniyle öğretmenlerin atanacakları inancıyla işlerini güçlerini bırakıp Kürtçe öğretmenliğine yöneldiğini belirten Seyyithan Aydoğan, "Tabii bu mağduriyetler hiçbir zaman giderilmedi. Bu sebeple de 25 Ağustos'tan beri Kürtçe öğretmenleri olarak açlık grevindeyiz. Bugün açlık grevimizin ilk bir haftası geride kalacak. Bu süreçte Kürtçe öğretmenleri olarak pedagojik açıdan Kürtçenin eğitim dili olması gerekliliğini ve evrensel hukuk açısından da anadilin anayasal güvenceye alınmasını da ısrarla dile getirdik. Her ne kadar eksik olsa da seçmeli Kürtçe dersinin de Kürtçeye yönelik her gün işleyen otoasimiliasyonu durduracağı düşüncesiyle bu adımı önemsedik. Bu anlamda Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının da bölgede normalleşmeyi sağlayacağını ve barış sürecine bir doping etkisi yapacağını belirttik. Bu anlamda görüştüğümüz herkes bize hak verirken sorunun çözümü olarak daima devletin üst kademeleri bize gösterildi." dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise bugün eleştiri fazla yapmayacağını, eleştiri hakkını da atamaların neticelerine göre saklı tutacağını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, atamaların yapılacağı açıklamasını medyadan duyduklarını belirten Yıldırım, "Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Biz o kadar nankör değiliz. Mezun ettiğimiz öğrenciler de nankör değiller. Yeri geldiğinde eleştiri hakkımızı kullanıyoruz. Akademisyen olarak buna hakkımız vardır. Zira bin tane öğretmen mezun veriyorsunuz. Ve bu bin mezundan sorumlusunuz. Bir baba nasıl evladından sorumlu ise biz de eğitimciler olarak yetiştirdiğimiz bu öğrencilerimizden sorumluyuz. Ama eleştiri hakkımızı saklı tuttuğumuzu ifade etmek istiyorum. Eleştiriden kaçınmamak lazım, korkmamak lazımdır. Atama yapılmadığı için binlerce öğrencinin dersleri boş geçecektir. Boş geçmeyenler de bu işi akademik eğitimi almayanlar tarafından yürütülecek. Bu da faydadan çok zarar verecektir. Umarım bu sorun çözülür ve açlık grevi sona erer. Konu ile ilgili hafta içinde Milli Eğitim Bakanı ile görüşmek için Ankara’ya gideceğim. Sorunun bir an önce çözülmesi için görüşmelerde bulunacağım." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.