TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alışkanlıklar zor aşılıyor

EMO Odası Adana Şube Başkanı Mak, Güneydoğu’da insanların bilinçli olarak elektrik faturası ödemediğini öne sürdü

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2014 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2014 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Alışkanlıklar  zor aşılıyor

Alışkanlıklar

zor aşılıyor

 

 

 

Elektrik enerjisinin özelleştirilmesi ile birlikte bazı sorunlarında ortaya çıktığını söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, özellikle Güneydoğu’da yıllarca insanlardan hiç bir ücret alınmadan elektrik enerjisi kullanılmasına izin verildiğini ileri sürdü.

 

Güneydoğu’da vatandaşların elektrik fatura ödememesinin bir alışkanlık haline geldiğini ifade eden Mehmet Mak, “Şuanda elektrik borcu bulunan çiftçilere yapılan son çağrıda, 15 Eylül’e kadar elektrik borçlarını ödemeleri ya da yapılandırmaları istendi. Aksi taktirde, borcunu ödemeyen yada yapılandırmayan çiftçiye zirai kredi ödenmeyecek. Bu durumda ise devletin, özel sektör ile işbirliği yaptığını görüyoruz.” dedi.

 

 

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bünyesindeki Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Güneydoğu’da elektrik faturası ödemeyenlere yönelik yapılan çağrıda, 15 Eylül’e kadar borçlarını ödemeyen üreticilere zirai kredi verilmeyeceğinin bildirildiğini belirterek, bunun doğru bir girişim olmadığını söyledi.

 

 

Güneydoğu’da bir çok kişinin elektrik faturasını ödememeyi bir alışkanlık haline getirdiğini belirten Başkan Mehmet Mak, bu alışkanlığı yıkmanın çok zor olduğunu kaydetti. Devletin, özel sektör ile iş birliği yaptığını ileri süren Başkan Mehmet Mak, “Devlet elektrik enerjisini özelleştirdi. Ancak şuanda devlet yıllardır alamadığı elektrik ücretini, özel sektör ile birlikte almaya çalışıyor. Ancak, vatandaş çok uzun yıllardan bu yana elektrik faturası ödemiyor. Yıllarca bu durum siyasi rant olarak kullanıldı. Şimdi ise vatandaş elektrik faturasını ödemiyor.” dedi.

 

“DEVLET, ‘ZİRAİ KREDİ’Yİ KESECEĞİNİ AÇIKLADI”

Elektrik faturalarının tahsis edilmesi konusunda devletin vatandaşlara çağrıda bulunduğunu kaydeden Başkan Mehmet Mak, “Şuanda devlet, elektrik faturasına ödemeyenlere 15 Eylül’e kadar süre verdi. Bu tarihe kadar elektrik borcunu ödemeyen yada yapılandırmayanlara devlet ‘Zirai Kredi’ vermeyeceğini söylüyor. Aslında devlet vatandaşını böylelikle tehdit etmiş oluyor.” diye konuştu.

 

“10 YILDIR FATURA ÖDEMEYEN, 10 GÜNDE Mİ ÖDEYECEK?”

Elektrik faturası ödemeyenlere yönelik verilen süreye tepki gösteren Mehmet Mak, “Orada 10 yıldır elektrik faturası ödemeyen kişiler var. 10 yıldır elektrik faturası ödemeyenler şimdi 10 günde mi ödeyecek? Bu bölgede elektrik faturası ödememek bir alışkanlık. Bence orada kimse elektrik faturası ödemeyecek ve bu durum bir süre daha böyle gidecek.” dedi.

 

“ENERJİSA, KAR ETMEK İÇİN ÇALIŞAN BİR FİRMA”

Son günlerde Adana, Hatay, İskenderun, Osmaniye ve Mersin`de yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerine artık vatandaşların tahammül edemediğini belirten Başkan Mehmet Mak, “Yaşanan problemin temel sebebi, şebeke altyapısındaki yetersizlik. Dağıtım şirketinin görevi; ortaya çıkan talebi elektrik kesintisi yaparak düşürmek değil şebeke altyapısını güçlendirerek talebi karşılamaktır. Yaklaşık bir yıl önce özelleştirilerek EnerjiSA’ya devredilen Toroslar EDAŞ’daki bölgeyi ve şebekeyi iyi bilen kalifiye personel yetersizliği de ayrı bir sorun...

Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen, dağıtım şirketinin ise kamuoyuna bir açıklamaması yapmaması ise aslanda daha büyük bir sorun.” diye konuştu.

 

“ENERJİSA, ÖNCELİKLİ OLARAK PARA KAZANMAYI HEDEFLİYOR”

Tüm olumsuzluklardan EnerjiSA’yı da sorumlu tutmanın doğru olmadığını belirten Mehmet Mak, “Şuanda şirket planlı olarak elektrik kesintisi yapıyor. Ancak planlı kesintide, planda olmayan yerlerin de elektriğinin kesildiğini görüyoruz. İşte bu dağıtımın alt yapısının yetersiz olmasından kaynaklanıyor. TEDAŞ özelleştirilirken, hazırlanan ve imzalanan sözleşmede alt yapı yapma yatırımlarını da gerçekleştirme zorunluluğu bulunuyor. Kesintilerin nedenlerine baktığımız da ise, alt yapının bakımsızlığından dolayı kaynaklandığını görüyoruz. Biz hala TEDAŞ’ın alt yapısını, tam anlamı ile oturtamadığını düşünüyoruz. Oturtacak gibi de görünmüyor. Çünkü, EnerjiSA önce para kazanmayı düşünüyor.” dedi.

 

“BİZİM DOĞRU DÜZGÜN BİR ENERJİ POLİTİKAMIZ YOK”

Yaptığı açıklamada hükümetin izlemiş olduğu politikayı da eleştiren Başkan Mehmet Mak, “Türkiye’nin doğru düzgün bir enerji politikası yok. Hala enerji yönetme sorunumuz var. Bakın siyasi partiler, koalisyon hükümeti de olsa, ilk önce Enerji Bakanlığı’nı ele alır. Çünkü, Enerji Bakanlığı paranın kaynağı idi. Enerji Bakanlığı her zaman önemli bir bakanlık ve kaynaktır.” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.