TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GÖZ BOZUKLUĞU UYARISI

Çocuklarda, göz sağlığının okuldaki başarının sigortası olduğu, öğrencilerde göz bozukluğunun tespiti ve tedavisi için ise öğretmenlere büyük görev düştüğü belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2014 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2014 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
GÖZ BOZUKLUĞU UYARISI

ADANA( İLKHABER) - Okul çağındaki çocukların gözlerindeki bozukluk ve hastalıkların, çocukların başarılarını olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Dünya Göz Hastanesi Adana Medical Koordinatörü Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, görme bozukluğu olan çocukların genellikle sınıflarda ön sıraya oturtulduğunu ancak bu durumun sorunu çözmediğini belirtti. Göz bozukluğunun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Karaaslan  “Çocuk sınıfta dersleri duyuları yardımıyla izler ve iletişim kurar. Eğitmenin mesajları daha çok görsel ve işitsel yolla beyne ulaşır. Bu duyularda problem varsa çocuk konuyu izleyemediği gibi, çaba göstererek yorulur. Bu durum çocuğun ruhsal durumuna yansır” dedi.

Televizyon,  görme bozukluğunu ortaya çıkarır

Öğretmenlerin genellikle sorunu çocuğun ilgisizliğine, aklının başka yerde oluşuna ve tembelliğine bağladığını ifade eden Karaarslan, “Çocuk dersten kaytarma planı kurmaz. Bu uzaklaşma daha çok dersi izlemede bir zorluk varsa ortaya çıkar. Çocuk uzak ya da yakın mesafede net görme sorunu yaşıyorsa, bunu yazdığı yazı ve izlediği televizyona çok yaklaşarak belli eder. Televizyon, sanılanın aksine miyopi ya da hipermetropi anlamında göz bozmaz. Var olan göz bozukluğunu ortaya çıkartır. Sınıfta izleme mesafesi büyüyeceğinden çocuğun tahtaya yaklaşma isteği ortaya çıkar. Yazıları okumak için tahtaya doğru ilerler ve sırasına dönerek okuduğu satırı not alır. Bu durum sık sık tekrarlanır” şeklinde konuştu.

Görme sorunları yüzde yüz düzeltilebilir

Her 4 çocuktan birinde doğuştan görme bozukluğu ya da yatkınlığı olduğunu vurgulayan Karaarslan, “Bu da demek oluyor ki, 20-25 kişilik bir sınıfta yaklaşık 5-6 çocukta görme sorunu var. Eğitmen sene başında bunları belirlemeye çalışmalıdır. Sorumlu davranış, bu çocukları sadece ön sıralara oturtmak değil, ailelere de bilgi vermektir. Sınıflar daha büyük ölçülere sahip olduğu için evde ortaya çıkmayan durumların ortaya çıkabildiği özel ortamlardır” dedi ve zamanında tespit edilen görme sorunlarının yüzde yüz düzeltilebildiğinin altını çizdi.

Birçok sağlık sorunu irsidir

Anne ve baba gözlük takıyorsa çocuğun muhakkak görme sorunu açısından izlenmesi gerektiğini vurgulayan Karaarslan sözlerine şu şekilde devam etti:

“Birçok sağlık sorunu irsidir. Bununla birlikte erken doğan bebeklik hikayesi de önemlidir. Gözler kimi zaman şaşılaşıyor mu? Gözlerde kayma var mı? Çocuk, iyi görmediğini söylüyor, gözlerini ovuşturuyor ve fazla kırpıyor mu? Okulda baş ağrısı, baş dönmesi ya da yorgunluk yaşıyor mu? Uzun süre okuyamıyor, satırını kaybediyor, aynı kelimeyi birden çok kez okuyor mu? Bu durumlardan herhangi biri dahi yaşanıyorsa çocuk mutlaka bir göz doktoruna yönlendirilmelidir”.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.