TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Makine Mühendisi Kavi, enerji tasarrufu yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2014 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2014 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Enerji tasarrufu nasıl yapılır?

 

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- 2009 yılında doğalgaz ile tanışan Adanalılar ev ve işyerlerine doğalgaz çektirirken makine mühendisleri vatandaşları tasarruf yapma yöntemlerini anlatıyor.

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hasan Emir Kavi, günümüzde yakıt fiyatlarının sürekli arttığını ve yakıt alımının ise döviz ile gerçekleştiğinin altını çizerek, enerji tasarrufunun zorunlu hale geldiğini kaydetti.

 

Konutların yakıt giderlerini genel olarak; ısıtma, sıcak su, aydınlatma ve pişirme gibi tüketimlerinden kaynaklandığını ifade eden Hasan Emir Kavi, enerji tasarrufu sağlayabilecek yöntemleri sıraladı.

 

Binalarda yeterli ve gerekli ısı yalıtımın yapılması gerektiğinin altını çizen Kavi, ayrıca verimli kombi veya kazan seçiminin de çok ödemli olduğunun altını çizdi. Kavi, “Her türlü dış hava sıcaklığı, ortam sıcaklığı, kullanılan sıcak su miktarı verilerine göre yakıt miktarını ayarlayabilen yüksek verimli veya yoğuşmalı kazan ve kombi cihazlarının seçilmesi enerji tüketiminde ciddi avantajlar sağlayacak.” dedi.

 

Ayrıca yatırım-işletme maliyet dengelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kavi, “Enerji kaynaklarının günden güne azaldığı, var onların da fiyatlarının arttığı günümüz koşullarında sistemlerin yatırım maliyetleri kadar işletme maliyetleri de dikkatle incelenmelidir. Çünkü yatırım maliyetleri bir kere gerçekleşirken, işletme maliyetleri sürekli karşımıza çıkacaktır.” diye konuştu.

 

Oda konfor sıcaklıklarının doğru ve sağlıklı tayin edilmesi gerektiğini belirten Kavi, teknik verilere göre mahal sıcaklığın normal koşullara göre 20-22 derece olması gerektiğini söyledi. Bu aralığın, insanların kendilerini sıcaklık anlamında konforlu ve rahat hissettikleri sıcaklık aralığı olduğunu belirten Kavi, genellikle insanların uygulamada bu değerlerin üzerine çıktığını ifade etti. Bu durumun insan sağlığı açısından son derece zararlı olduğunu belirten Kavi, “Yüksek sıcaklıkta hava kuruduğu için üst solunum yolları hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.” şeklinde konuştu.

 

Kavi, enerji tasarrufu açısından dikkat edilmesi gereken son hususu ise radyatörlerde termostatik vana kullanılması olarak açıkladı. Kavi, “Termostatik vanalar, üzerlerindeki hassas termostat grubu ile radyatörden geçen suyun debisini ayarlayarak, istenilen sıcaklıkta tutulmasını sağlar.” dedi.

 

 

 

 

 

  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.