TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcak ya da soğuk hava fark etmiyor

Nazım Biçer, inşaat sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeler sonrasında her mevsimde beton dökülebileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2014 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2014 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sıcak ya da soğuk hava fark etmiyor

 

 

 

 

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, yazın aşırı sıcaklarda ve kışın dondurucu soğuklarda beton dökmenin riskli olduğunu ancak, beton içerisine konulacak katkı maddeleri ve alınacak önlemlerle bunun mümkün olduğunu söyledi. 

 

İnşaat sektöründe son yıllarda büyük teknolojik gelişmeler yaşandığını belirten Başkan Biçer, gelişen inşaat teknolojisi ile yazın aşırı sıcaklarda ve kışın dondurucu soğuklarda beton dökmenin mümkün olduğunu söyledi. Rusya ve Sibirya gibi dondurucu soğukların yaşandığı bölgelerde kullanılacak katkı maddeleri ile beton dökmenin mümkün olduğunu kaydeden Başkan Biçer, “Artık her zaman ve her yerde inşaat yapmak mümkün. Kışın aşırı soğuklarda kalıbı ısıtma ve betona sıcak su dökme yöntemleri var. Ayrıca bir takım katkı maddeleri de kullanılarak betonun erken donması sağlanabilir. Soğuk bölgelerde bu tür sistem ve yöntemler kullanılıyor.” dedi.

 

“SICAK HAVALARDA BETON DÖKÜLMESİ ÇOK ÖNERİLMİYOR”

Sıcak havalarda beton dökmenin çok fazla önerilmediğini ancak, betonun dışarıdan ıslatılarak ve nemli tutularak olası risklerin önlendiğini kaydetti. Başkan Biçer, “Sıcak havalarda aslında beton dökülmesi çok önerilmiyor. Bunun sebebi de betonun içerisinde bulunan suyun çok kısa sürede buharlaşması. Beton; kum, çimento, su ve çakıldan oluşan bir karışımdır. Bu karışımı da bir arada tutun ise su. Su olmadan bunlar birbirlerine karışmazlar. Çok sıcak havalarda, o su buharlaştığı zaman dökülen beton içerisinde gözenekler oluşuyor ve istenilen beton kıvamına ulaşılamıyor. Bu nedenle dökülen betonun sürekli ıslak tutulması gerekiyor. Böylece, betonun içindeki suyun buharlaşması engellenmiş olacak. Veya telis bezi dediğimiz bir takım bezler var. Onları nemli tutarak, betonun içinde kalan suyun dışarı çıkmasını önlemeyebiliriz. Özetleyecek olursak; beton her zaman dökülür ama önlemini almak lazım. Sıcakta yada soğukta beton dökülmez demek yanlış olur, çünkü her ikisinin de çözüm yolları var.” diye konuştu.

 

“YAZIN ADANA’DA YAPI ÜRETİMİ HASSASİYET İSTİYOR”

Adana’nın sıcak ve nemli bir iklime sahip olduğunun altını çizen Başkan Biçer, “Bu nedenle Adana’da yaz mevsiminde yapı üretim sürecinde daha hassas olmak gerekiyor. Özelikle Adana gibi sıcak iklime sahip kentlerimizde, yapı üretim aşamalarında hava şartlarının dikkate alınması gerekiyor. Planlama aşamasından doğru projenin uygulanması, yapı denetimin eksiksiz yapılması, konutun anahtar teslimine varıncaya kadar yapı üretim süreci bir bütündür; her aşaması kendine has özellikler taşır. Adana gibi sıcak havaya sahip kentlerde ve bölgelerde ise en az diğer aşamalar kadar önem arz eden konu beton dökümü ve kalıp sökümüdür ki, bu işlem asıl olarak taşıyıcı sistemi teşkil eden demir-beton ikilisinin standartlara uygun bileşiminin sağlanması olduğundan yapının sağlamlığını dolayısıyla can ve mal güvenliğini doğrudan etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

 

SICAK HAVADA BETON DÖKÜMÜNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Başkan Nazım Biçer, Adana gibi sıcak coğrafyalarda beton dökümü sırasında dikkat edilecek hususları ise şöyle sıraladı;

 

Hidratasyon ısısı düşük çimento tercih edilmeli, erken priz yapan çimento kullanılmamalıdır.

Agregalar mümkün olduğu kadar güneş ışınlarından korunmalıdır. Çok ısınmışlarsa su ile soğutulup kullanılmalıdır.

Beton dökümüne başlamadan kalıp ve donatı mutlaka ıslatılmalıdır. Beton zemine dökülüyorsa beton suyunun zemin tarafından emilmemesi için zemin önceden sıkıştırılmalı ve tesviye edilip mutlaka ıslatılmalıdır.

Betonun yerleştirmesi işlemi daha çok personelle, mümkün olan en kısa zamanda iyi bir vibrasyon işlemi ile yapılmalıdır.

Beton hazırlanmasından itibaren en fazla 120 dakika içinde yerine yerleştirilmelidir. Gerektiğinde geciktirici katkı konularak bu süre uzatılabilir. 

Betonu yerleştirdikten sonra mastar yapılıp bırakmalı yüzey parlaklığı kaybolup üzerinde gezinildiğinde tahta mala ile düzeltme yapılmalı, çatlaklar kapatılmalıdır.

Beton yüzeyi zarar görmeyecek hale geldiğinde  mümkün olan her yere su püskürtülüp beton yüzeyi ıslak tutularak kür uygulanmalıdır. Bu konu yerleştirmeden sonraki ilk 24 saat içinde çok önemlidir. Bütün beton yüzeyleri ıslak tutulmalı ve bu uygulama kesintisiz yapılmalıdır.

Kalıplanmamış yüzeylerde sıcak hava ve rüzgâr etkisi ile kuruma işaretleri görülmeden betonun kendi suyunun buharlaşmasını önlemek için su geçirmez kağıt, plastik örtü veya kür bileşikleri uygulanmalıdır. 

Beton günde en az 3 defa kurumasına fırsat verilmeden sulanmalı veya üstüne konulacak kum kanaviçe, çuval, hasır gibi örtüler suyla sürekli doygun hale getirilmelidir. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.