TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrenciler zam mağduru oldu

Yüreğir İlçesi’ne bağlı Abdioğlu Mahallesi’nde ulaşım ücreti 1.30 kuruştan 4 liraya çıkartıldı. Yapılan zamlar mahallede lisesi bulunmayan ve lise eğitimi için kent merkezine gelmek zorunda olan öğrencilere oldu.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2014 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2014 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Öğrenciler zam mağduru oldu

 

 

 

Mahalle sakinlerinin ağırlıklı olarak tarım işçiliği yaptığı Abdioğlu’nda lise olmaması nedeni ile özellikle öğrencilerin Adana Merkezi’ne toplu taşıma araçları ile geldiği belirtildi. Emre Çelik isimli lise öğrencisi günlük 8 lirayı yol parası olarak vermesinin kendilerini mağdur ettiğini kaydetti.

Mahalle sakinlerinden Mahmut Ferit Uçkan ise mahallede tarım işinde çalışarak 30 lira kazandıklarını, bir öğrencisi olan bir ailenin her ay sadece 240 lira yol parası vermek zorunda kalacağını dile getirdi. İhsan Şahan isimli mahalle sakini ise çocuğunun 4 araç değiştirerek her gün okula gidip geldiğini anlattı.

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) Adana’da ulaşıma yapılan zamlardan eski beldelerde nasibini fazlasıyla aldı. Abdioğlu Mahallesi’nde 1.30 lira olan belediye otobüsü ücreti yapılan zammın ardından 4 liraya çıkartıldı. Duruma mahalle sakinleri tepki gösterdi.

Adana’da belde iken Büyükşehir Yasası ile Yüreğir ilçesinde mahalle statüsüne kavuşan 7 Bin nüfuslu Abdioğlu Mahallesi sakinleri beldelerine giden belediye otobüslerine neredeyse yüzde 300 zam yapıldığını ileri sürdü. Otobüslere zamdan önce 1.30 kuruştan bindiklerini hatırlatan mahalle sakinleri yapılan son zamla otobüs ücretlerinin 4 liraya yükseltildiğini savundu. 

Mahalle sakinlerinin ağırlıklı olarak tarım işçiliği yaptığı Abdioğlu’nda lise olmaması nedeni ile özellikle öğrencilerin Adana Merkezi’ne toplu taşıma araçları ile geldiği belirtildi. Emre Çelik isimli lise öğrencisi günlük 8 lirayı yol parası olarak vermesinin kendilerini mağdur ettiğini kaydetti. Mahallede lise olmadığı için organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Erkan Endüstri Meslek Lisesi’ne gitmek zorunda kaldığını anlatan Çelik’in 3 kardeşinden ikisinin daha okuduğunu belirtti. Babasının günlük gelirinin 40 lirayı bulmadığını belirten Çelik bu koşullarda okumalarının zor olduğunu söyledi. Günlük 10 lirayı bir babanın çocuğuna harçlık veremeyecek durumda olduğunu ifade eden Çelik, yol parasının gidiş dönüş 8 liraya çıkmasının birçok öğrenciyi mağdur ettiğini söyledi. Okula gidip gelirken bazen servis bazen Belediye otobüsü kullandığını, bazen de otostop çektiğini anlatan Çelik mahallelerine lise yapılmasını istedi. 

Mahalle sakinlerinden Mahmut Ferit Uçkan ise mahallede tarım işinde çalışarak 30 lira kazandıklarını, bir öğrencisi olan bir ailenin her ay sadece 240 lira yol parası vermek zorunda kalacağını dile getirdi. Adana’ya otobüsün yakacağı mazotun 25 lira oluğunu belirten Uçkan, 100 kişilik otobüsün her turda en az 600 lira kazandığını söyledi. Uçkan, belediyenin daha ucuza hizmet verebileceğini savundu.

İhsan Şahan isimli mahalle sakini ise çocuğunun 4 araç değiştirerek her gün okula gidip geldiğini anlattı. Mahallelerine gelen otobüslerin sayısının zaten az olduğuna vurgu yapan Şahan, çocuğunun önce çarşıya, sonra oradan başka bir araçla okuluna gitmesi gerektiğini belirterek zamların geri alınmasını istedi. 

Otobüs sayısının yetersizliğine dikkat çeken Ahmet Kınık otobüslere 200 kişi bile bindiklerini belirterek “Bir kaza durumunda bunun hesabını kim verecek?” diye sordu. 

Konuyla ilgili İHD Adana Şubesi bir basın açıklaması yaptı. Yapılan zamların sadece ulaşım hakkını değil öğrencilerin eğitim hakkını da engellemekte olduğunu söyleyen İHD Adana Şubesi Yöneticisi Sema Peynirci, üniversite ve lise öğrencilerinin her gün okula gitmek için ayda 320 lira ödediğini dikkat çekerek 300 lira burs alan üniversite öğrencisinin bu ücreti ödeyemeyeceğini dile getirdi. 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.