TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Babadan kıza şalgamcılık mesleği

Adana’nın Şalgamcı Ablası Nesrin Hitay, 30 yıldan buyana babasından yadigar kalan mesleği devam ettiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2014 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2014 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Babadan kıza şalgamcılık mesleği

Kadın olarak şalgamcılık mesleğini zor bulduğunu ancak çocuk yaşından beri babası ile bu işe başladığından alıştığını anlatan Hitay, kendisinden sonrada bu mesleği yiğenlerine devretmeyi planlıyor. Şalgamcılığa başlama hikayesini bizimle paylaşan Hitay, “‘1973’te başladık bu işe. Rahmetli babamla Çakmak Caddesi’nde ilkin ayran satardık, yanında da simit. Ardından ise şalgamcılık yapmaya başladık. Babamın o dönem yaptığı şalgamlar beğenildi. Daha sonra bu mesleği icra etmeye devam ettik’ dedi.

Babasının şeker hastalığı nedeniyle vefat etmesi sonucu, öğrenimini ortaokul sonuncu sınıfta sonlandırdığını ifade eden Hitay, ‘Babam şekere yakalandı, vefat ettiğinde bizden büyük bir erkek kardeşimiz yoktu. Biz çalışmaya başladık. Adımız Şalgamcı Kızlara çıktı. Yıllar geçti Şalgamcı Abla olduk. Kız kardeşlerim evlenip çekilince tek ben kaldım’  diye konuştu.

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) Nesrin Hitay isimli kadın Adana’da babasından devraldığı şalgamcılık mesleğini 30 yıldır devam ettiriyor.  Kadın olarak mesleğin zor olduğunu belirten Hitay, mesleğini sevdiğini kendinden sonrada yiğenlerini yetiştirdiğini aktardı.

Çakmak Caddesi’nde bulunan iş yerlerinde şalgam satan Nesrin Hitay, kadın olarak çalışmanın zor olduğunu ancak çocuk yaşından beri bu işi yaptığından dolayı alıştığını belirtiyor. Yaptığı şalgamcılık mesleğinin kendisine babasından yadigar kaldığını anlatan Hitay, 13 yaşından bu yana şalgamcılık yaptığını dile getirdi. Hitay, artık kendisinin “Şalgamcı Abla” olarak bilindiğini söyledi. Şalgamcılığa başlama hikayesini bizimle paylaşan Hitay, “‘1973’te başladık bu işe. Rahmetli babamla Çakmak Caddesi’nde ilkin ayran satardık, yanında da simit’ dedi. Şalgama da o dönemde başladıklarını belirten Hitay, Babası Remzi Usta’nın 10 sene tek başına yaptığı işte babasına destek olmak için hafta sonları ve okul çıkışlarında yanına gelerek yardımcı olduğunu vurguladı. Yıllarca bu işten para kazanarak evlerini geçindirdiklerini belirten Hitay, “Kazancımızı bu işten sağladık, evimizi bu işten geçindirdik, hâlâ da buradan çıkarıyoruz rızkımızı” dedi.

Babasının şeker hastalığı nedeniyle vefat etmesi sonucu, öğrenimini ortaokul sonuncu sınıfta sonlandırdığını ifade eden Hitay, ‘Babam şekere yakalandı, vefat ettiğinde bizden büyük bir erkek kardeşimiz yoktu. Biz çalışmaya başladık. Adımız Şalgamcı Kızlara çıktı. Yıllar geçti Şalgamcı Abla olduk. Kız kardeşlerim evlenip çekilince tek ben kaldım’  diye konuştu. Nesrin Hitay 30 yıldır yaptığı şalgamcılık mesleğinde Türkiye’nin her yerine şalgam gönderdiğini ifade etti. Hitay, “Yılın 365 günü çalışıyorum. Günde 13 saat ayakta kalıyorum, bel ve boyun ağrılarım var. Sosyal hayatımız yok. Gezemem bir yakınıma uğrayamam. Akrabalarım, yeğenlerim yanıma gelirler. Bunlara rağmen işimi zevkle yapıyorum. Meşakkatli bir iş ama müşterilerimi seviyorum, şalgam almasalar bile selamsız geçmezler.” ifadelerini kullandı.  Hitay, bir kadın olarak yıllarca bu işi yaptığını, iyisiyle de kötüsüyle de karşılaştığını ama yılmayıp ekmeğini kazanmak için çalıştığını aktardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.