TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni anayasayı STK’lar yazsın

Denge Denetleme Ağı tarafından Adana’da ‘Yeni Anayasa’ ve ‘Siyasetin Finansmanının Şeffaflığı’ konularında çalışma başlatıldı:

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2014 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2014 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yeni anayasayı STK’lar yazsın

Yeni anayasayı STK’lar yazsın

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- Denge Denetleme Ağı, Adana’daki bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya gelerek, hem çalışmalarını hem de Adana’da yapmak istedikleri ‘Yeni Anayasa’ ve ‘Siyasetin Finansmanının Şeffaflığı’ kampanyaları hakkında bilgi verdi.

 

Meclis, bakanlıklar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, düşünce kuruluşları, önceki dönemlerde milletvekilliği yapmış olan vekiller ve gazetecilerden oluşan 120 kişiyi denge ve denetleme sisteminin güçlendirilmesi için Çalışma Grupları altında bir araya getiren Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) ile Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, çalışmalarını daha da genişletiyor.

 

Denge Denetleme Ağı Koordinasyon Grubu Üyesi Ecz. K. Selda Tandoğan Demirel ile Denge ve Denetleme Ağı Projesi Koordinatörü Şeyda Sever, Ziyapaşa Özsüt Cafe’de Adana’daki sivil toplum örgütleri temsilcileri bir araya geldi.

 

“SİVİL ANAYASA’DA ISRARCI OLMALIYIZ”

Türkiye’de kullanılan anayasanın gerçekten sivil anayasa olabilmesi için, sadece milletvekillerinin değil vatandaşların da katıldığı ve istediği anayasanın hazırlanması gerektiğini belirten Selda Tandoğan Demirel, bu noktada vatandaşın bilincini artırmak ve sürece halkı dahil etmek istediklerini söyledi. 7 ilde çalışma yapacaklarını ve Yeni Anayasa yazım sürecini yerelden genele doğru ilerlemesini sağlayacaklarını kaydeden Demirel, “Şuanda Gündemi İzleme Komisyonu oluşturduk. Bu komisyon 15 günlük gündemi inceliyor ve ardından rapor hazırlıyor ve bunu kendi arasında tartışıyor. Yaptığımız çalışmaları ise daha çok sosyal medya üzerinden paylaşıyoruz.” dedi.

 

“GÜÇLÜ STK VE TARAFSIZ MEDYA İSTİYORUZ”

Çağdaş ve demokratik Yasama, Yürütme ve bağımsız bir Yargı sisteminin yanı sıra dördüncü olarak Denge ve Denetleme Ağı olarak güçlü sivil toplum kuruluşları ile bağımsız medya istediklerini belirten Demirel, Yeni Anayası’nın aynı zamanda sivil bir kültür oluşturmasını önemsediklerini söyledi.

 

“ADANA’DA 2 TANE KAMPANYA YAPACAĞIZ”

Adana’da Yeni Anayasa ve Siyasetin Finansmanının Şeffaflığı olmak üzere iki tane kampanya yapmak istediklerini belirten Selda Tandoğan Demirel, “Sivil toplum kuruluşlarını bu sürece katkı koymasını istiyoruz. Sizlerin genel merkezleri bu ağın içinde ancak yerelde de sizler varsınız. Halk sivil anayasa istiyor ve bu yeni anayasayı 10-15 tane milletvekili yazmamalı. Vatandaşlar aslında sorunlarını biliyor. Ancak bunları dile getirmiyor. İşte bu noktada sizlerin devreye girmesi gerekiyor. Sivil toplum kuruluşlarının bu konuda birleşmesi ve birlikte hareket etmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“STK’LAR BİRLEŞİRSE ÖTEKİLEŞTİRİLEMEZ”

Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının tek başına çok büyük etkisinin olmadığının ancak bir kaç sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek sesini duyurmaya çalıştığını belirten Denge ve Denetleme Ağı Projesi Koordinatörü Şeyda Sever ise, “Türkiye’de 165 tane sivil toplum kuruluş var. Ancak bunlar tek başlarına yada aynı düşüncüde olan bir kaç sivil toplum kuruluşu ile ortak hareket ederse maalesef bloke ediliyor, ötekileştiriliyor. Ama bizim bu ağda 165 sivil toplum örgütü var ve bunların hemen hemen hepsi ayrı düşüncede ve ayrı siyasi görüştü. Bunların bir konuda bir araya gelip fikir beyan etmeleri durumunda ise ilgili kurum yada kuruluş üzerine düşen görevi yerine getiriyor ya da en azında bu konuda çalışma başlatıyor.” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından ise Denge Denetleme Ağı yetkilileri, STK temsilcilerinden yeni anayasa yazımı süreci konusunda görüş ve düşüncelerini, e-mail ortamında kendilerine iletmelerini ve bildirmelerini istedi.

 

Toplantıya genel merkezleri adına, Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı ve Dünya Sakatlar Derneği Genel Başkanı Halis Kassap, Adana Çerkes Derneği Başkanı İsa Elagöz, Türk Kadınlar Birliği Adana Şube Başkanı  Ayşe Birgölge, Türk Kadınlar Birliği Adana Şube’nden Yücel Biricik, Zühal Dinçer, KADER adına Hatice Nazlı Yakıcı, Hanife Küçükyılmaz, Neşe Kayrın Seyhan Kadın Göçü Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği Elife Müftüoğlu, Astım Hastaları Dayanışma Derneği Adana Şubesi Zuhal Dinçer, Seyhan Kadın Dayanışma ve Kültür Derneği ve KADER adına Elife Muhtar, AKDAM adına Berrin Ünlü- Gençlerle Dayşanışma Derneği adına Neşe Bayrın, Türk Kadınlar Birliği Adana Şube Başkanı Ayşe Birkölge ve ADAMDER Başkanı Musata Çinkılıç katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.