TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurban Bayramı'nda hasta hayvan etine dikkat

Prof. Dr. Sert, Kurban Bayramı’nda sağlıklı hayvanların kurban olarak kesilmesi ve sağlıklı hayvan etlerinin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2014 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2014 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kurban Bayramı'nda hasta hayvan etine dikkat


 
Halil İbrahim UĞUR
 
ADANA (İLKHABER)- Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi İç Hastalıkları Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Murat Sert, Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların son derece sağlıklı olması gerektiğinin altını çizdi.
 
Kurban Bayramı öncesinde bazı uzmanlar, kırmızı et tüketimine karşı halkı uyarırken, bazıları ise insanoğlunun kırmızı et tüketmesi gerektiğini söylüyor. Kırmızı et tüketimine karşı, uzmanlar farklı görüş öne sürerken, vatandaşların ise kırmızı et tüketimi konusunda kafası karışıyor.
 
Kırmızı etin sadece Kurban Bayramı’nda tüketilmediğini kaydeden Prof. Dr. Murat Sert, kırmızı et tüketiminden önce, kurban edilen ya da kesilen hayvanın sağlıklı olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
 
ETİ TÜKETİLEN HAYVANIN SAĞLIK OLMASI GEREKİYOR
Kırmızı et konusunda dikkat edilecek hususun havyanın sağlıklı olup olmaması ile başladığını belirten Prof. Dr. Sert, “Çünkü biliyoruz ki, bir çok hastalık, hayvandan insana geçebiliyor. Mesela, Brusella gibi keçilerden insan vücuduna geçen bir hastalık var. Hayvanlarda düşükle seyreden, insanlarda da ağır ve sinsi hastalık seyreden Brusella, keçinin etinden ve sütünden insanlara bulaşabiliyor. Yani özetle; önce hayvanın sağlıklı yetiştirilmesi ve kesimi yapılacak hayvanın sağlıklı olup olmadığının uzman kişiler tarafından mutlaka denetlenmesi gerekiyor. Veteriner bu alanda ilgili ama hayvan yetiştiricisinin de bilgili olması gerekiyor.” dedi.
 
ÜLKEMİZDE DİŞİ HAYVAN KESİMİ YASAK
Türkiye’de dişi ve gebe hayvanların kanunen kesilmesinin yasak olduğunu belirten Murat Sert, “Yasak olmasına rağmen gebe ve dişi hayvanlar kesiliyor, bu hususa çok dikkat edilmesi gerekiyor. Hastalıklı, gebe ve dişi hayvanlar kesilmemeli. Kesimi yapılan hayvanların mutlaka veteriner hekim gözetiminde yetiştirilmesi ve yine kesim öncesinde veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Aksi durumda, kesimi yapılacak hayvanın sağlık olup olmadığının yada dişi ise gebe olup olmadığının şüpheli olduğunun bilinmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
 
 
HORMON İĞNELERİ SON DERECE SAĞLIKSIZ
Hayvanlara bilinçsiz olarak ilaç verilmemesi ve kulaktan dolma hormon iğnelerinin kesinlikle yapılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Murat Sert, “Et tüketiminde birinci sırada yetiştirilen hayvanın sağlıklı olması gerekiyor. İkinci sırada ise hayvanın hijyenik ortama kesilmesi yer alıyor. Etlerinin düzgün bir şekilde ayarlanması ve saklanması tüketiciye ulaşana kadar bu hijyen kurallarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Yine hayvanı kesen ve etleri doğrayan kasabın sağlıklı olması büyük önem taşıyor. Çünkü kesimi yapan kasap taşıyıcı olabilir. Elinden ve burnunda mesela stafilokok taşıyıcı dediğimiz hastalık olabilir. Bu risk restoranda ve lokantalarda çalışan insanlar için de mevcuttur.” ifadelerini kullandı.
 
KURBAN KESİM ANINI ÇOCUKLAR GÖRMESİN
Prof. Dr. Sert, ayrıca özellikle bayramın ilk günü yapılan kesim anlarını küçük çocukların görememesini istedi. Bu konuda özellikle medyaya büyük görevler düştüğünü belirten Prof. Dr. Sert, “Bayramda çocukların psikolojik etkilenmesi çok fazla oluyor. Kurbanlar yada hayvanlar çocukların gözü önünde kesilmemeli. Bunun altı çizilsin ve medyada bunu mutlaka vurgulasın. Çocuklar kesinlikler bu durumu gördüğü zaman bilinç altında, ömür boyu ya et yemeye karşı bir tepki olabiliyor ve tamamen ruhsal bir sürece girebiliyor. Çocuklara ne olur kimse hayvan kesim anını kimse izletmesin, hayvanın kafası, gövdesi ayrı böyle kanlı manzarayı görmesin. Belli bir olgun yaşa gelene kadar çocuklara izletmemek lazım. Kanlar böyle ulu orta akıtılmamalı.” dedi.
 
KURBANLIK HAYVANIN BİLEN KİŞİLERCE ALINMASI ŞART
Her insanın bazı hastalıkların hayvanlardan insanlara geçebileceğini bilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sert, ayrıca kesimi yapılacak kişilerin mutlaka bilir kişi yada uzman kişiler olması gerektiğini kaydetti. Prof. Sert, “Kurbanlık hayvanın mutlaka, en azından bilen bir kişi ile beraber alınması gerekiyor. Böylece hastalıklı mı, dişi mi, gebe mi? Bunu anlamış oluruz.” diye konuştu.
 
KESİLEN HAYVANIN ETİ 1-2 GÜN SONRA TÜKETİLMELİ
Kurban Bayramı’nda kesimi yapılan hayvanların hemen tüketilmeye başlandığının altını çizen Murat Sert, bu durumun sağlık açısından zararlı olduğunu kaydetti. Kesimi yapılan hayvanın 1-2 gün sonra tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Sert, “Kesim işi ve sonrasında et hazırlama sürecinde ise, biliyoruz insanlarda dahil hayvanlar ölünce, ölüm katılığı olur. 24 saat sürer ve ikinci güne doğru gevşer. Ölüm katılığı olmadan yendiği zaman yani bu sizin midenizde hazım ve sindirim sorunlarına neden olur. Bu nedenle en az 1-2 gün dinlenmeden yani hemen yemek çok sağlıklı değil. İnsanı öldürmez ama, rahatsız eder. Sindirim sisteminde hazım sorunu yaratır. Bu nedenle doktorlar olarak kurban bayramında kesimi yapılan hayvanların etlerinin, 1-2 gün buzdolabında dinlendirildikten sonra tüketilmesini öneriyoruz.” dedi.
 
 
 
 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.