TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YAYLA DOMATESLERİ KURUDU

Kurak geçen kış mevsiminden sonra yine kurak geçen yaz mevsiminde domates fiyatları çok fazla ucuzlamazken, son yağan yağmurlarla birlikte ise yayla domateslerini hastalık vurdu.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2014 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2014 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
YAYLA DOMATESLERİ KURUDU

Halil İbrahim UĞUR

KAHRAMANMARAŞ (İLKHABER)- Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yayla domateslerini hastalık vurdu. Domateslerin bir gecede yapraklarının kuruduğunu ve üzerinde bulunan domateslerin de çürüdüğünü söyleyen domates yetiştiricileri, ne yapacaklarını şaşırdıklarını ifade etti.

 

Yaz mevsimi boyunca domates fiyatları ucuzlamazken son yağışlar ve Kurban Bayramı fiyatların daha yükselmesine neden oldu. Bu arada yayla domatesini tercih edenler ise pazarda, yayla domatesini bulmakta zorlandı. Çünkü, yayla domateslerini son yağışlarla birlikte hastalık vurdu.

 

Kurak geçen kış mevsiminden sonra yaz mevsiminin de kurak geçtiğini ifade eden domates yetiştiricisi Ahmet Şahin, hastalığını sebebini ise yağışlara bağladı. Kuraklık nedeniyle meyve ve sebzeleri tehdit eden bir çok mikrobun havada ve toprakta kol gezdiğini belirten Şahin, “Geçen yıl az yağmur yağdığı için havadaki ve topraktaki mikroplar ölmedi. O yüzden zor bir yıl geçirdik. Bu nedenle sezon boyunca  meyve ve sebzelerimizi bu zararlı mikroplardan çeşitli ilaçlarla korumaya çalıştık ama bu da giderimizi çok artırdı. Ama son yağan yağmur ile birlikte etkili olan soğuk hava ve bilmediğimiz bir hastalık yetiştirmiş olduğumuz domatesleri kuruttu. Son yağan yağmur ile birlikte hem yağmurdaki kimyasal asitler, hem de yine havada bulanan mikroplar domateslerin kurumasına neden oldu. Domateslerin dal ve yaprakları bir gecede kurudu. Üzerinde bulunan domatesler ise çürüdü.” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.