TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ZEKİ DEMİRKUBUZ, ADANALI SANATSEVERLERLE BULUŞACAK

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu’nun bir alt kuruluşu olan Sinematek Adana ile Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD), ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz’u Adana’da sinemaseverlerle buluşturuyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2014 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2014 12:45
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
ZEKİ DEMİRKUBUZ, ADANALI SANATSEVERLERLE BULUŞACAK

 ADANA (İHA) - Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ile işbirliği yapan ADSİAD, 16 Ekim 2014 Perşembe akşamı saat 19.00’da Başkent Üniversitesi Hastanesi Kışla Yerleşkesi’nde Zeki Demirkubuz’u ağırlayacak.
Adana Sinema Müzesi’nde bir arya gelen Sinematek Adana yetkilileri Prof. Dr. Murat Ali Hersekli ve Edip Kuzey Akten ile ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez ve yönetim kurulu üyesi Mustafa Öncül, Adanalılar’ın bu büyük buluşmada yönetmenin filmlerinden birini izleme olanağı bulacaklarını da söyledi.
ADSİAD’ın kurulduğu günden bu yana kültür ve sanata katkı sunduğunu kaydeden ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, Adanalı sinemaseverlerin Zeki Demirkubuz ile özelde sinema, genelde sanat üzerine sohbet etme şansı bulabilecekleri gibi ‘film okuma’yı da bir sinema ustasından öğrenme ayrıcalığı yaşayacaklarını belirtti.
Kentlerin kalkınmasında kültür ve sanatın özel önem taşıdığını dile getiren Süleyman Sönmez, “Adana, geçmişten bu yana kültür-sanatla yoğrulmuş kentlerin başında gelmektedir. Sinemaya birçok ünlü isim kazandıran Adana’da dünyanın tanıdığı Zeki Demirkubuz’u ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Tüm sinemaseverleri özel organizasyona bekliyoruz” dedi.
Sinematek Adana yetkilileri Prof. Dr. Murat Ali Hersekli ve Edip Kuzey Akten ise bir festival kenti olan Adana’da sanat filmi kavramının yerleşmesinde Sinematek’in önemli katkısı olduğunu vurguladılar.

ZEKİ DEMİRKUBUZ KİMDİR?
Zeki Demirkubuz 1964 yılında Isparta'da doğdu. Ortaokulu Isparta'da, Gönen Öğretmen Okulu'nda bitirdikten sonra İstanbul'a yerleşti. Liseye İstanbul'da başladıysa da ilk sömestreden sonra okulu bırakarak fabrika ve atölyelerde çalışmaya başladı. 1980 darbesinden sonra tutuklanıp üç yıl hapis yattı. Bu dönemde edebiyata ilgi duymaya başlayıp, Dostoyevski'yi keşfetti. Özellikle Suç ve Ceza'nın üzerindeki kalıcı etkileri o yıllarda oluştu. Tahliyesinden sonra Anadolu'nun çeşitli kentlerinde işportacılık yaptı. Askerliğini erteleyebilmek için okula dönmeye karar verdi ve liseyi dışarıdan bitirerek İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne girdi. Sinemaya 1986 yılında Zeki Ökten'in asistanlığını yaparak başladı. İlk uzun filmi "C Blok"u (1994) çekene kadar çeşitli yönetmenlere asistanlık yaptı. Uluslararası eleştirmenler ve izleyiciler, Demirkubuz'u Venedik Film Festvali'nde gösterilen ikinci filmi "Masumiyet"le tanıdılar. Üçüncü filmi olan "Üçüncü Sayfa", Türkiye'deki film festivallerinin yanı sıra Locarno ve Rotterdam Film Festivalleri de dahil olmak üzere Avrupa'da yapılan çok sayıda film festivalinde gösterildi. "Yazgı" (2001) ve "İtiraf" (2001), 2002 yılında Cannes Film Festivalinin "Un Certain Regard" bölümünde gösterildi. Başrolünü de üstlendiği "Bekleme Odası"nın (2003) ardından "Masumiyet"in başlangıç öyküsünü anlatan "Kader"i (2006), sonrasında "Kıskanmak" (2009) ve "Yeraltı" (2012) filmlerini yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.