TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geleneksel Ali Baba hayratı!

Karaköprü Belediyesi tarafından düzenlenen ve asırlardır süre gelen geleneksel Ali Baba (Dede) Hayratı programı gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2014 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2014 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Geleneksel Ali Baba hayratı!

Geleneksel Ali Baba hayratı!

 

Sedat ATİLLA

ŞANLIURFA(İLKHABER) - Karaköprü Belediyesi tarafından düzenlenen ve asırlardır süre gelen geleneksel Ali Baba (Dede) Hayratı programı gerçekleşti.

Karaköprü Belediyesi Hizmet Binası bahçesinde gerçekleşen programa AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Av. Nihat Kılıç, AK Parti İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez, Karaköprü İlçe Kaymakamı Mustafa Kutlu Eyyübiye, Haliliye İlçe Belediye Başkan Yardımcıları, Akçakale Belediye Başkanı Abdulhekim Ayhan, Karaköprü İlçe Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, AK Parti Karaköprü İlçe Başkanı Faruk Badıllı, Karaköprü Belediyesi Meclis Üyeleri,  Karaköprü İlçe Müftüsü Ahmet Altıok, Köy Muhtarları, Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programa ev sahipliği yapan Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi programa aileleri ile gelen misafirleri kapıda tek tek karşıladı.

Gerçekleşen hayrat programı ilk olarak Kur’an-ı Kerim Tilaveti okunmasıyla başlandı. Geleneksel Ali Baba (Dede) Hayratı programına katılamayan bazı Bakanlar ve Milletvekilleri birer telgraf gönderdiler.

Programda konuşan Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi; “Yıllar önce Karaköprü’de yaşayanlar Ali Baba hayratı için Ekim ayının içerisinde sofralar kurar durumu olmayanlara yemekler ikram edermiş. Bizde Karaköprü Belediyesi olarak bu geleneği devam ettiriyoruz. Bizlerde Ali Dede’nin geçmişte bizlere miras bıraktığı barışı, huzuru, dostluğu, bereketi bu coğrafyalara yaymak ve yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Programa katılan tüm vatandaşlara teşekkür ederiz. Ayrıca yanı başımızda Suriye’de yaşanan olayları da hepimiz görüyoruz. Yaşanan olayların ardından ülkelerini terk ederek Ülkemize sığınan vatandaşların sayısı 1 milyon 600 bini aştı. Onlara Ali Baba’nın misafirperverliği ile kucak açan tüm vatandaşlara da teşekkür ederiz” dedi.

AK Parti İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez; “Biz bu geleneği Hz. İbrahim’den beri biliyoruz.  Şanlıurfa’da her zaman sofralar açık olmuştur. Çok şükür bugün de AK Belediyeler bu geleneği devam ettiriyorlar. İnşallah diğer Belediyelerimiz içinde bu güzel bir örnek olacaktır” dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Av. Nihat Kılıç; “Ali Dede’nin bu hayratı günümüz dünyasına ışık tutacak bir maneviyattır” dedi.

Karaköprü İlçe Kaymakamı Mustafa Kutlu; “Misafirperverleriği, paylaşmayı ve kardeşliği öğreten ve örnek olan Ali Dede’nin bu maneviyatını bu görevini sürdürmek gerekiyor” dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan; “Bu güzel organizasyonu gerçekleştiren Karaköprü İlçe Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi’ye ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler bu tür değerlerimize sahip çıktıkça inşallah bölgemizde huzur, barış ve kardeşlik sürekli olacaktır” dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar; “Karaköprü İlçemizin birliği, beraberliği, kardeşliği ve kardeşlik hukukuna olan saygısı aynı zamanda bütün Şanlıurfa’mıza bütün Türkiye’ye örnek olan bir İlçemizdir. Cenabı hak buradaki birliğimizi ve beraberliğimizi daim eylesin” dedi.

Daha sonra geleneksel hayrat yemeği ikramı için kazanların başına geçen protokol üyeleri ilk kepçeyi vurarak ikramı başlattılar. Yaklaşık 4 bin kişiye sunulan etli Kuru fasulye ve etli pirinç pilavı ikram için 450 kğ pirinç, 400 kğ fasulye,800 kğ et ve 8.000 adet ekmek hazırlandı.

ŞEYH ALİ DEDE KİMDİR:

Şeyh Ali Dede 1600’lü yıllarda Şanlıurfa’ya gelir, Karaköprü’de yaşar. Sultan IV. Mehmet Han 30 Kasım 1651 tarihli bir beraat ile Ali Dede’ye bugün Karaköprü olarak bilinen beldeyi bağışlar. Hayır sahibi zat senenin belli günlerinde beldede yaşayan ve gelen misafirlere hayrat yapar. Beraatle kendisine verilen Karaköprü’nün kullanımına karşılık her yıl hayratın yapılmasını vasiyet eder.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.