TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

VERGİDE FIRSAT ZAMANI

Vergi Dairesi Başkanı Tunalı, ‘6552 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun’u anlattı:

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2014 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2014 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
VERGİDE FIRSAT ZAMANI

Halil İbrahim UĞUR 

ADANA (İLKHABER)- Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, ‘6552 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun ve Başkanlık Çalışmaları’ konularında gazetecileri bilgilendirdi. Çıkarılan yasanın af kanunu olmadığını belirten Tunalı, borcu bulunan mükelleflerin yapılandırma yasasından yararlanmasını istedi.

 

Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 6552 sayılı kanun ile ilgili vergi borçlarına ilişkin 3 önemli madde olduğunu belirten Ahmet Tunalı, bunlardan en önemlisinin ise ‘Bazı Alacakların Yapılandırılması’ konusu olduğunu kaydetti. ‘Bazı Alacakların Yapılandırılması’ maddesine vergi borçlarının yanı sıra, adli para cezalarının ve idari para cezalarının da yer aldığını belirten Tunalı, “Bunların yapılandırılmasında temel kaide borcun aslı aynen alınıyor, ancak gecikme faizi gibi cezalara ilişkin olarak ferdi alacaklarla ilgili olarak yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) üzerinden bir hesaplama yapılıyor. Yani borcun gecikme faizine ilişkin olarak zamanında ödenmemesinden kaynaklanan kısmı yeniden yapılandırılmış oluyor.” dedi.

 

“4 TAKSİT SEÇENEĞİ BULUNUYOR”

Vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin 4 ayrı seçenek ve bu seçeneklere ilişkin faiz oranlarının bulunduğunu kaydeden Ahmet Tunalı, “Borç yapılandırmasına ilişkin 6 aylık, 9 aylık, 12 aylık ve 18 aylık taksitler için ayrı ayrı hesaplanmış faiz tutarları var. Buna göre 6 eşit taksitte borcunu ödemek isteyenler için 1,05 oranında, 9 taksitte ödemek isteyenler için 1,07 oranında, aynı şekilde 12 taksit için 1,10 ve 18 taksit için de 1,15 oranında ÜFE oranında hesap yapacak. Burada alacakların tür ve dönem itibarıyla kanunun kapsamına girmesi gerekiyor. Orada da vadesi 30 Nisan 2014 tarihi ya da o tarihten önce beyan edilmesi gereken vergilere ilişkin olarak beyan edilmesi gereken vergiler kanunu kapsamına giriyor. Taksitler ikişer aylık dönemler halinde ödenecek. Tercih edilen taksit ödeme süresinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak ve iki kez taksit ödemeyen mükelleflerin ise yapmış oldukları sözleşmeler feshedilecek.” diye konuştu.

 

ARAÇ MUAYENESİNE İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILDI

Araç muayenelerine ilişkin de düzenleme yapıldığını belirten Ahmet Tunalı, “Türkiye’de yıllardır bu sorun var. Trafikte muayenesi geciktirildiği için belli bir dönemden sonra da gecikme faizleri çok yükseldiği için araç muayenesi artık yaptırılamaz hala geliyor. Ve dolayısı ile artık insanlar tamamıyla muayeneden vazgeçip, trafikte muayenesiz, tescilsiz ve hatta Motorlu Taşıtlar Vergisi bile ödemeden dolaşıyorlar. Bir noktadan sonra belki ödenemez hala gele geliyor. Bu nedenle bu konuda da bir düzenleme yapıldı. Belli bir modelin altında trafiğin yoğun olmadığı kırsal bölgelerde kullanılan araçlarda böyle bir sıkıntı var. Kırsal bölgelerde yaşayan insanların böyle bir uygulamadan haberdar olmayabilirler. Biz hazırlığımızı yaptık ekiplerimiz Adana’nın tüm ilçelerini gezeceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

KASA VE ORTAKTAN ALACAKLARIN AFFI

Kasa ve ortaklardan alacaklarına ilişkin de düzenleme yapıldığını belirten Ahmet Tunalı, 6552 sayılı kanunun kapsamında bu konuya da yer verildiğini belirtti.

 

‘VERGİDE FIRSAT ZAMANI’

Yapılan düzenlemenin bir af kanunu olmadığını ve fırsat zamanı olarak ifade edildiğinin altını çizen Tunalı, “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitelerinde ‘Vergide Fırsat Zamanı’ sloganı ile 6552 sayılı kanun olarak tanıtıldı. Afiş ve internet afişlerde böyle ifade edildi. Cezalar alınıyor ancak gecikme faizlerini ilişkin olarak ciddi bir yapılanma söz konusu.” dedi.

 

“ÇOK SAYIDA BORÇLU OLAN MÜKELLEFİMİZ VAR”

Çıkarılan yasa ile ilgili olarak kamuoyunda büyük bir beklenti olduğuna dikkat çeken Tunalı, “Ülkemizde çok sayıda borçlu mükelleflerimiz var. Bu yasa uzun süre kamuoyunda konuşulan bir şeydi. Yasa açıklandıktan sonra bir bunu tanıtmaya başladık. Mükelleflerimiz buraya geldikten sonra işlemlerini kolayca yapabilmeleri için, sorun yaşamamaları için hem personele eğitim anlamında hem de dairelerin organizasyonu anlamında bazı değişiklikler yaptık. Dolayı biz başkanlık olarak hazırız.” diye konuştu.

 

“MÜKELLEFLERİMİZ BORÇ SORGULAMASI YAPSIN”

Mükelleflerin ya da mali müşavirlerinin vergi dairelerine giderek hazırlamış oldukları matbu dilekçeleri doldurarak borçlarını yapılandırabileceklerini söyleyen Başkan Tunalı, “Adli para cezası ve trafik cezası gibi cezalardan mükelleflerin haberleri olmayabilir. Kendisine tebliğ edilmediğinden dolayı. Bu konuda mükelleflerimizin böyle bir yapılandırma kanunu varken, borçlarını sorgulatmalarında yarar var. Sorgulama işlemini internet ya da vergi dairesine başvurarak yapabilir veya 1189 nolu hattımıza kısa mesaj atıp borcu olup olmadığını öğrenebilirler.” şeklinde konuştu.

 

“BAŞVURU SÜRESİ 1 ARALIK’TA SONA ERİYOR”

Borçların yapılandırılması ile ilgili son başvuru süresinin 1 Aralık’ta sona erdiğini ancak kendilerinin bu süreyi Kasım ayı sonu olarak ifade ettiklerini belirten Tunalı, “Başvuru süresi Kasım ayı sonunda bitiyor ve başvuru süresinin uzatılması düşünülmüyor. Esasen 1 Aralık 2014 tarihinde bitiyor ancak kimsenin son güne bırakmaması adına Kasım ayı sonu diye telaffuz ediyoruz. Biz katılımcı bir anlayışı benimsiyoruz. Yani mükelleflerimizden, vatandaşlardan ve çalışanlarımızdan gelecek her türlü öneriye, görüşe ve eleştirilere açığız. Dolayısı ile biz yaşanabilecek sıkıntılara ilişkin olarak mükelleflerimizin her türlü şikayetlerini bize ulaştırmalarını istiyoruz. İlk günler olmasına rağmen yapılan başvurular fena değil. Derdimiz kanundan gelen yetki ve görevlerimiz var ama biz gerçekten mükelleflerimize de bu fırsattan yararlanma fırsatını sağlamak istiyoruz. Bunun mükelleflerin bir hakkı olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.