TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’nın vizyonu tartışıldı

Adana Ticaret Odası (ATO) 120. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında ‘Kentsel Strateji Platformu’ işbirliği ile ‘Adana’nın Geleceği ve Yeni Kent Modeli’ konulu panel düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2014 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2014 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’nın vizyonu tartışıldı

Adana’nın vizyonu tartışıldı

 

 

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- Adana Ticaret Odası (ATO) 120. kuruluş yıl dönümü kutlama etkinlikleri kapsamında ‘Kentsel Strateji Platformu’ işbirliği ile ‘Adana’nın Geleceği ve Yeni Kent Modeli’ konulu panel düzenlendi.

 

 

Hiltonsa Oteli’nde düzenlenen panele katılım yoğun olurken, panelin açılış konuşmasını yapan Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın başta sanayi, imar, turizm ve alışveriş merkezleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

 

Adana’nın sahip olduğu tarihe vurgu yapan Atila Menevşe, Adana’nın 2 bin yıllık Taşköprü ve üzerinde bulunduğu ipek yolu nedeniyle dünya ticaretinin en önemli duraklarından biri olduğunu söyledi. Adana’da sanayileşme sürecinin cumhuriyet öncesinde 18. yy.’da başladığını ifade eden Atila Menevşe, “Adana Cumhuriyet öncesinde 18. yy.’da başlayan sanayileşme hareketleriyle Türkiye’yi sanayileşme alanında sırtlamış ve ülkenin en önemli şirketlerini, sanayi yatırımlarını, bereketli topraklarından doğurmuş bir kent.” dedi.

 

“ADANA’NIN HAK ETTİĞİ YERE GELMESİNİ İSTİYORUZ”

Adana Ticaret Odası olarak, Adana’nın kentleşme alanında hak ettiği yere gelmesini istediklerini belirten Menevşe, “Adana bu denli önemli ve köklü tarihine rağmen, aynı zamanda kentleşme alanında sorunları da olan bir kent. Zaten bugünkü panelimizin de nedeni bu sorunlara çözüm aramak. Odamızın misyonu gereği Adana’nın kentleşme alanında hak ettiği yere gelmesini, Avrupa kentleri standardında modern bir kente dönüşmesini sağlayacak fikir altyapının oluşmasına katkı sağlamak.” ifadelerini kullandı.

 

“KENT MERKEZİNDE BULUNDUKLARI YERLE ÇATIŞAN İŞLETMELER VAR”

Adana kent merkezi içinde bulunduğu bölgeyle uyumsuz ve çatışma halinde işletmeler görmenin mümkün olduğunun altını çizen Atilla Menevşe, “Bu işletmelerin büyük bir çoğunluğu plansız, düzensiz, sağlıksız binalarda ve koşullarda işlerini sürdürüyor. Öte yandan tarihi dokunun ve ikametin en yoğun olduğu bu yerleşim alanlarında yarattıkları endüstriyel kirlilik, yükleme, boşaltma sokak aralarında mal depolama gibi fiziki ortamla uyumsuz işlemleri nedeniyle trafik akışını engellemenin yanında, yangın vb. tehlikelerle burada yerleşik vatandaşlara ve tarihi dokuya zarar verme ihtimalleri yüksek.” şeklinde konuştu.

 

Bu tür işletmelerin bulundukları yerlerde büyüme imkanına sahip olmadığını belirten Başkan Menevşe, “Kapasitelerini büyütme imkanları bulunmadığı gibi, yurtdışından müşterilerini ve işadamlarını karşılama, ürün ve işletmelerini tanıtma olanakları yok. Kümelenme ve siteleşme gibi avantajı ve modern bir işbirliği yöntemlerinden uzak olduklarını için küresel rekabet içinde her geçen gün bir adım daha geriye düşüyor. Bu sorun ilimizin en temel sorunudur. Modern bir kentleşme planı ile sorunun çözümü için sektörlerin kümelenebileceği site arsalarının üretilmesi ve tahsisi, işletmelerin yerleşim alanları dışına alınması, altyapı ve inşaat işlerinin yapımı ve koordinasyonu için ivedi bir çalışma yapılması önem taşıyor.” dedi.

 

“ADANA’DA 2 CADDE CANLILIĞINI KORUYABİLİYOR”

Alışveriş merkezlerinin ise kent merkezinde başta otopark olmak üzere bir kaç sorunu beraberinde getirdiğini kaydeden Başkan Menevşe, “Avrupa kentlerinde gördüğümüz şehir ve kültürü dokusunu, müşterilerini kapalı alanlara çekerek bozuyor. Adana’da canlı kalabilen ve insanlar için cazibe doğuran 2 cadde kaldı. 2 milyon nüfuslu bu kentte caddelerin sokakların cıvıl cıvıl ve hareketli olması en doğal beklentidir. Ancak AVM kültürü nedeniyle kent dokusu gün geçtikçe donuk ve soğuk bir hal alıyor. Bu nedenle alışveriş merkezleri ya da bu amaçla tesis edilen işletmeler, kentin dokusuna entegre olmalı, müşterilerini kentten koparmayacak planlarla ve hacimlerle tasarlanmalıdır.” diye konuştu.

 

“TURİZM ALANINDAKİ PLANLAMALARI VE PROJELERİ YETERSİZ”

Adana’nın turizm potansiyeli ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Başkan Menevşe, “Adana Türkiye’nin yıl boyu en uygun iklim koşullarıyla kongre turizmi için ideal bir kent. Özellikle kış aylarında spor kafileleri için rüzgar, yağmur, nem gibi iklim parametreleri dikkate alındığında Türkiye genelinde emsalsizdir. Ya da turistlere kenti keşfetme fırsatı sunan Büyüksaat, Ulucami, Tarihi Çarşı, Taşköprü, Adana Konakları ve Tepebağ hattını kapsayan bir ‘Kültür Yolu’ henüz hayata geçirilmiş değil. Yani Adana’nın turizm potansiyeli büyük, ancak bu konudaki planlamaları ve projeleri yetersiz.” dedi.

 

“ADANA’NIN BİR ÇOK ALANI İNŞAATA KAPALI”

İmar planlarındaki hukuki problemler nedeniyle bugün Adana’nın bir çok alanının inşaata kapalı olduğunu belirten Başkan Menevşe, “Müteahhitler inşaat yapmak için arsa bulamazken, kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen alanlarda da planlama henüz tamamlanamamış, inşaatlar başlamamıştır. Buna mukabil konut ve arsa fiyatları da son yıllarda Adana’da hızla yükselmiştir. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere diğer belediye başkanlarımızın bu problemlere çözüm arayışında olduklarını biliyoruz. Bu konudaki gayretlerini memnuniyetle gözlemliyoruz. Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası ve Adana Ticaret Borsası olarak bu sorunun çözümü için her türlü desteğe hazırız.” şeklinde konuştu.

 

SÖZLÜ: “KATILIMCI BELEDİYECİLİK ANLAŞINI ÖNEMSİYORUZ”

Panele katılan ve kısa bir konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise, Adana’nın geleceği ile ilgili böyle bir programa katılmaktan dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi. Sözlü, “Adana Ticaret Odası’nı şehrimiz ile ilgili köklü geçmişi ve gelecek planlamasında katkı koymak gayretinden dolayı tebrik ediyorum. Nihayetinde yola çıkarken katılımcı belediyecilik adına bizim sözümüzün de bugün burada şehrin önemli bir sivil toplum kuruluşu tarafından dile getiriliyor olması ve böyle bir heyetin önünde bunun dillendirilecek ve yeni öneriler sunulacak olması Adana için bir kazanç olacaktır. İnşallah biz de gelecek planlamamızda bugün ortaya çıkacak değerli görüşleri önerileri ve hatta var ise eleştirileri de demokratik kültür içerisinde dinleyip değerlendirmek yolun gideceğiz.” dedi.

 

VALİ BÜYÜK: “KURUMLAR ARASINDAKİ DİYALOĞU GELİŞTİRİYORUZ”

Panel öncesinde yapılan açılış konuşmalarının sonuncusunu yapan Adana Valisi Mustafa Büyük ise, düzenlenen panelin önemine vurgu yaptı. Adana’nın sorunlarını birlikte çözme çağrısında bulunan Vali Büyük, “Şehirdeki bazı problemleri hep beraberce çözme noktasındaki irademizi öncelikli olarak ortaya koyuyoruz. Geldiğim günden bu yana kurumlar arasındaki ilişkileri, diyalogu, işbirliğini, beraber hareket etme ve ortak akıl sonucunda makul yolu bulup onun gereğini yapma noktasında çaba sarf ediyorum. İnşallah daha da olumlu bir noktaya getireceğiz ama şunu söyleyebilirim ki, biz ihtilafları yargının önüne götürmeden önce mutlaka kendimiz tartışacağız ve bir uzlaşma yolu aramaya çalışacağız. Ama her şeye rağmen bir çözüm yolu bulunamaz ise mutlaka yüce yargının hukuk normlarına göre bize verdiği kurallara da uygun hareket etmiş olacağız. Bu noktada işbirliği noktasında üniversitelerimizi ve meslek kuruluşlarımızı çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından ise, Kentsel Strateji Platformu’nun kurucusu Şehir Plancısı A. Faruk Göksu ile Şehir Plancısı Sıla Akalp sunumlarını yaptı. Toplam 4 başlık altında sunumunu yapan Faruk Göksu, Adana’nın sorunlarını masaya yatırdı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.