TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekliler kredilerle geçiniyor

Adana’da yaşayan emeklilerin geçimlerini sağlamak için krediye yöneldikleri ve geçimlerini kredi kullanarak sağladıkları ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2014 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2014 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Emekliler kredilerle geçiniyor

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) Emekliler 2014 yılında bekledikleri zammı alamayınca bu kez gözünü bir umutla 2015 yılına çevirdi. Yeni yılda sağlık huzur, mutluluğun yanı sıra emekli vatandaşlar özellikle maaşlarında iyileştirme yapılmasını istedi.

Emeklilerle yaptığımız söyleşide neredeyse tüm emeklilerin 2015 yılından beklentilerinin aynı olduğu görüldü. Tüm Emekliler Derneği Adana Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, yılbaşının yaklaşması ile emeklilerin hükümetten ve mecliste grubu bulunan partilerden beklentilerinin arttığını söyledi. Tüfe artı refah payı ile emeklileri eflasyonun altında ezdirilmemesini isteyen Kaya, “Tüfe artı refah payı  geçmişte nasıl ki emeklimiz memur katsayısına bağlıyken eflasyonun altında ezilmiyordu. Şimdide tüfe artı refah payı ile inşallah emeklileri eflasyonun altında ezdirmezler. Bunu da yapmak mevcut iktidara düşüyor. Birde önümüzdeki günlerde çıkacak cipsli kimlik var deniliyor. Maliyetinin 3 lira olduğu söyleniyor. Ama bizden 18 lira alacağı söyleniyor. Bizim bildiğimiz devlet halkından bir şey kazanmaz veya bir beklentisi olmaz. Geçmişte daha yüksek olacak deniliyordu. 18 liraya düşürüldü. Halbuki  açıklamalara göre 3 lira olması gerekiyormuş.  3 liralık kimlikten 18 lira alınması uygun değil. Zaten insanlarımızın elinde mevcut kimlik var. Bu kimliğin değişimini bu vatandaş bu halk istemiyor ki. Bir yenilik getirebilmek için hükümet olarak bunu sen istiyorsan o 3 lirada sineye çekilerek hiç para alınmaması gerekli diye düşünüyorum. “ dedi.

HASTANE KATKI PARALARI KALDIRILSIN

Emeklilerin yeni yıldan beklentilerinin arasında hastanelerdeki katkı paralarının kaldırılması olduğunu anlatan Kaya, “Birde emeklilerimizin çok fazla müzdarip olduğu konu olan hastanelerdeki katkı parası sorunu var. Reçete parası, muayene parası diye katkı paraları alınıyor. Yani bu katkı paralarının gözden geçirilerek tamamının kaldırılmasını istiyoruz. Yapılan açıklamalarda bu katkı paylarının biraz daha arta bileceğini söylüyorlar. Yeni yılda bu katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz. Buradan Adana Büyükşehir Belediye Başkanına seslenmek istiyorum. Toplu taşıma konusunda gerçekten insanlar çok zor durumdalar. Bunun nedeni otobüslere bariz bir şekilde yapılan zam. Hükümetin bir uygulaması var. 65 yaş üstü olanlar belediye otobüslerine ücretsiz binebilirler diye. Emeklinin 65’i, 55’i olur mu? Emekli emekli değil midir? Biz sadece burada bir kısım emekli için konuşmuyoruz. Bütün emeklilerimiz için konuşuyoruz. Umarım Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız sesimizi duyar gerekeni de yapar. Birde senede 2 ikramiye talebimiz vardı. Hep söyledik ama  bir türlü gündeme getirilerek ciddi manada bir sonuç olmadı. İnşallah önümüzdeki günlerde bu ciddi manada düşünülür sonuçlandırılır.”diye konuştu.

AYRIM OLMASIN

Kaya sözlerini şöyle sürdürdü; “Memura, emekliye, bağ kurluya ayrı olmaz. Bunların sosyal güvenlik çatısında birleştiği söyleniyordu. Ama haksızlık bitmiyor. Hiçbir emekli bundan sonra bir futbol takımı tutarcasına siyasi partiyi tutmayacak.  Bizde gerekeni emeklilerimizi anlatacağız. Kim emeklilerin yanında olup sorunlarına çözüm yoluna giderse onu destekleyeceğiz. İntibak kanunu sanki yılan hikayesine döndü. Birileri çıkartmak istiyor. Birileri ise engelliyor gibi bir düşünce hasıl olmaya başladı. 2000 yılı öncesi emeklilerimize  biz bunun adına intibak diyoruz ama intibak değil bu. İntibak böyle olmaz iyileştirme yapıldı. Bunu göz önüne alarak 2000 yılı sonrası emeklilerimize de intibak kanunu kapsamında iyileştirmenin bir an önce uygulanarak hayata geçirilmesini istiyoruz. Elektrik paralarında bariz bir şekilde artış yaşanıyor. 40 lira gelen fiyatlar 100 liraya çıktı. Adanalının birde gerçek manada suda yaşadığı sıkıntı var. Buda çok fazla. Gazilere, sakatlara, şehitlere uygulanan indirim emeklilere de uygulansın istiyoruz. “”

 

GÜNGÖR: MADDİ SIKINTILAR İÇERİSİNDEYİZ

Ali İhsan Güngör adlı emekli vatandaş emekliler olarak bir takım maddi sıkıntılar içerisinde olduklarını anlattı. Maaşlarına iyileştirme yapılması gerektiğini anlatan Güngör, “Emekliler olarak beklentimiz daha önce 5510 sayılı yasa gereği refah payı verilmesi. Bunu gündeme getirip yürürlüğe koymasını bekliyoruz. Emeklinin geçine bileceği bir maaş verilmeli. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Hakkımız olan neyse onu versinler. Yeni çıkacak kimlik kartı fiyatının 18 lira olacağı söyleniyor. Maliyeti 3 liraymış yazık. Bizler bunu istemiyoruz hükümet istiyor. Bu parayı kendilerinin karşılaması lazım. Maddi olarak sıkıntılar yaşıyoruz Bankaya maaşımı almaya gidiyorum fakat alamadan geliyorum. Neden alamadan geliyorum. Çünkü ödemelerim çok. Vergilerin SGK ücretlerim kesiliyor.  Bizler emeklilerin bazen sigara paramız olmuyor. Bazen pazara gideceğiz pazar parası dahi bulamıyoruz. Sıkıntılarımız çok. “ ifadelerini kullandı.

AKÇAL: KREDİLERLE GEÇİNİYORUZ

Hatice Akçal isimli emekli ise, kendisinin kredilerle geçimini sağladığını anlattı. Yeni yılda iyi bir zam verilmesini isteyen Akçal, “Emeklinin gelecekten beklentilerinin verilmediği için beklentimiz yok. Bizler emekliler olarak kredilerle yaşayan insanlarız.  Emeklilerin yüzde 90’ı kredilerle yaşıyor. Bir promosyon verilse bir ikramiye verilse sorunlarımız yok olur. Yılda bir kere tatile çıkmak istiyoruz ama çıkamıyoruz. Yurt dışından emekliler gelip Türkiye’de rahat rahat tatilini yapabiliyor. Biz neden yapamıyoruz. Çünkü bizim maaşımız sıfırlanıyor bir şey kalmıyor. Yılbaşından beklentimiz bunlara duyarlı olursa devletimiz maaşlarımızı iyileştirirlerse seviniriz. Rahat edebilmemiz için en az 1.500 TL olması gerekir. “ dedi.

KÖŞKER; UMUTLARIMIZ TÜKETİLMESİN

Emeklilerden Hasan Köşker’de yeni yıldan bir beklentilerinin olmadığını her yıl bir umutla maaşlarının artırılacağını beklediklerini ancak beklediklerinin aksine durumla karşılaştıklarını söyledi. Aldıkları maaşlarının geçinmelerine yetmediğini vurgulayan Köşker, “Bir ikramiye veya promosyon uygulansa biraz daha rahatlarız. Faturalarımızı ödemiş oluruz ve cebimizde biraz harçlığımız kalır. Emeklilerimiz borç atağında yoksulluk içindeler. Bu yıl değil hiçbir zaman tatil yapamıyoruz. Bırakın tatili misafirliğe bile gidemiyoruz. Elektrik su faturalamız fazla geliyor. Onların düşürülmesini istiyoruz. Yeni kimlik kartına 18 lira diyorlar da bu parayla bitmiyor. Yol parası fotoğraf parası derken baya bir para tutuyor. Toplu taşıma araçlarına yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

TÜMER: AĞZIMIZI HAVAYAMI AÇALIM

Hasan Cahit Tümer adlı emekli ise, 2015 yılında iyi bir zamla maşlarının yükseltilmesini istediklerini savundu. Tümer, “Emekliler olarak iyi bir zam yapılmasını istiyoruz. 950 TL maaş alıyorum tatile nasıl çıkayım. Tüpmüş, şekermiş diğer erzaklarmış para kalmıyor ki. Milletvekilerine zam yapılıyor. Ancak emeklilere bir şey yok. Emeklilere yüzde 4 zam vereceğiz diyor. Kurtarmaz ki bu zam. Tüp fiyatı olmuş 76 TL Yılbaşında 80’e çıkacak. Pirinç olmuş 8 lira, nohut olmuş 7 lira et olmuş 32 lira tavuk olmuş 12 lira ne yapacak bu emekli ağzını açıp havaya mı tutsun. “ ifadelerini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.