TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milli servet linter elde kalabilir

Tekstilci Dr. Halis Ödel, Çin’in artık ithalat yapmayacağını belirterek üreticileri uyardı:

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2014 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2014 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Milli servet linter  elde kalabilir


ADANA(İLKHABER) - Pamuk çekirdeğinin traşlanmasından elde edilen ve tamamı ihraç edildiği için Türkiye açısından  milli servet niteliği taşıyan linterin elde kalabileceği, stokların giderek artacağı, bunun da milyon dolarlarla ifade edilecek zarara yol açabileceği belirtildi.

Ülkemizde yıllık 20-25 bin ton civarında linter üretimi gerçekleştirildiğini,  bunun cüz’i bir bölümünün İspanya’daki uluslar arası kağıt parası imal eden fabrika tarafından alındığını, büyük bölümünün de Çin’e ihraç edildiğini kaydeden Denizlipek Ltd. Şti. ve Ödel Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halis Ödel, “İthalatın büyük oranda durması söz konusu. Linter üretimi yapan sanayicilerimizin yaklaşan tehlikeyi görmesi ve piyasa şartlarını buna göre değerlendirmesinde yarar var” uyarısında bulundu.

ÇİN ALIM YAPMAYACAK

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ÇGC) ziyaret ederek Başkan Cafer Esendemir ve Başkan Yardımcısı Sait Güleç ile görüşen Dr.Halis Ödel, linterin ABD Doları ve Euro başta olmak üzere kağıt para  imalatı ile  Çin’de viskon elyafı, viskon ve viskoz ipliği üretiminde kullanıldığına dikkat çekti. Türkiye’de linterin kullanılacak pazarı olmadığından tamamının ihraç edildiğine, firma olarak Çin’e 2005’te  3 milyon 142 bin 793 dolar, 2011’de 3 milyon 87 bin dolar, 2012 yılında 3 milyon 177 dolar, 2013’te ise 238 bin 463 dolarlık dış satım yaptıklarına vurgu yapan Dr. Halis Ödel, şunları söyledi:

  “Şirketim, Çin’in linterden imal ettiği ipliğin de ülkemizdeki en önemli ithalatçısıdır. İthal ettiğimiz iplik kumaş,gömleklik,ev tekstilinde kullanılır.2005 yılına kadar söz konusu ipliği Rusya Federasyonu ile Belarus’tan ithal ediyorduk ancak bu ülkelerdeki fabrikalar Çin ile rekabet edemeyerek kapandı. Çin’de bugün linterden viskon elyafı, viskon ve viskoz ipliği üretimi yapan 20’ye yakın firma var. 2005’ten itibaren ticari anlamda bu fabrikalarla yakın ilişkiye girdik ve bir yandan linter ihraç ederken, bir yandan tekstil sektörü için linterden üretilen iplik itahalatı yapmaya başladık. Ticari ilişkilerimiz süreç içerisinde özel dostluklara dönüştü. Bu dostluğa dayanarak buradaki işadamları,  viskon üretiminde kullanılan Sodyum Hidroksit’in çevre kirliliğine yol açtığını, bu nedenle Çin’in; 2013 yılından  itibaren linter ithal etmeyeceğini söylediler.”

MİLLİ SERVET HEBA OLMASIN

Türkiye’de Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te linter üretimi yapıldığını, bugün itibariyle stokların 20-25 bin tonu bulduğunu ifade eden Dr. Halis Ödel, “Ülkesini, milletini seven bir işadamı olarak milli servetimizin heba olmaması, işadamlarımızın zarar görmemesi için 8 ay önce gittiğim Çin’de Linterciler Birliği’ni zayeret ettim. Görüşmeler sonunda, piyasa şartlarında oluşan fiyatlarla 10 bin ton linter siparişi alabileceklerini söylediler. Türkiye’ye döndüğümde elinde linter bulunan firmaları aradım. Ancak, Çin’deki gelişmelerden haberi olmayan işadamlarımız linter için piyasanın üstünde fiyatlar talep ettiler. Çin’in, belirtilen fiyatlardan alım yapması mümkün değil. Sanayicimizin, milli servet linterde zarara uğramaması için gelişmeleri bilmesinde yarar var. Asli halde linter stoğumuz yakında 50 bin tonu bulur ve dışarıya satmamız daha da güçleşir” şeklinde  konuştu.

Dr. Halis Ödel, daha sonra Adana Ticaret Borsası’nda (ATB) düzenlenen toplantıda, linter üreticilerine gelişmelerle ilgili bilgi verdi ve konunun önemine dikkat çekti.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir de, ülke ekonomisine katkı koyan duyarlı işadamlarına her zaman ihtiyaç olduğunu belirterek, ATB’de gerçekleştirilen toplantının verimli geçtiğine inandığını ifade etti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.