TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Nitelikli elaman yok”

‘Turizm Sektöründeki İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi’nin (TUYUM) tanıtımı Adana’da yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2014 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2014 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Nitelikli elaman yok”

 

Halil İbrahim UĞUR

 

ADANA (İLKHABER)- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Turizm Sektöründeki İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi’nin (TUYUM) tanıtım toplantısı Adana’da yapılırken, toplantıda turizm sektöründe yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Sektör temsilcileri, turizm alanında çalıştıracak nitelikli eleman bulamadıklarını belirtirken, bu konuda önlem alınmasını istediler.

 

Seyhan Oteli’nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu yaptı. Zaimoğlu konuşmasında turizm sektöründe çalıştıracak nitelikli personel bulmakta zorlandıklarını söyledi.

 

Son zamanlarda bir çok sektörün istihdam açısından önemini kaybederken, turizm sektörünün daha çok ön plana çıktığını kaydeden Zaimoğlu, “Turizm sektörünün ön plana çıkması çok değişme ve gelişmeyi de beraberinde getirdi. bu nedenle sektördü istikrarlı bir yapı oluşturulması gerekiyor.” dedi.

 

Türkiye’de 1980’lerde 50 bin olan yatak kapasitesinin bugün 1 milyona yaklaştığını açıklayan Zaimoğlu, sektördeki büyüme oranının nitelikli ve eğitimli personel artışı oranıyla paralel olmadığını, sektörde bu konuda büyük bir açık olduğunu ifade etti. Bir ülkenin turizm gelirlerinin, dış aktif turist talebiyle orantılı olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, “Turist talebini etkileyen hizmetlerin turiste sunulmasında iyi yetişmiş elemanların önemli etkisi vardır. Memnun ayrılan turist, turizmin geleceği açısından artı puan getirmektedir. Kaliteli bir personel yetiştirilmesi, etkili bir istihdam yapısını oluşturacaktır. Hizmet standardının yüksek tutulmasının gerekliliğini turizm işletmelerinde niteliğine önemli girişimlerinden birincisi kalifiye elemanın nitelik ve nicelik performansıdır. Türkiye’de ise işletmelerin büyük bir çoğunluğunda, ucuz işgücü temini dolayısıyla niteliksiz personel alımı gözlenmektedir. Üst düzey ve orta kademe yöneticiler dışında istihdam ya yöresel olanaklarla karışlanmakta, ya da her düzeyde eğitim kurumlarından stajyerlerle gerçekleştirilmektedir.” diye konuştu.

 

ZAİMOĞLU: “2023 HEDEFİMİZ 50 MİLYON TURİST”

Sone yıllarda düzenlenen eğitimlerle nitelikle personel sayısının arttığını, ancak yatak kapasitesine oranla gelinen seviyenin düşük kaldığının altını çizen Tayyar Zaimoğlu, “TUYUP projesini bu anlamda çok önemli görüyoruz. 2023 yılı hedefimiz 50 milyon turist ve 50 milyon dolar gelir ise, eğitimli çok sayıda daha personele ihtiyaç duyulacaktır. Kültür ve Turizme Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işbirliğinde Avrupa Birliği destekli TUYUP projesini bu yüzden Türkiye Otelciler Federasyonu ve Çukurova Otelciler Birliği olarak sektörümüz adına çok önemli bir proje olarak görüyor ve tüm imkanlarımızla destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

ZAİMOĞLU: “ÇUKUROVA CAZİBE MERKEZİ OLACAK”

Konuşmasında Çukurova Bölgesi’nin turizm potansiyelinin de her geçen gün arttığını kaydeden Zaimoğlu, “Çukurova Bölgemizin turizm potansiyeli de her geçen gün artmaktadır. Bölgemizin gelecekte ülkemizin turizm ve cazibe merkezlerinden birisi olarak yerini alacaktır. Bizim bölgemizde de nitelikli iş gücü ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Servis, bar, kat hizmetleri, ön büro ve mutfak çalışanlarının mesleki, teknik, yabancı dil bilgilerinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacak bu projeye bölgemizde yer alan tüm turistik işletmeler de sahip çıkmalı, personellerinin eğitimlerinin artması için bu eğitimlere tüm personellerini göndermelidir.” şeklinde konuştu.

 

KABAHASANOĞLU: “SEZON 4-5 AYDAN DAHA UZUN SÜRSÜN İSTİYORUZ”

Tayyar Zaimoğlu’ndan sonra konuşma kürsüsüne gelen Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahattin Kabahasanoğlu ise, hazırlanan proje ve düzenlenen tanıtım toplantısının sektör için faydalı olacağını düşündüğünü ifade etti. Birbirine yakın iller olan Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş’ta Destinasyon Doğu Akdeniz adlı bir çalışmayı, ‘5’i Bir Yerde’ sloganı ile başlattıklarını söyleyen Kabahasanoğlu, “TUYUK Projesinin hem işverenler, hem çalışanlar, hem de işleri kolaylaştırma görevi olan bizler açısından yeni bir fotoğraf sunacağı kanaatindeyiz. Bu fotoğrafta her kes durumunu bir kez daha somut olarak görebilecek, işverenlerle birlikte çalışanları, sektör için nitelikli personel hazırlayan üniversiteler başta olmak üzere iyileştirme süreci daha iyi yönetilebilecektir. Bu projede en önemli sorunlarımızdan biri olan ve 4-5 dışında adeta sezonu kapatan sektörün durumunun da dikkate alınacağını, çalışma süresinin uzatılmasının çalışanların uyumu açısından birinci öncelik olduğunu belirtmek istiyoruz.” dedi.

 

TARİ: “OTEL ÇALIŞANLARININ EĞİTİM DURUMUNU BİLMİYORUZ”

Tanıtım toplantısının son açılış konuşmasını yapan Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari ise, düzenlenen toplantı önemine dikkat çekerek, Çukurova Bölgesi’ndeki turizm sektörünün canlanması için çalıştıklarını söyledi. Adana’da toplamda 53 tane otel olduğunu belirten Sabri Tari, “Bunların 6 tanesi 5 yıldızlı, 20 tanesi 4 yıldızlı şeklinde sıralanıyor ve bu oteller toplamda 8 bin 510 yatak kapasiteli. Ancak bu otellerde çalışanların kapasitelerinin, eğitim durumlarının ne olduğuna dair bir ciddi bir veriye ulaşamıyoruz. İnşallah yapılan bu çalışmalar sonucunda sektör temsilcilerinin çalışanlarının hem yeteneklerinin artırılması hem de bir standardın yükseltilmesi anlamında bir katkı koyacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

 

Açılış konuşmalarının ardından ise Proje Uzmanı Dr. Murat Çağatay tarafından bir sunum yapıldı.

 

Toplantıya Adana Valiliği, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bölgede turizm sektöründe faaliyet gösteren oteller, tesislerin yöneticileri, birlikler, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, sendikalar, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler ve eğitim kuruluşları katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.