TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Döner sermaye ve katkı payları emeklilikten sayılsın

SES Adana Şubesi Denetleme Kurulu Başkanı Muzaffer Yüksel, 2014 yılı kayıplarının giderilmesi, tüm gelirleri, ek ödemeleri, döner sermaye, katkı paylarının emeklilikten sayılması için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2014 19:29
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2014 18:29
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Döner sermaye ve katkı payları emeklilikten sayılsın

Döner sermaye ve katkı payları emeklilikten sayılsın

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) SES Adana Şubesi Denetleme Kurulu Başkanı Muzaffer Yüksel, kamu emekçilerine yıllık enflasyon farklarının ödenmesini ve ücretlere zam yapılmasını istedi.

2013 ve 2015 yıllarını kapsayan  toplu sözleşmenin 2014 yılı için net 123 TL,  2015 yılı için ise  yüzde 3+ 3 olarak maaşlara zam yapıldığını savunan Yüksel, “ Bu toplu sözleşmenin bir özelliği yıllardır uygulanan enflasyon farkı ödenmesi de kaldırıldı. 2014 yılı seyyanen maaş ek ödemelere de bir katkı vermiyordu . Dört kişilik  bir aile için Ocak 2014 yılında açlık sınırı 1 Bin 221 TL, yoksulluk sınırı  3 Bin 860 TL iken Ağustos 2014 de açlık sınırı 1 Bin 328 TL yoksulluk sınırı 4 Bin 199 TL olarak ilan edildi. Ulaşıma yapılan zam yüzde 35 elektriğe ve akaryakıta doğal zamma yapılan zam yüzde 9.6 olarak tespit edilmiş meyvelere  sebzelere yapılan zamlar  yüzde 20 artmıştır. Ev kiraları  eğitim giderleri aynı oranda artmış sağlık giderlerine ilaçlara Yüzde 100 zamlar yapılmış. Bu zamların altında kamu emekçilerinin satın alma gücü düşmüş  emekçilerin 75-250 TL kayıpları olmuştur. Büyük bir çoğunluk kredi kartları ile borçlanarak alış veriş yapılıyor  bir gün kredi kartları ödeyememek  istemeyen büyük felaketler yaratabilir. Aynı durum emeklileri de etkilemiş daha da perişandırlar  enflasyon farkları ödenmelidir. Bizim ülkemizde bir emeklinin aylık maaşı 289 Euro iken, Yunanistan da 2000 Euro, İtalya da 1772 Euro, İspanya da 1843 Euro’dur.” dedi.                                                                                                                                                                        

Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü, “Yeni tahmini bütçe açıklandı  2015 yılı için  de enflasyon oranı yüzde5.6’larda bekleniyor bu da enflasyonu geçmiş yıllarla kıyasladığın da enflasyon yüzde 10’ları geçecek demektir. Bizim bilinen alacağımız zam yüzde 3+3’ dür.  Hükümet tüm sendikaları toplantıya çağırmalı her sendika ile kendi üyeleri için yeni sözleşme imzalamalı. 2014 yılı kayıpları giderilmeli, tüm gelirleri ek ödemeleri, döner sermaye, katkı payları  emeklilikten sayılması için yeni bir düzenleme yapmalı. Emeklilikte de çalışırken alınan kadar ücret ödenmeli  emekçilerin vergi dilimi düşürülmelidir. Özel de sağlık emekçilerinin  arasında huzur , kardeşliği , ekip hizmetini zayıflatılan emekçiler arasında 20-25 misli farklara varan performansa dayanan  emekliliğe sayılmayan döner sermaye ödemelerinden derhal vazgeçerek adaletli bir ücret skalası getirilmelidir.  Sağlık çalışanlarına yıpranma  riski verilmelidir. Bunların dışında kamu emekçilerine kreşler sağlanmalı , yemek ve servis hizmetleri sağlanmalıdır  emekçilere insanca yaşayabilecek bir ücret ödenmeli en düşük kamu emekçisinin  aylık ücreti  dört kişilik bir ailenin açlık sınırı üzerinde 4500 TL  olmalıdır.sağlık emekçilerine yapılan şiddet için gerekli ted birler alınmalıdır”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.