TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öfke derinleşiyor!

KESK, DİSK ve TMMOB üyeleri, Ermenek’te yaşanan maden faciasının sorumlusunun ahlaktan yoksun sermaye düzeni olduğunu savundu

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2014 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2014 18:30
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Öfke derinleşiyor!

Öfke derinleşiyor!

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) - Adana’da KESK, DİSK ve TMMOB üyeleri Ermenek'te yaşanan maden kazasını protesto etti.

DİSK Adana Bölge Temsilciliği önünde toplanan kalabalık kitle buradan Atatürk Caddesi üzerinden İsmet İnönü Parkı’na kadar yürüyüş düzenledi. Daha sonra parkta grup adına basın açıklaması metnini okuyan DİSK Çukurova Bölge Başkanı Kemal Arslan, 28 Ekim 2014 Salı günü öğle saatlerinde Karaman İli Ermenek İlçesinin Pamuklu köyü mevkiinde bulunan Has Şekerler Madenciliğe ait maden ocağında yaşanan su baskını sonucu 18 maden işçisi ocaktan çıkamadığını savundu. Yaşanan olayların taşeron ve güvencesiz çalışmadan kaynaklandığını anlatan Arslan, “Taşeronlaşma, güvencesiz, sendikasız çalışmanın simgesi haline gelmiş madencilik sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarının geldiği nokta işverenin ağzından şu sözlerle ifade edilmiştir: “Kaçarsan kurtulursun.” Kurdukları taşeron ve güvencesiz çalışma biçimlerine tek kelime etmeyen, bütün suçu ve sorumluluğu işçilere yıkan, ahlak ve normlardan yoksun bu sermaye düzeni daha kaç can alacaktır?” dedi.

Ülke işçi sağlığı ve iş güvenliği sisteminin çökmüş durumda olduğunu söyleyen Arslan, “Bu çökmüş sistemin hiç bir işe yaramayan mevzuatında göstermelik düzenlemeler yaparak işi geçiştirmeye çalışan, taşeron ve güvencesiz çalışma ilişkilerine tek laf etmeyen bütün kesimler bu cinayetlerin baş sorumlularıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini, kanlı birikimlerinin önünde engel teşkil etmeyecek biçimde göstermelik olarak düzenleyenler, bugün “güvenlik kültürü eksik” diye söylevler vermektedir. Soma katliamının ardından, madenin sahibi olan TKİ’nin tek bir yetkilisinin bile soruşturulmasına izin vermeyenler bugün işçilere suç atmayı bir marifet bilmektedir. Aslında madencilik sektöründeki gerçekler, denetim raporlarına yansımıştır. 2011 yılında yayınlanan Devlet Denetleme Kurumu raporunda sektöre dair çarpıcı tespitler yer almaktadır: Tespitlerin yapılmış olmasına rağmen ölümler devam etmektedir. Çünkü ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi çökmüş durumdadır. Başta madencilik ve inşaat sektörü olmak üzere son yıllarda yaşanan iş cinayetleri bu çökmüşlüğün en trajik ve kabul edilemez yüzünü bize göstermektedir.” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.