TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beklentilerimiz çok yüksek

Şahin Yeter, narenciye ithalatında hükümetin dış politikasının çok önemli olduğuna dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2014 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2014 18:03
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Beklentilerimiz çok yüksek

Beklentilerimiz çok yüksek

 

Halil İbrahim UĞUR

ADANA (İLKHABER)- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Onur Kurulu Üyesi Şahin Yeter, Rusya’nın narenciyeyi Türkiye’den alacağını açıklaması ile pazarı umutlandırdığını söyledi.

Hasadına başlanan narenciye ile ilgili gazetemize önemli değerlendirmelerde bulunan Şahin Yeter, yaz sezonu sonunda limon fiyatı yükselmişti ancak şuanda narenciye de net bir fiyat yok.

Bu yıl Rusya’nın narenciye alımını Türkiye’den yapacağını açıkladığını ve bu nedenle de üreticinin narenciyeden kullandığını belirten Şahin Yeter, “Bu yıl üreticilerin narenciyeden beklentisi oldukça fazla. Rusya, üreticilerin beklentisini çok yükseltti. Biz Avrupa Birliği ülkelerine satış yaparken sorun yaşadık. Rusya’dan gelen açıklama üreticilerimizi sevindirdi.” dedi.

YETER: “RUSYA MEYVE VE SEBZEYİ TÜRKİYE’DEN ALACAK”

Rusya’nın narenciye dışındaki meyve ve sebzeleri Türkiye’den alacağını açıklamasının ardından, pazarda büyük bir beklenti ve umut oluştuğunu belirten Şahin Yeter, “Bizleri yönetenlerin pazardaki bu beklentiyi görmesi ve buna göre kararlar alması gerekiyor. Çünkü dış politikada alınacak tek bir yanlış karar, pazardaki bu beklentiyi hayal kırıklığına dönüştürebilir. Bizi yönetenlerin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Şayet Rusya ile aramızda bir sorun çıkarsa, üreticimize çok yazık olmuş olur. Şuanda domateste iyi para ediyor her şey para ediyor. Çünkü Rusya alım yapıyor. Ama dış politikalar ve Rusya ile olan politikalar çok önemli, tarımsal üretimimizin dış pazarı açısından, buna dikkat edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

YETER: “TARIM POLİTAKASI ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye için tarım politikasının çok önemli olduğunu belirten Başkan Yeter, çünkü her şeyin tarım politikasına bağlı olduğunu ve her şeyin sonuçta tarım politikasına dayandığını kaydetti. Hükümetin üreticinin durumunu göz önüne alarak kararlar alması gerektiğini belirten Şahin Yeter, “Türkiye’nin şartlarını göz önüne alan doğru, yapıcı ve üretime teşvik eden tarım politikalarının oluşması gerekiyor. Çünkü özellikle üreticiler üzerinde çok büyük bir vergi yükü var. Girdilerin vergileri çok yüksek. Tarımsal üretim için mazot ve gübre olmazsa olmazların başında geliyor. Mazot ve gübrenin ÖTV ve KDV’si ise çok yüksek. Yani bu kesimin bir an önce vergi yükünden kurtulması lazım. İnanın bu girdilerin vergisi kaldırılsın, işte o zaman devlet üreticilere vermiş olduğu destekleme primlerinden daha çok yardım etmiş olur. Yani devlet mazottaki ve gübredeki ÖTV’yi ve KDV’yi kaldırsın, çiftçiye verdiği diğer 60 küsur kalemde verdiği destekten daha fazla desteklemiş olur.” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.