TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ANAVARZA ANTİK KENTİ TURİZM MERKEZİ OLACAK

Adana'nın Kozan ilçesinde tamamı ortaya çıkarıldığında Anadolu’nun en büyük antik kenti olma özelliğini taşıyacak olan Anavarza’da bu yılki çalışmalarda zafer takı restorasyonu ile 2 bin 700 metre uzunluğundaki ana caddenin kazılması ve çıkan sütunların dikilmesi hedefleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2014 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2014 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
ANAVARZA ANTİK KENTİ TURİZM MERKEZİ OLACAK

ADANA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti'nde incelemelerde bulunup, 2015 yılı kazı çalışmaları ödeneğini 1 milyon TL'ye çıkarmasının ardından antik kente uzman bir heyet gönderilmesi için talimat verdi. Mustafa Bozdemir başkanlığındaki 5 uzman, bölgede kazı yapan ekibe dahil oldu.

“1 MİLYON LİRALIK ÖDENEK TARİHTE İLK”
Valilikte düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Mustafa Büyük, kazıya sağlanan 1 milyon TL ödeneğin, tarihte ilk olduğunu söyledi.
Anavarza Antik Kenti'nin, Türkiye'deki en önemli ve en dikkat çekici antik kentlerden biri haline geleceğini belirten Vali Büyük, çalışmaların hızlanacağını kaydetti.
Kamulaştırma meselesinin çözülemediğini belirten Vali Büyük, çalışmaların yapıldığı antik kent ile burada yaşayan insanların iç içe olmasının problem oluşturduğunu dile getirdi.

"BU YILKİ HEDEFİMİZ SÜTUNLARI DİKMEK"
Kazının danışmanlığını yapan Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Fatih Gülşen de 2013 yılı Ağustos ayında Anavarza Antik Kenti'nde ilk kazı çalışmalarının başladığını belirtti. Bu yılki çalışma programlarını anlatan Gülşen, "Öncelikli olarak zafer takının kazı belgeleme çalışmaları ve arkasından da restorasyon çalışmalarını hedef edindik. 2 bin 700 metre uzunluğundaki ana caddenin kazılması, çıkan blok taşların belgelenmesi ve ardından da buradaki sütunların dikilmesi bu yılki hedeflerimiz arasında. Önümüzdeki yıllarda stadyum, amfi tiyatro, tiyatro, hamam binası ve meclis binasında da çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

"EFES GİBİ ÖNEMLİ BİR TURİZM MERKEZİ"
Antik kentte yaptıkları incelemeler sonucunda acil müdahale uygulamalarına ve projelere başlanacağını söyleyen Mustafa Bozdemir ise antik kentin Çukurova Bölgesi’ne hitap edecek önemli bir kent olduğunu söyledi. 2 bin 700 metre uzunluğunda ve 34 metre genişliğindeki sütunlu yolun tamamlanması halinde antik kentin Efes gibi önemli bir turizm merkezi olacağına dikkat çeken Bozdemir, "Kalesi de çok orijinal. Kale içerisinde kazılar yapılması lazım. Bunlar uzun vadeli çalışmalar, çok büyük maliyet gerektiriyor. Burada yaşayan vatandaşlarımız var. Özellikle 1. derecede arkeolojik sit alanı içerisinde gecekondu usulü yaşıyorlar, çok mağdur durumdalar. Özellikle bizden istedikleri, bir an önce antik kentin dışında bir yere taşınarak ev sahibi olmaları konusunda. Daha önce TOKİ tarafından bir çalışma yapılmış, inşallah biz bu çalışmayı takip edip hızlandırmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.