TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arapça Gününde Türkiye Arapları Urfada Buluştu

18 Aralık Dünya Arapça Günü münasebeti ile Urfa merkezli Türkiye Arap Gençlik Platformu Urfa Toki konferans salonunda bir gece düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2014 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2014 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Arapça Gününde Türkiye Arapları Urfada Buluştu

Türkiyedeki bütün Arap ve Mıhallemi sivil toplum örgütelerinin davetli olduğu programa Hataydan Anadolu Arap Mıhallemi Derneği ,Batmandan Mezopotamya Arapları Derneği ,Midyattan Mıhallemi Dernekleri ,  Mardinden Anadolu Arap Birliği , Mardin Arap Hareketi Derneği, Urfadan Arap-Der , Ortadoğu Arapları Derneği katıldı.

 

Programın sunuculuğunu  Kerim Koç’un yaptığı programda açılış konuşmasını  Türkiye Arap Gençlik Platformu (TAGP) başkanı Halil Alkan yaptı. Alkan konuşmasında “Bu tarihi günde Türkiyede faaliyet gösteren tüm Arap sivil toplum örgütleri temsilcileri ve Arap kanaat önderlerini ağırlamaktan büyük şeref duyarız.Bundan sonra yapacağımız tüm etkinliklerde Türkiyede faaliyet gösteren tüm Arap dernekleri ile koordineli çalışıp daha bir büyüyeceğiz, daha bir güçleneceğiz” dedi.

 

Mıhallemi Derneği adına konuşma yapan Mehmet Ali Aslan “Peygamberlerden bizlere miras kalan vahyin dili Arapçamızın korunması , sosyal hayatta canlılık kazanması için Arap yurttaşların zorunlu olarak anadillerinde eğitim alması sağlanmalı , Türkiyedeki bütün Arapça lehçeleri ihtiva edecek bir televizyon kanalı ve radyo açılmalıdır. Bunun yanı sıra Araplar dahil, parlementoda ve yerel yönetimlerde  bütün etnik ve dini gruplarına adil  bir kota uygulaması yasallaştırılmalıdır.  İsmi Arapça olan eski yerleşim birimlerinin ismi derhal iade edilmelidir.Yerli halk olarak Arapların yaşadığı şehirlerde eğitim ve öğretim dili Arapça olan Üniversiteler olmalıdır. Bu kapsamda Mardin Artuklu üniversitesi Türkiyede konuşulan bütün Arapça lehçeleri öğretecek , koruyacak ve geliştirecek çalışmalar yaparak üniversitenin eğitim dili Arapça olmalıdır.”dedi.

 

Hatay Anadolu Arap Mıhallemi Derneği adına Salih Bayar “Kafatasçı baskıcı yönetimler ,önce dillerini bize öğretip sonar dilimizi unutturdular . Irkçı ve ulusalcı zihniyetlerin narkozuyla uyuşmanın bir tezahürü olarak  “ anladıysam Arap olayım ” deyimini ürettiler. Kendi yüzsüz yüzlerinden daha güzel olan Araplar için “ Ne Şam’ın şekeri , ne Arab’ın yüzü dediler ”  yetmedi  köpeklerine Arap ismini taktılar. Yetmedi okullarda birinci sınıftan üniversite son sınıfa kadar  resmi ders kitaplarında Arapları hep hain olarak ilan ettiler. Ne acıdır ki hala kitaplarda bu ötekileştirici nefret dili duruyor ve hala Türk Dil Kurumu sözlüğünde Araplar için  “ fellah ve zenci ” tanımı kullanıldığını ifade etti.

 

Urfa Arap Der adına konuşan Şükrü Kırboğa Arapların kültürlerine ,dillerine ve tarihlerine sahip çıkmaları gerektiğini ve ortadoğuda oynamaları gereken önemli rollere vurgu yaptı.

 

Arap Hareketi derneği adına konuşan Ali Zihdi Arapçanın zengin edebi yönlerini anlattı.

Arap Birliği adına açıklamayı yapan M.Naif Boğa Arapların eğitim sorunlarında söz ederek, güzel bir eğitimin yanı sıra Arapça eğitim almaları gerektiğine vurgu yaptı.

 

Arapça ile İslam ilişkisini anlatan Filistinli akademisyen Huzeyfa Elhatip’ten sonra Fırkıt el Nur adlı çocuk ilahi grubu salondakileri adeta mest etti. “Seccil ene Arabi (Kaydet ben Arabım)” ünlü şiirini okuyan Sara El Hamdani ile Remis Nasra dinleyicilere duygulu anlar yaşattı.

Programın sonlarına doğru    birbirinden  güzel Arapça Rap şarkılarıyla  geceye renk katan Izdırap Aslan, salondakileri adeta coşturarak  izleyicileri sahneye davet etti. Ardından sivil toplum örgütleri ile katılımcılar beraber hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra program sona erdi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.