TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ünüvar’dan 5 Ocak kutlaması

Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıl dönümü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınlayan AK Parti adana Milletvekili Necdet Ünüvar, “ Adanalı kardeşlerimin kurtuluş bayramını kutluyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2015 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2015 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ünüvar’dan 5 Ocak kutlaması

ADANA(İLKHABER)-Kurtuluş Mücadelesi ateşinin Adana’dan yakılmasının Adana için bir övünç kaynağı olduğunu belirten Ünüvar, açıklamasında şöyle dedi:

 

“Gazi Mustafa Kemal’in 31 Ekim 1918 tarihinde Adana’ya gelerek, İskenderun’a çıkartma yapmayı planlayan İngiliz ve Fransızlara ateşle karşılık verileceğini belirtmesiyle, Kurtuluş Mücadelesi ateşinin Adana’da yakılması, biz Adanalılar için bir övünç kaynağıdır. Çanakkale Savaşı’ndaki ruh Kurtuluş Savaşı döneminde Adana’da canlanmış, Adanalı esaret altında kalmayı reddederek, yapılan bütün zulümlere başkaldırıp, 5 Ocak günü düşmana karşı başlattığı bağımsızlık mücadelesini kazanmıştır.

Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde, Adana’nın çok önemli bir yeri vardır. Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923 tarihinde devlet reisi olarak şehrimizi ziyaretlerinde, Kurtuluş Mücadelesi kararını Adana’da aldığını, “Bende bu vakayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur.” sözü ile belirtmiştir. Türk milletinin zincirlerini kırarak elde ettiği bağımsızlığın temellerinin de Adana’da atıldığının bir göstergesidir.

5 Ocak günü kurtuluş bayramımızın yanında rahmetli Arif Nihat ASYA’nın Bayrak şiirini de edebiyatımıza kazandırmıştır. Adana’da 5 Ocak kutlamaları için akşam el-ayak ortalıktan çekilince, petrol lambasının yorgun ışığı altında, bayrağımıza sarınarak kalemi eline alır. Şafak sökerken, Bayrak şiiri hazırdır. O gece, şiiri nasıl yazdıysa, öylece kalır. Yani üzerinde ikinci bir defa oynama yapmaz. 5 Ocak kutlamalarında ilk defa Adana’da Saat Kulesinin yanındaki törende okunur.

Türk Milletinin evlatları olarak Milli Mücadele ve Kurtuluş Hareketini büyük bir gururla anmaktayız. Vatanımızın kurtuluşu için hayatları pahasına kahramanca mücadele etmiş şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve şükranla anarken, tüm hemşerilerimizin 5 Ocak Kurtuluş Bayramı’nı kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.