TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hem andılar, hem kutladılar

5 Ocak Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıldönümü kutlayan Seyhan Belediyesi, o dönemin önemli kahramanlarından Şeyh Cemil Nardalı’yı da andı.

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2015 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2015 16:30
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hem andılar, hem kutladılar

5 Ocak Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıldönümü nedeniyle Akkapı Mahallesi’nde anma ve kutlama etkinliği düzenlendi

 Hava muhalefeti nedeni ile Akkapı Mahallesi’nde bulunan Şeyh Cemil Nardalı Konağı bahçesinde yapılması planlanan etkinlik iptal edilerek, hemen 25 metre ötede bulunan Akkapı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin tiyatro salonunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte halka hitap eden Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bugün hem Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşu kutladıklarını, hem de kurtuluş mücadelesinde önemli bir konuma sahip olan Şeyh Cemil Nardalı’yı andıklarını aktardı.

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)  Seyhan Belediyesi tarafından 5 Ocak Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıldönümü nedeniyle Akkapı Mahallesi’nde anma ve kutlama etkinliği düzenledi.

Hava muhalefeti nedeni ile Akkapı Mahallesi’nde bulunan Şeyh Cemil Nardalı Konağı bahçesinde yapılması planlanan etkinlik iptal edilerek, hemen 25 metre ötede bulunan Akkapı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin tiyatro salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte halka hitap eden Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bugün hem Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşu kutladıklarını, hem de kurtuluş mücadelesinde önemli bir konuma sahip olan Şeyh Cemil Nardalı’yı andıklarını aktardı.

BÜYÜK EMEK VERDİ

Şeyh Cemil Nardalı'nın Adana'yı işgal eden Fransızlar'ın zulmünden kaçan insanları kendi konağında ağırladığını, karınlarını doyurup tedavilerinin gerçekleşmesinde büyük emek harcadığını kaydeden Karalar, ülkeye kurtuluş ışığını veren insanlar olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Karalar, " Kurtuluş Mücadelesi'nin başlangıcı Akkapı'dır, Adana'dır. Akkapı 1920'li yıllarda da efsane olduğunu gösterdi. Akkapılılar Cumhuriyeti karanlık güçlere yedirmeyeceğini gösterdi. Kurutuluş mücadelesinde Adana'nın yeri ayrı olmuştur. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bende bu vekayin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur’ zaten sözleri ile bunu beyan etmiştir.  Bizler buruda bu ülkeye kurtuluş ışığını veren insanlar olmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

NARDALI ANILACAK

Karalar, Adana'nın kurtuluş mücadelesinde çok önemli bir kent olduğunu vurgularken geçmişte olduğu gibi 10 Kasım 1955 yılında vefat eden Şeyh Cemil Nardalı'nı her yıl anacaklarını söyledi. Nardalı’nın öldükten sonra kentin bir diğer önemli ismi olan Sinan Paşa’nın ölene kadar hen yıl Nardalı’yı andığını anlatan Karalar, “Sinan Paşa öldükten sonra ise kimse Şeyh Cemil Nardalı’yı anmadı. Ancak bundan sonra biz bu anmayı gerçekleştireceğiz diyoruz. Adana kurtuluş mücadelesinin önemli bir yerinde oldu. Bu mücadelenin Adana'daki en önemli ismi ise kuşkusuz Şeyh Cemil Nardalı'dır. Kendisi 10 Kasım 1955 yılında vefat etmiştir. Vefat ettikten sonra her yıl Adana'da düzenlenen törenle anılıyordu. Ancak daha sonraları anılmamaya başladı. Bizler bundan sonra   Şeyh Cemil Nardalı'nı geçmişte olduğu gibi anmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

11 PARÇADAN OLUŞAN BAYRAK

Konuşmanın ardından Cemil Nardalı’nın torunlarından Şahap Nardalı tarafından Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a çiçek takdim edildi. Ardından ise 5 Ocak kurtuluş gününde Adana'da çeşitli noktalardan toplanarak yapılan Türk Bayrağını temsilen 11 farklı SEYMER'den getirilen kırmızı bezlerle yapılan Türk Bayrağı açıldı. Ardından ise açılan dev bayrak ile birlikte törenin yapıldığı salondan Şeyh Cemil Nardalı Konağı’na yüründü. Yürüyüş esnasında bayrağı 10’larca kişinin taşıması dikkatlerden kaçmadı. Daha sonra Başkan Karalar törene katılanlar ile birlikte Şeyh Cemil Nardalı türbesi ziyaret edildi. Ziyaret esnasında pişirilen geleneksel Hırisi çorbasını Başkan Karalar elleri ile davetlilere ikram etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.