TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana için tehlike çanları çalıyor

Açık radyo Genel Yayın Yönetmeni, Çevreci Ömer Madra, Adana’da yapılacak olan 10 termik santralle birlikte hastalıkların artacağını söyledi. Marda, alternatif yenilenebilir enerjilere geçmek gerektiğini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2015 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2015 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana için tehlike çanları çalıyor

Adana için tehlike çanları çalıyor

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER) Açık radyo Genel Yayın Yönetmeni, Çevreci Ömer Madra, Adana’da yapılacak olan 10 termik santralle birlikte hastalıkların artacağını söyledi. Marda, alternatif yenilenebilir enerjilere geçmek gerektiğini anlattı.

Ömer Madra Gazetemize yaptığı açıklamada Türkiye’de yaşanan asıl sorunların başında termik santrallerin geldiğini savundu. Türkiye’de 80 adet kömür yakıtlı termik santralin kurulduğuna dikkat çeken Madra, bunların 10 tanesinin Adana’nın ilçelerinde kurulacağını belirtti. Adana için tehlike çanlarının çalmaya başladığını dile getiren Madra, “Asıl sorun termik santrallerin yapılması yani kömür yakıtlı termik enerji elde etmek için kullanılan santraller var. Bu dünya’da bilim insanlarının üzerinde hiç tereddütsüz hem fikir olduğu şey kömürün yasaklanması gerekiyor bu iklim yıkımını durdurmak için. Tabi ki hava kirliliği de çok önemli bir sorun. Büyükşehirlerde kömür  yanmasından meydana gelen parçacıkların etkisi bütün dünyada büyükşehirlerde çok büyük sorun yaratıyor. Bir zamanlar İngiltere’de Londra’da çok olan şeyi filtrelerle, bacalarla ve kömür yakmayı azaltarak çözüm getiriyorlardı. Ama Çin gibi gelişme yolunda dediğimiz büyük ülkelerde muazzam bir kömür yakıtlı termik santral açılıyor. Bunun hem dünyanın iklimine ağır sonuçları oluyor. Hem de şehirlerde  yaşayan insanları etkiliyor. Bir örnek verim Pekin’de geçen sen 8 yaşındaki bir kız çocuğu akciğer kanseri oldu.  Bu dünyada gürülmüş en genç yaştaki yaşanan kanser vakası ve daha da önemlisi Çin’in Beycin kenti Kanser Araştırması Hastanesi’ndeki raporda bunun kömür parçacıklarından, çevre kirlenmesinden kaynaklı olduğu bilgisi verildi. Artık bu insanlığın kabul edilemeyeceği bir duruma gelmiş durumdayız. “ dedi.

ÇET RAPORU VERİLDİ

Adana’nın Yumurtalık, Ceyhan, ve Tufanbeyli ilçelerinde kurulması planlanana  kömür yakıtlı 10 termik santral bulunduğu savunan Madra, bu termik santrallere ÇET raporunun da verildiğini dile getirdi.  Marda sözlerini şöyle sürdürdü; “Adana ili sınırları içerisinde yapılmış ve en önemlisi de planlanan yatırımlardan bir seçme yapmışlar.  Burada 2004 yılında yapılan bir projeden hariç 9 tane yeni termik santral projesi var. Özellikle Yumurtalık’ta ve bir kısmının da Ceyhan ve Tufanbeyli’de olan kömür santrallerinin olduğunu ve hepsinin de ÇET raporlarının kabul edildiği ortadadır. Buda demek oluyor ki 9 kömür yakıtlı termik santral yapılıyor. Bu tam anlamıyla bir kitle katliamı demek olacaktır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye’dekinin aksine çok ayrıntılı ölçümler yapılıyor. Orada da büyük bir hava kirliliği felaketi yaşanıyor. Genç neslin, çocukların yüzde 25’inde yanılmıyorsam astım yaşanıyor. “ diye konuştu.

HASTALIKLAR KAPIDA

Yapılacak termik santrallerle birlikte özellikle solunum yolu hastalıklarında bir artış yaşanabileceğine dikkat çeken Madra,“Hastalıklar artacak. Özellikle solunum yoları ile ilgili hastalıklar bu santrallerin faaliyete çekmesi ile artacaktır. Tabiî ki akciğer kanseri gibi vakaların yaşanacağını söyleyemeyiz. Bunu söylemek için uzman olmamız gerekir. Bende onun uzmanı değilim şüphesiz. Ama Pekin’den verdiğim örnek gibi vakaların gerçekleştiği tescillenmiş örnekler var. Adana gibi  küçücük bir yede 10 tane yapılıyor. Türkiye’de 80 tane yeni kömür yakıtlı termik santral yapılması planlanıyor.  Hele bir tanesi Konya’da yapılacak. Ülkenin tahıl ambarı denilen yerde yapılan bu santral, buğday üretimini sonsuza kadar bitirecektir.  Bu santrallerde suda kullanılmaktadır. Suda da sıkıntı yaşanacaktır. Kömürü yıkamanız ve öyle işlemeniz gerekiyor. Bu kuraklığa yol açacağı gibi bin bir türlü  şey var. Ama özelikle Adana’da hava kirliliği ve çeşitli solunum yolları başta olmak üzere rahatsızlıklar  konusunda gerçek bir felakete imza atılıyor diye biliriz. “ diye konuştu

SANTARAL YAPIMLARINA SON VERİLMELİ

Bu hava kirliğinin olmaması için termik santrallerin yapımına derhal son verilmesi gerektiğini öne süren Marda, “Bunu da yapabilecek bir tek kuvvet var. Basın ve çevre gönüllüleridir. Bunun için ciddi bir mücadele vermez isek durum ortadadır. Bizler geleceğimizi gençliğimizi, dünyamızı feda etmek istemiyoruz.  Bir örnek daha vermek istiyorum. Peru’de çiftçilik yapan bir yerli kadın 4 sene boyunca mücadele veriyor. Bu kadının arazisine  dünyanın en büyük çok uluslu şirkti el koymak istiyor. Altın madenciliği yapmak için. Açık Ocak altın aracılığı yapmak için. Kadın kendisi ve çocukları ile birlikte mücadeleye başlıyor yeryüzünün en büyük şirketleriyle. 4 yıl içinde dayak yiyiyorlar. Baygın düşüyorlar ve kendi topraklarından çıkmadıkları için 4 yıl hapis cezası alıyorlar. Ancak bu konu mahkemeye taşınıyor ve mahkemeyi kadın kazanıyor. Kendi topraklarında oturmak ve maden işletme hakkını elde ediyor. Bağımsız mahkemelere her zaman inanırdım ve kazandım diyor. Adanalı’nın da Soma’dakilerin de, Ege’deki kömür madenleri içinde tek çare direnmektir. “ ifadelerini kullandı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KULANILMALI

Alternatif yenilenebilir enerjilere geçmek gerektiğini anlatan Madra, “Bunlarda güneş ve rüzgar enerjisidir. Buna da asla geçmeyecektir şirketler. Bide son söz olarak termik santrallerinde hem iklim hem de hava kirliliği açısından diğerleri ile kıyaslanamayacak kadar çok büyük zarar veriyorlar. Isınmak içinde bedava dağıtılan kömürlerinde ciddi hava kirliliğine neden oluyor. Yani kömür karasını kendi hayatımızdan çıkartmamız lazım.” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.