TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Barışık’tan sürücülere kış lastiği uyarısı

Adana Taksiciler, Kamyoncular, Kamyonetçiler, Nakliyeciler ve Nakliyat Komisyoncuları (TKKNNEO Başkanı Kazım Barışık, Kış mevsiminde kaza riskinin iki kat arttığını, emniyetli bir şekilde seyahat için tedbirlerin yola çıkmadan alınmasının kaza riskini azalttığını bildirdi…

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2015 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Barışık’tan sürücülere kış lastiği uyarısı

 ADANA(İLKHABER)-"Kış lastikleri kar yağdığında kullanılır" şeklinde yaygın ama yanlış bir düşünce olduğunu ifade eden Başkan Barışık, hava sıcaklığının 7 dereceden az olduğu günlerde kış lastiğinin kullanılması gerektiğini söyledi.

 

Barışık, soğuk havaların yaz lastiklerinin performansını düşürdüğünü, geniş tabanlı kış lastiklerinin kara en iyi tutunmayı sağladığını, diş derinliği 4 milimetreden az lastiklerle güvenli sürüş sağlanamayacağını belirtti.

 

Yola çıkmadan önce lastik hava basıncının kontrol edilmesinin hayat kurtardığını belirten Barışık, "Sürücüler hava soğuduğunda lastiğin yere daha iyi tutunması için hava basıncını düşürmeyi düşünürler. Bu da yanlış bir uygulama. Lastik hava basınçları fabrika hava değerlerinde korunmalı. Lastik hava basıncını düşürerek yaz lastiğini kış lastiğine döndüremezsiniz" dedi.

 

Sileceklerin sürücünün görüşünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan olduğunu vurgulayan Barışık, iyi görüş için sileceklerin 6 ayda bir değiştirilmesinin fayda sağlayacağını belirterek,  Kışın birçok sürücünün kalın montlarla direksiyon başına geçtiğini bunun riski arttırdığını ifade ederek şu görüşlere yer verdi:

 

"Oturma pozisyonuna bağlı mont üzerinde bolluk oluşur. O bolluk nedeniyle sürücülerin giydiği kalın montlar, kaza anında emniyet kemerinin işlevini yerine getirememesine neden olur. Dolayısıyla sürüşe hazırlık için montu çıkartarak. Emniyet kemerimizi montun altından geçecek şekilde hazırlamalıyız"

 

Barışık , buzlu yollarda ani ve sert direksiyon hareketlerinden kaçınılması gerektiğinin altını çizerek, bu hareketlerin savrulma ve kayma riskini artıracağını ifade etti.

 

Türkiye'de kazaların birçoğunun takip mesafesinin doğru ayarlanmamasından kaynaklandığını vurgulayan Barışık, "Takip mesafesi yeterli ayarlanamadığında acil frene ihtiyaç olacaktır ki karlı, buzlu yollarda o da risktir. Sürücüler 'benim aracımda kış lastiği var, ABS (Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi) var, kışın da olsa hemen dururum' inanışından kurtulsun. Araçlarında ABS fren sisteminin olması yola tutunduğu ölçüde faydalıdır"diye konuştu.

 

 KIŞ ŞARTLARINDA KAZA RİSKİ YÜZDE 60-70 ORANINDA ARTIYOR'

 

Barışık, karlı, buzlu yolların kaza riskini yüzde 60-70 oranında artırdığını, bu şartlarda güvenli sürüş için aracın gerekli bakımlarının yapmasının hayati önem taşıdığını belirterek, "Mutlaka ileri sürüş tekniklerin de bilinmesi gerek. Özellikle ticari araç kullananların bu konuda bilgi edinmesi lazım”dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.