TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karaciğer nakilleri 3 canı daha kurtardı

Karaciğer nakillerinde gerekli donanım ve deneyim konusunda gelişme gösteren tıp merkezleri, gün geçtikçe daha çok sayıda hastaya yeniden hayata tutunma şansı sunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2015 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2015 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Karaciğer nakilleri 3 canı daha kurtardı

Karaciğer nakilleri 3 canı daha kurtardı


ADANA (İHA) - Karaciğer nakillerinde gerekli donanım ve deneyim konusunda gelişme gösteren tıp merkezleri, gün geçtikçe daha çok sayıda hastaya yeniden hayata tutunma şansı sunuyor. Türkiye’de ilk kez kadavra ve canlıdan böbrek ile karaciğer naklini yapan Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi’nin Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde de 5 ayda 3 karaciğer nakli gerçekleştirildi. 
Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Yar. Doç. Dr. Hakan Yabanoğlu, “Merkezimizde 5 aylık bir zaman sürecinde hayatının belki de son noktalarına varmış olan farklı nedenlerden karaciğer yetmezliği bulunan Mehmet Barut, Ali Okan Güney, Galip Kabacık isimli hastalarımıza başarılı bir şekilde karaciğer nakli gerçekleştirdik. Hastalarımız bu nakillerle yeni yaşamlarına yeniden ‘merhaba’ dediler” dedi.
Yabanoğlu, ilk olarak 19 Ağustos 2014 tarihinde kadavradan beyin ölümü gerçekleşen bir vatandaşın, bağışlanan organlarının Mehmet Barut isimli hastaya nakledildiğini belirtti. Yabanoğlu, başarılı olarak gerçekleşen bu nakilden hemen sonra 68 yaşında kronik karaciğer hastalığı nedeniyle yoğun yaşam mücadelesi veren Ali Okan Güney'e ve son olarak 27 Aralık 2014 tarihinde Gaziantep’te kadavradan alınan karaciğerin ise Galip Kabacık’a başarılı bir şekilde naklettiklerini söyledi.

ÜLKEMİZDE KADAVRA NAKİL ORANI AZ
3 hastanın da sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Yar. Doç. Dr. Hakan Yabanoğlu, “ 5 aylık bir zaman sürecinde hayatının belki de son noktalarına varmış olan bu 3 insan yeni yaşamlarına merhaba dediler. Dünya standartlarıyla karşılaştırıldığında ülkemizde kadavradan nakil oranı az, canlıdan nakiller ağırlıkta. Kadavradan nakilleri arttırmak, daha doğrusu beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan nakil oranını artırmak önemli. Bir gün kendimize de böyle bir organ ihtiyacı olabileceğini düşünerek bağışları arttırmak adına farkındalık yaratacak organizasyonları arttırmalıyız" diye konuştu.

“BİR DEĞİL YÜZLERCE KİŞİ HAYATA MERHABA DEMELİ”
Avrupa’da kadavradan organ nakli yüzde 80’lerde iken Türkiye’de bu durumun yüzde 20-22 civarında olduğunu söyleyen Yabanoğlu “Adana’da 3 hastamızı bu durumdan kurtarıp yeni hayatlarına merhaba dedi. Bu herkese organ bağışına sıcak bakmalı bir değil yüzlerce kişi hayata merhaba demeli” dedi.
Doç. Dr. Kenan Çalışkan, Prof. Dr. Gökhan Moray, Prof. Dr. Sedat Yıldırım, Doç. Dr. Alper Parlakgümüş ve Uzm. Dr. İlker Arer gibi tecrübeli bir ekiple çalıştıklarını belirten Yar. Doç. Dr. Hakan Yabanoğlu, organ nakli konusunda en büyük payın organı bağışlayan aileye ait olduğunun altını çizdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.