TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özgecan için avukatlardan cübbeli eylem

Mersin’de evine gitmek için bindiği minibüsün şoförü tarafından öldürülen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için Adana’da avukatlar cübbeli eylem yaptı. Sinir krizi geçiren bir kadın avukat, “Türkiye’de kadın olmaktan utanıyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2015 16:52
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2015 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Özgecan için avukatlardan cübbeli eylem


 
ADANA (İHA) -Adana Barosu avukatları, cübbelerini giyerek Adliye Binası önünde toplandı. Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, 20 yaşındaki Çağ Üniversitesi öğrencisi Özgecan Aslan’ın (20) evine binmek üzere bindiği minibüsün şoförü tarafından tecavüze direndiği için öldürüldükten sonra yakılmasını kınadı.
Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ebru Çatıkkaş ise Türkiye’de her gün 5 kadının katledildiğini, 2014 yılının ilk 11 ayında 270 kadının öldürüldüğünü belirtti. Kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddetin, tecavüzün, kadın emeğinin ve bedeninin sömürülmesinin temelinde kadını ötekileştiren, yok sayan, ayrımcılığı ön plana çıkartan ve kadını bir meta, obje olarak gören ataerkil erkek egemen toplum anlayışının yansımalarının yattığını kaydetti.
Kadını itaatkar, sessiz ve eşit görmeyen düşüncenin tecavüzü ve şiddeti azmettirdiğini vurgulayan Ebru Çatıkkaş, “Ülkemizde yaşanan bu yüz karası olayı, toplumu karmaşaya sürükleyen basit bir olay olarak değerlendirmek mümkün değildir. Kadın ve çocuğu erkeğin mülkiyet ve tasarrufunda kabul eden düşünce sorgulanmadığı ve değişmediği sürece kadına yönelik erkek şiddeti son bulmayacaktır. Kadınları her türlü şiddetten korumak, kadına yönelik aile içi şiddet ve şiddet olaylarını önlemek, bunları kovuşturmak ve ortadan kaldırmak için başta hükümet olmak üzere tüm kesimlerce gerekli adımlar atılmalıdır. Özellikle yargı, polis ve sağlık birimlerinin eğitimine yeterli bütçenin ve zamanın ayrılması, kadına yönelik şiddete yataklık edenlerin de cezalandırılması, ilk ve orta öğretimde kadın erkek eşitliği ve kadına yönelik cinsel ayrımcılığın ortadan kaldırılması için eğitime yönelik derslerin konulması, şiddet mağdurunun korunması ve psikolojik desteğin sağlanmasıyla birlikte, şiddet mağduru kadının ikametgahının değiştirilmesi ve geçiminin sağlayabilmesi için gerekli maddi desteğin devlet tarafından karşılanması gerekmektedir” diye konuştu.
Basın açıklaması sırasında bir bazı kadın avukatların gözyaşı döktüğü görülürken başka bir kadın avukatın “Türkiye’de kadın olmaktan utanıyorum” diye bağırması dikkat çekti.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.