TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her yıl yüzlerce çocuk lösemiden ölüyor

Mavi Çocuk Utku Umut Işığı Derneği Başkanı Kemal Yücel, Lösemi hastalar için Türkiye’de ilik bankasının acilen faaliyete geçirilmesi gerektiğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 18:20
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2015 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Her yıl yüzlerce çocuk lösemiden ölüyor

Her yıl yüzlerce çocuk lösemiden ölüyor

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) Mavi Çocuk Utku Umut Işığı Derneği Başkanı Kemal Yücel, Lösemi hastalar için Türkiye’de ilik bankasının acilen faaliyete geçirilmesi gerektiğini savundu.

Yücel yaptığı açıklamada, kemik iliği bankasının faaliyete geçirilmediği için yaşatabilinecek hayatlar yitip gittiğini savundu. Yetkilileri sürekli olarak “protokol imzalıyoruz. İhalesini yaptık, imzalıyoruz” diyerek lösemi hastalarına adeta umut tacirliği yaptığını ileri süren Yücel, “Ülkemizde yaklaşık 200 bin lösemi hastası var ve her yıl yaklaşık 1 Bin 500 – 2 Bin çocuk bu hastalığın pençesine düşüyor. Bu çocuklarımızın hayatta kalabilmesi için ilik bankasının kurularak kemik iliği donörlerinin kayıtlarının bir veri tabanında saklanması gerekir. Mevcut sisteme göre her lösemi hastası için yakın akrabalarından 30 kişiden kan örneği alınıyor ancak alınan kan örneklerinin kayıtları bir veri tabanında depolanmıyor. Lösemili tedavisi ve kemik iliği nakli yapılan sağlık kuruluşlarında tedavisi yapılan hasta yakınlarının kan örnekleri veri tabanında depolanmadığı için diğer hastalara umut olamıyor. Ayrıca gerek sosyal medya ve gerekse basın yayın organlarında çıkan haberler üzerine binlerce gönüllü kan örneği veriyor. Peki ne oluyor bu kan örneklerine? Maalesef ki ülkemizde bu kanların analizlerinin yapıldığı üniversite hastanelerine YÖK ve sağlık bakanlığı tarafından ödenek ayrılmıyor ve alınan kan örnekleri çöpe gidiyor. İlik bankasının faaliyete geçirilmesi ve gerekli ödeneğin sağlanması için daha kaç çocuk yaşamını yitirecek? Daha kaç anne babanın yüreğine ateş düşecek?” dedi

Sadece 2013 yılında 152, 2014 yılında ise yaklaşık 200 çocuğun lösemiden hayatını kaybettiğini vurgulayan Yücel, “ Buradan yetkililere soruyorum. Türk kök projesinin faaliyete geçmesi ve kemik iliği analizlerinin yapılması için daha kaç çocuk lösemiden ölecek. Daha kaç anne-baba evlatlarının saçı yerine toprağını okşayacak. Daha kaç ocağa ateş düşecek? Sizler baba olmadınız mı? Siz evlat acısı nedir bilir misiniz? Hani anne karnında attığı ilk tekmeyle heyecanlandığınız, dünyaya geldiğinde şaşkınlıkla ve mutlulukla izlediğiniz. Uykusuz gecelerinde sabahladığınız, ilk aşısı yapılırken içinizin acıdığı evladınızın hastane odasında her geçen gün ölüme bir adım daha yaklaşırken çaresiz kalmanın ne demek olduğunu bilir misiniz? Çocuklarımızı löseminin pençesinden kurtarmamız mümkün. Gerek doku ve gerekse organ bağışı konusunda Mavi Çocuk Utku Umut Işığı Derneği olarak tüm görevlere hazırız. İlik bankasının kurulmasıyla birlikte Adana’da kemik iliği donörlüğü organ bağışı konusunda binlerce gönüllümüz ile hazırız.  Bizler, Mavi Çocuk Utku Umut Işığı Derneği olarak “Umut Işığım Olur musun Doku ve Organ Bağışı Kampanyası” projesi hazırladık. Bu kampanya ile ilik ve organ nakli bekleyen on binlerce çocuğumuza umut olacağız. Yetkilerden kampanyamıza destek bekliyoruz. Gelin hep birlikte lösemili ve organ nakli bekleyen çocuklarımıza umut olalım. Hayata bağlayalım” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.