TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koyun eti diye, hindi eti satıldı

Adana’da koyun eti diye marketlerde hindi etinin satıldığı iddia edildi. Bu iddialar üzerine Adana Kasaplar Odası Başkanlığı harekete geçti. Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, olayın üstüne gittiklerini belirterek, vatandaşın daha güvenilir et yiyebilmesi amacıyla odaları bünyesinde kurulacak sucuk üretim tesisinin müjdesini verdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2015 17:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2015 17:08
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Koyun eti diye,  hindi eti satıldı

 

Bayram BULUT

ADANA(İLKHABER) - Adana’da koyun eti diye marketlerde hindi etinin satıldığı iddia edildi. Bu iddialar üzerine Adana Kasaplar Odası Başkanlığı harekete geçti. Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, bununla ilgili şikayetleri incelediklerini belirterek, olayın üstüne gittiklerini ifade etti. Yağmur, vatandaşın daha güvenilir et ve et ürünleri yiyebilmesi için bu konuya hassasiyetle eğildiklerini bununla ilgili olarak Adanalılara odaları bünyesinde sucuk üretim tesisinin kurulacağı müjdesini verdi.

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, gazetemize gündeme yine bomba gibi düşecek açıklamalarda bulundu. Yağmur, vatandaşın daha rahat et ve sucuk türü ürünlerini gönül rahatlığı ile tüketebilmeleri için 4 Nisan’da  Türkiye Kasaplar Odası Federasyonu tarafından bir toplantı gerçekleştirildiğini aktardı. Yeni çıkan et tebliğiyle ilgili  ne gibi işlemler yapılacağı, ne gibi tedbirler alınacağı konusunda genel başkanları ile görüş alışverişi yapılan toplantıda kendisinin de yer aldığını vurgulayan, Yağmur, “Çıkan kararlar, vatandaşlarımızın yüzünü güldürecek kararlar oldu. 81 vilayette odamız var. Hepsi et, sucuk fabrikası imal ve satış yeri yapacak.  Burada tüm sorumluluk kasaplar odalarında olacak.  Yapılan sucukların işlenmesinde, dolumunda, kullanılacak baharatında  vatandaşların gönül rahatlığı ile alabilecekleri bir tesisin temelini atacağız. Bununla ilgili vatandaşımız  et sucuğunu gönül rahatlığı ile alabilecek. Artı kasaplara sipariş üzerine sucuk yaptırılıyordu. Bunun da önüne geçeceğiz. Artık kasaplar bize bunu getirecek.. Soğuk hava depolu motorize araçlarımız olacak. Kasaplardan etleri toplayacak. Veteriner kontrolünde bakacağız sucuğa uygun mu diye.” dedi.

SUCUK YAPTIRICAK KASAPLARIN ETLERİ DENETLENECEK

 Yapılacak sucukların ne eti olduğunun ürünlerin üzerine yazılacağına dikkat çeken Yağmur, “Odamıza ait bir mühür vuracağız. Mesela 3 kilo et sucuk olarak yapıldı. Kasaplar bunu bitirmeden bir daha gelip sucuk yaptıramayacak. Daha önce et tebliği ile ilgili bir genelge vardı.  Kanun üstüne kanun olmaz. Burada diyor ki perakendeci işlerde yapacak.  Ama her nasılsa Tarım Bakanlığı Genel Müdürlüğü  evrakları görmeden imzalıyor. Bugün tebliğ çıktı. Tebliğe  bakılırsa kebap, lokantacı dahi et pişiremeyecek, yemek yapamayacak. Ne çıkardıklarını kendileri de bilmiyor.  Sayın genel başkanımız Cuma günü randevu aldı. Sizinle mahkemelik olmak istemiyoruz diye şu tarihte genelge çıkmış, şu tarihte tebliğ çıkmış. Bunu tekrar gözden geçireceklerini söylediler. “ifadelerini kullandı.

GÜVENİLİR SUCUK İMALATHANESİ OLACAK

Sucuk üretiminin kendi kuracakları imalathanelerinde yapılacağını işaret eden Başkan Yağmur, “Biz ken imalathanemizde üretimimizi yaparız. Sucuklarımız tek fiyat olacak. Adana’nın her köşesindeki kasaplarımızda bu sucuklarımız olacak. Marketler hariç tabiki.  Bu yakalanan at eşek eti nedeni ile ben Adana Büyükşehir Belediye Zabıta ekiplerini tebrik ederim. Adana’ya buradan sesleniyorum. Ben kendi esnafımda yani Adana Esnaf Odaları birliğine sicilli, yada Kasaplar Odasına kayıtlı olan bir kasapta  at eti yakalasınlar ben görevi bırakmaya hazırım. Bizde kayıtlı olan yüzlerce kayıtlı esnaf var. Ticaret odasına ticaret borsasına kayıtlı 1500 adet kasap var.  Nedense  Ticaret odasına kayıtlı olanlarda Kasaplar Odası’na geliyor bizim esnaflarda geliyor. Tebliğ yasası ne olacak diye. Ben Ticaret  Odası Başkanına sesleniyorum. Yıllık aidatları almasını biliyorlar. Esnafınıza sahip çıkın. Ticaret Borsası’nada  aynı keza. Onlar orada korkuluklar mı? Esnaflarına biraz sahip çıkmaları lazım. Artı bu et tebliği ile ilgli şikayetler alıyoruz. “ diye konuştu.

 KASAPLAR ÇARŞISI İLE SUCUK ÜRETİM TESİSİ BİR ARADA OLACAK

Yapılacak olan Kasaplar çarşısının bir bölümünün sucuk üretim tesisi yapılacağının altını çizen Yağmur, “ Kasaplar çarşısının modernize çalışmasının Kültürel Varlıklar’dan çıkmasını bekliyoruz.  Orası olursa daha güzel olur.  Hem kasaplar çarşısı hem sucuk üretim tesisi olabilir. Hepsini gözetim altında yapacağız.  Tamamlanmaları durumunda insanlara iş imkanları sağlayacağız. Tarım İl Müdürümüzle sürekli irtibat halindeyiz. Bilgi alış verişi  yapıyoruz. Tüm ilçe tarım müdürleri ile de görüşüp Adana’mızı eliyoruz.  Bakın yakalanan at, eşek etleri hep tonlarca yakalanmıştır. Bunu bir kasap  yapamaz. 4 Ton’u bir kasap yapamaz da, satamaz da. Yani kasabın 20 metrelik bir yeri var, bir de dolabı var. Burada Adana bizi denetliyor. “ şeklinde konuştu.

UCUZ KEBAP SATAN YERLERDEN KEBAP YEMEYİN

At, eşek eti işini 2, 3 lira gibi ucuza kebap yapıp satan kebapçıların kullanmış olabileceğini savunan  Yağmur, ucuza kebap satan yerlerden kebap yenilmemesini istedi. Yağmur sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tantuni tabir edilen karışık et yapan yerler var. Bunlar piyasanın altında fiyatla satış yapıyorlarsa buralara dikkat etsinler.  Vatandaşları uyarıyoruz. 2 liraya, 3 liraya kebap yemesinler. Bildikleri yerden, tanıdıkları kişilerden kebaplarını yesinler. Hindi eti ile ilgili şikayetler alıyoruz. Adana’nın belli yerlerinde hindi etini koyun eti diye satmaya çalıştıklarını öğrendik. Bunun da İran, Irak, Suriye üzerinden kesilmiş olarak kemikleri ayıklanmış halde geldiklerini duyduk.   Bununla ilgili çalışma başlattık.  Bunun üstüne gideceğiz. İsterse babam olsun afişe edeceğiz bu iş yerlerini. Şuana kadar yakalananların Adana’ya teşhir edilmesi gerekliydi bence. Bu etlerin Suriye’den hijyenik olmayan şartlarda, ne olduğu belirsiz hindi etleri olarak getirildiği yönünde şikayetler alıyoruz. Bu adamlar at eti sattı diye onları yaya yürütecekler. Ama caydırıcı bir cezaları yok. Daha biz gelmeden Adam çıkıyor devam ediyor.”

İNSAN SAĞLIĞININ CEZASI 67 LİRA

At ve eşek eti satanların sadece 67 lira para cezasına çarptırıldığını ve bunun bir caydırıcı niteliği taşımadığına değinen Yağmur, “ 67 lira para cezası var sadece. Vatandaşın sağlığı bu kadar ucuz olmamalı.. Biraz daha caydırıcı cezaların olması lazım.” ifadelerini söylerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.