TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KÖY ENSTİTÜLERİ DÜNYAYA ÖRNEKTİR

CHP Adana Milletvekili Adayı Zülfikar İnönü Tümer, Köy Enstitüleri’nin tüm dünyaya örnek olduğunu vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2015 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2015 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
KÖY ENSTİTÜLERİ DÜNYAYA ÖRNEKTİR

ADANA (İLKHABER) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana 2. Sıra milletvekili adayı, İnşaat Mühendisi Zülfikar İnönü Tümer, 75 yıl önceki Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in hayata geçirdiği Köy Enstitüleri’nin günümüz Türkiye’sinde hala aranan bir eğitim sistemi olduğunu belirtti.

17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri’nin tam anlamıyla toplumsal kalkınma modeli olduğunu kaydeden Tümer, “Eğitimin üretimle bütünleştirilerek genç nesilleri geleceğe hazırlamak adına önemli bir kazanım olan Köy Enstitüleri’nin kuruluş temellerini atan Atatürk ve İsmet İnönü ile enstitülerin kuruluşunu gerçekleştiren Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’u saygıyla anıyorum” dedi.
Türkiye’de hayata geçirilen enstitülerin tüm dünya ülkelerinin dikkatini çektiğini ancak bir süre sonra kapatıldığını kaydeden Tümer, okulsuz ve öğretmensiz Anadolu’da öğretmen yetiştirmeyi amaçlayan Köy Enstitüleri’nin kapatılmasının ardından Türkiye’nin sürdürülebilir bir eğitim sistemine kavuşamadığına dikkati çekti.

6 YILDA KAZANDIRILANLAR
Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla yaşama geçirilen Köy Enstitüleri’nden mezun olan yoksul çocukların Anadolu’nun her yerine dağılarak eğitim düzeyini artırdığını, çocukları eğitmenin ötesinde hayata hazırladığını vurgulayan Tümer, “1940-1946 yılları arasında Köy Enstitüleri’nde 15 bön dönüm tarla tarıma elverişli hale getirilmiş ve üretim yapılmış. Aynı dönemde 750 bin yeni fidan dikilmiş.  Bin 200 dönüm bağ oluşturulmuş. Ayrıca 150 büyük inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 12 elektrik santrali, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 3 balıkhane, 100 km. yol yapılmış. Sulama kanalları oluşturularak enstitü öğrencilerinin uygulamalı eğitim gördüğü çiftliklere sulama suyu öğrenciler tarafından getirilmiş. Şimdiki uygulamalara bakıldığında bile tek başına Köy Enstitüleri’nin önemi açıkça ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

YAZARLAR BU OKULDAN YETİŞTİ
Fakir Baykurt, Ümit Kaftancıoğlu, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Pakize Türkoğlu, Hatun Birsen Başaran, Ali Dündar, Mehmet Uslu ve Dursun Akçam gibi Türkiye’nin önde gelen yazar ve düşünürlerinin bu okullarda yetiştiğini hatırlatan Tümer, “Başta Atatürk olmak üzere İsmet İnönü, Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’u tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken Köy Enstitüleri’ni Türkiye ile tanıştırdıkları için saygı ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.