TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MARDİN'DE 1. CADDE’NİN YENİ YÜZÜ İÇİN AÇILIŞ YAPILDI

Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında gerçekleştirilen Turizm Festivali buluşmasında Mardin 1. Cadde’nin yeni yüzünün açılışı yapıldı. Mardin’de 17-19 Nisan tarihleri arasında yapılan Turizm Festivali programı kapsamında “Mardin 1. Cadde Cephe İyileştirme İşi” için açılış töreni düzenlendi. Tören, kesilen kurdele ile başladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2015 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2015 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
MARDİN'DE 1. CADDE’NİN YENİ YÜZÜ İÇİN AÇILIŞ YAPILDI

Adnan AVUKA 

MARDİN (İLKHABER) Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında gerçekleştirilen Turizm Festivali buluşmasında Mardin 1. Cadde’nin yeni yüzünün açılışı yapıldı.

 

Mardin’de 17-19 Nisan tarihleri arasında yapılan Turizm Festivali programı kapsamında “Mardin 1. Cadde Cephe İyileştirme İşi” için açılış töreni düzenlendi. Tören öncesinde Diyarbakır Kapı’da kesilen kurdele ile başladı.

 

Törene Avrupa’dan gelen çok sayıda konuğun yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eş başkanları Sevinç Bozan ve Emin Irmak, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak ve çok sayıda kişi katıldı. Tören halkoyunlarının gösteriminden sonra Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüşle devam etti. Yürüyüş sokak müzisyenleri, akrobatlar ile Artuklu Belediyesi’nin Barış Treni eşliğinde yapıldı. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törende, Mardin Tanıtım Filmi’nin gösterimi yapıldı. Ardından tören konukların yaptığı konuşmalarla devam etti.

 

Törende bir konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, 1. Cadde’nin Mardin’in adeta gözbebeği olduğunu belirterek, “Daha önce desteklenen bir projenin cephe iyileştirme projesini tamamladık. Onun memnuniyeti ili karşınıza çıkıyoruz. Bu projenin devamı olarak, DİKA ile yürüttüğümüz bir proje var. Biz 1. Caddeyi tamamen trafiğe kapatıyoruz. Bazı esnaflarımız kaygılanıyorlar; ama esnaflarımız kaygılanmasınlar. Çünkü biz öncelikle halkı ve esnaflarımızı mağdur etmemeyi esas alıyoruz. Esnaflarımızla birlikte ortaklaşacağız. Diyarbakır Kapı’da bir kamulaştırmamız var. Orada çok katlı bir otopark projemiz var. Önümüzdeki haftalarda onun temelini atacağız. Onun yanı sıra bir seyir alanı oluşturuyoruz. Sosyal tesis oluşturuyoruz. Şehrimize kocaman bir meydan da yapacağız. Biliyorsunuz şehrimizde kültürel etkinlikler için bir alan yok. Biz bu ihtiyacı gidermek üzere böyle bir projeyi hayata geçireceğiz. Ve 1. Caddede de toplu taşıma sistemi oluşturacağız. Tekrar hayırlı ve uğurlu olsun projemiz” dedi.

 

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi’nin organizasyonunda “Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi” inde gerçekleşmesi için Mardin’e gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müşteşarı  Yunus Emre yaptığı konuşmasında ise şöyle konştu:

   “Ben Mardin’i dünyanın marka şehri yapmak  hedefiyle burada bulanan herkesi saygıyla selamlıyorum.7 bin yıllık aşan tarihiyle bu kadim şehir, dünyanın dört bir yanından gelen güzel insanlara, Mardin turizm Festivali aracılığıyla dört gün boyunca ev sahipliğini yapacak. Bu dört gün boyunca, sokak festivallerinden  konserlere  kadar düzenlenen pek çok etkinlikte  hem eğlenecek hem de dünya mirası bu kültür şehrini ve insanlarını daha yakından tanıma fırsatını  bulacaksınız. Bundan birkaç yıl önce Mardin’i anlatan bir yazıda şu satırları okumuştum. (Mardin; çayın demli, misafirin kıymetli olduğu yerdir) eminim, sizler de festivalin ardından ülkelerimize, şehirlerimize döndüğünüzde; Mardinli hemşehrilerimizin misafirperverliğinden bahsederken, içtiğiniz demli çayların tadını da damaklarınızda hissedeceksiniz.

Mardin, binlerce yıllık tarihinde birçok medeniyetin kültürel mirasına ev sahipliği yaptı. Mardin’in bu eşsiz özelliği, Dünya üzerinde pek az sayıda şehre nasip olmuştur. Bu  yönüyle de tüm  dünyanın ilgisine mazhar olmuş, bugüne kadar çok  sayıda turist ağırlamıştır.

Ancak her geçen yıl Mardin’i ziyaret eden turist sayısı artsa  da; gelen turist sayısının kentin sahip eşsiz kültürü mirası ile orantılı olduğunu söyleyemeyiz.  Mardin sürdürülebilir Turizm Projesi inşaat Bileşeni ve  devamı niteliğinde hayata geçireceğimiz diğer projelerimizle Mardin’in turizmde hak ettiği yerlere gelmesinde  önemli mesafeler kat edileceğini düşünüyoruz. Bugün, festival etkinliklerinin bir parçası olarak, sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında yenileme  çalışmaları tamamlanan tarihi 1’inci Cadde’nin açılışı gerçekleştirmiş olduk.

Bilim, sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Avrupa Birliği ile  birlikte verdiği destekle Mardin Valiliği tarafından yürütülen Mardin sürdürülebilir Turizm projesi, SİT alanı içerisinde kalan 1’inci Cadde boyunca uzanan dükkanların dış  cephelerinin yenilenmesi ve Mardin’in bir turizm markasına  dönüştürülmesi için gerekli altyapı çalışmaları ile teknik destek faaliyetlerini içeriyor. 664 dükkanda kepenk, tente ve doğrama  sistemleri  değiştirilerek, cephe yüzeyleri ve yan yüzeyler mimari dokusuna uygun olarak iyileştirildi ve görüntü kirliliklerinden arındırıldı. Toplam bütçesi 9 milyon Euro’yu bulan projede mali  kaynağı yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 15’i ise hükümetimiz tarafından sağlanmıştır. Proje de; inşaat, teknik yardım ve müşavirlik olmak üzere 3 bileşenden oluşuyor. Proje teknik yardım bileşeninde; çeşitli eğitim ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirerek Mardin’de Turizm potansiyelinin  artmasını ve yerel kurumların sahipleneceği eylem planları ortaya koyarak sürdürülebilir turizm alt yapı sınırın oluşturulmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müşteşarı  Yunus Emre, Avrupa Birliği üyelik süreci ile ilgi konulara da değindi. Emre, 2011 yılında Avrupa Birliği Bakanlığı kurulduğunu belirterek, “Bilindiği üzere, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci ilk defa 2003 yılı ve sonrası dönemlerde sistematik bir çerçeveye oturtuldu. Ve ülkemizin siyaset vizyonun bir parçası haline geldi. Adaylığımızın kabul edilmesi 1999 yılında kabul edildi. 2005 tarihinde ise  başlayan tam üyelik müzakereleri çerçevesinde vakit  geçirilmeksizin Avrupa Birliği’nden (AB) sorumlu bir devlet bakanı ve başmüzekereci atandı. 2011 yılında ise Avrupa Birliği Bakanlığı kuruldu. Uzun süredir AB ile müzakereler devam etmektedir. Şimdi ülkemizin bu süreçteki hedefi Cumhuriyetimizin 100.yıldönümünü AB üyeliği ile taçlandırmaktadır. Avrupa Birliği üye ülkelerde olduğu gibi, aday ülkelere de finans  desteği projeler yoluyla sağlanmaktadır. Bunun için çok farklı programlar yürütülüyor. Bunlardan birisi  de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olarak adlandırdığımız IPA projeleridir.

Katılım öncesi  Mali Yardım Aracının bölgesel kalkınma politikası  kapsamında bölgesel rekabet edilebilirlik bileşeni bakanlığımızın sorumluluğu altında bulunuyor. Rekabetçi sektörler adı altında topladığımız bu programları, dönemler itibariyle yürütüyoruz. Birinci mali yardım döneminin sonuna yaklaşırken, bakanlık olarak, ikinci dönemin hazırlıklarına da hızla devam ediyoruz. Rekabetçi sektörler programımızın ilk döneminde hedef bölgeselde yer alan 43 ilde yer alan 60’a yakın projeye toplam 600 Milyon Euro’ya yakın bütçe tahsis edildi.

Yeni dönem için tahsis edilen program bütçesi ise yaklaşık 405 Milyon Euro’dur. Bu Türkiye’nin her yerinde yer almaktadır. Mardin’de yeni  dönemde özellikle yeni projeleri beklemekteyiz. Mardin bu çalışmayla Unesco dünya kültür mirası listesine kabul edilmesi olacaktır.” diye konuştu.

Mardin Valisi Koçak, “Bugün Mardin’de sadece Mardin’e ait olmayan hem Türkiye’ye hem de dünyaya ait olan bir kültür mirasının uygulanan proje vasıtasıyla küçük bir bölümünün gün yüzüne çıkarılması ve kültür dünyasına sunulmasının açılışı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Mardin’in dünya kültürüne şimdiden yaptığı bu katkının dünya kültür mirası listesine girerek daha da artarak devam edeceğini düşünüyorum. Dünyadaki bütün insanların Mardin’den daha çok faydalanabilmesi açısından dünya kültür mirası listesine girmesini bu anlamda bir katkı olarak bir aşama olarak değerlendirdiğimi ifade etmeliyim. Bu çalışmaların delegasyonumuzla beraber, komisyonumuzla beraber ve bütün paydaşlarımızla beraber devam edeceğine ve Mardin’e, Mardin’le beraber bütün insanlığa faydalı yeni projelerin üretilip hayata geçirileceğine olan inancımı belirtiyor, katkısı olan herkese tekrar tekrar teşekkür ediyor hepinize en derin muhabbetlerimi sunuyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından Mardin Hatuniye Teknik ve Kız Meslek Lisesi öğrencileri kıyafet defilesi yaptı. Daha sonra alana getirilen süslenmiş eşekler ise ilgi gördü.
Öte yandan, Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi kapsamında, Mardin 1. Cadde’de bulunan 664 iş yerinin dış cephesi 18 ayda yenilenerek onarımı yapıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi’nin organizasyonunda “Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi” gerçekleştiriliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.