TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Telkariye yoğun ilgi

Mardin’in geleneksel el sanatlarından telkari takılara Mersin’de ilgi büyüyor. Telkari takı, tesbih ve benzeri ürünlerin satışını yapan Uçan Kuyumculuk, bu ürünleri Mersin’de tanıtmaya çalışıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2015 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2015 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Telkariye yoğun ilgi


Mersin Kültür Festivali’nde Midyatlılar Yardımlaşma ve Kültür Derneği  ile birlikte stant açan Uçan Kuyumculuk, burada telkari ürünlerini sergiledi. Uçan Kuyumculuk’tan Reçep Uçan, bize telkari sanatı ile ilgili bilgiler verdi. Telkari’nin Mardin Midyat’a özel bir ürün olduğunu anlatan Uçan, “Tamamen Süryani ustalarımız tarafından yapılmaktadır.  Hatta bir örnek vereyim. Görme engelli bir ustamız var. Gözü görmeden bu işi yapabiliyor. Mersin’de telkari ürünlerimizi tanıtmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi

Bayram BULUT

Mardin’in geleneksel el sanatlarından telkari takılara Mersin’de ilgi büyüyor. Telkari takı, tesbih ve benzeri ürünlerin satışını yapan Uçan Kuyumculuk, bu ürünleri Mersin’de tanıtmaya çalışıyor.

Mersin Kültür Festivali’nde Midyatlılar Yardımlaşma ve Kültür Derneği  ile birlikte stant açan Uçan Kuyumculuk, burada telkari ürünlerini sergiledi. Uçan Kuyumculuk’tan Reçep Uçan, bize telkari sanatı ile ilgili bilgiler verdi. Telkari’nin Mardin Midyat’a özel bir ürün olduğunu anlatan Uçan, “Tamamen Süryani ustalarımız tarafından yapılmaktadır.  Hatta bir örnek vereyim. Görme engelli bir ustamız var. Gözü görmeden bu işi yapabiliyor. Mersin’de telkari ürünlerimizi tanıtmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şuan 3 tane şubemiz var. Bütün şubelerimizde Mardin Midyat ilimizde yapılan telkari ürünlerimizi tanıtmaya çalışıyoruz.” dedi.

 Mersin’de telkari ürünlerinin satışının iyi olduğunu belirten Uçan, “Güzel giden bir ürün. Tamamen makinadan yoksun olmakla birlikte el işi olduğu için rağbet görüyor. Yalnız fazla gümüş merakı yok insanlarımızda. Yavaş yavaş bu fuarlarla, festivallerle insanlarımıza bunu öğretmeye çalışıyoruz. Telkaride takılarımız, kemerlerimiz hepsi mevcut. Bunlar tamamen el işi. Tabiki makinalarla yapılanlarda var. Elle yapılanla makinada yapılan kendini hertürü belli ediyor.” diye konuştu.

TELKARİ NEDİR?

Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “telkari”, ince tel haline dökülen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesi olarak tanınır. Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır. Telkari sanatı ile yaygın olarak tütün kutusu, sigara ağızlıkları, aynalar, tepsiler, kemerler, küpeler, kolyeler, düğmeler ve yüzükler yapılabiliyor


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.