TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’da 14 kadın adaydan kaçı seçilebilecek sırada

Adana’da AK Parti, MHP, CHP ve HDP ‘de toplam 16 kadın aday gösterildi. Ancak ilk 6’ya girebilen kadın adayların sayısı ise 8 oldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2015 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2015 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’da 14 kadın adaydan  kaçı seçilebilecek sırada

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) -Adana’da AK Parti, MHP, CHP ve HDP ‘de toplam 14 kadın aday gösterildi. Ancak ilk 6’ya girebilen kadın adayların sayısı ise 8 oldu.

Bu seçimlerde kadın aday sayısını arttıran siyasi partiler kadınlar tarafından büyük takdir topladı. Adana 14 milletvekili çıkartma hakkına sahipken, parlamentoda bulunan 4 siyasi partinin kadın aday sayısı 16 oldu. Ancak bu siyasi partilerin kaçının seçilebilecek sırada kadın adaylarını gösterdiğine bir bakalım..

AK PARTİ 3 KADIN ADAY

Adalet ve Kalkınma Partisi 2009 seçimlerinde Adana’da 6 Milletvekili çıkarmıştı. Şimdi bu partinin kadın adaylarının gösterildiği yerlere bakıldığında ise seçilebilecek konumda olan 2. sırada Fatma Gül Demet Sarı’nın ve 6. sırada Esra Yalvaç’ın olduğu görülüyor. 9. sırada olan Asuman Tekin’in ise seçim sonunda parlamentoda yer alıp almayacağı görülecek. Ak Parti’nin 3 kadın adayının mesleği ise  şöyle, Fatma Güldemet Sarı mimar, Esra Yalvaç doktor, Asuman Tekin mimar olarak kayıtlara geçti.

CHP’DE İLK SIRA KADIN ADAY’A EMANET

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Kadın Milletvekili adaylarının ilk sırasında Elif Türkmen Doğan yer aldı.  Elif Türkmen Doğan listenin ilk sırasında seçilebilecek yer alıyor. Ardından ise Müzeyyen Şevkin listenin 6. sırasında yer aldı.  Rukiye Çinkılıç ise listedeki 10. sırasında kendine yer bulabildi. 4 Milletvekili çıkartan CHP’de Müzeyyen Şevkin ve Rukiye Çinkılıc’ın durumları kritik gibi gözükürken 7 Haziran’ın ardından bu kişilerin parlamentoda olup olmayacağı görülecek. AK Parti’deki kadın adaylarının çoğunluğunu mimarlar oluştururken, bu parti ise avukatlar ön plana çıktı. Elif Türkmen Doğan ve Rukiye Çinkılıç Adana’nın bilinen avukatlarından. Müzeyyen Şevkin ise Mühendislik mesleğinde bulunuyor.

MHP 3 KADINA YER VERDİ

Milliyetçi Hareket Partisi geçen seçimlerde 3 milletvekili çıkartabilmişti. Bu partide en yakın sıra olan 6 sırada yer alan kadın aday Demet Çardak oldu.  Çardak’ı listenin 11. sırasında  Neslihan Uzun ve 13. sırada Ayla Emrahoğlu takip etti. Eğer partilerin yine aynı sayılarda milletvekili çıkartmaları durumunda bu kadın adayların şanslarının pek olmadığı gibi görülüyor. Ancak durum farklıda olabilir. Bu tabi ki 7 Haziran’ın sonunda görülecek. MHP’nin kadın adaylarının meslekleri ise şöyle, Demet Çardak doktor, Neslihan Uzun Fizyoterapist, Ayla Emrahoğlu ise tekstilci, yönetici.

HDP’DE 7 KADIN ADAY

Halkların Demokratik Partisi ise Adana’da en fazla kadın aday gösteren siyasi parti oldu. 7 kadın aday gösteren HDP de yine listenin 2. sırasında Meral Danış Beştaş yer aldı. Beştaş aynı zamanda HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Liste’nin 4. Sırasında Beyhan Günyeli yer buldu. HDP’de 6. sırada Hatice Kavran, 8. sırada Feride Peynirci, 10. sırada Nefise Balyemez, 12. sırada Kader Duman, 14. sırada ise Feyruze Gümüş yer alabildi. HDP geçtiğimiz dönem Adana’da 1 milletvekili çıkartabilmişti. Bu seçimde ise kadın adaylarının fazlalığı ile görülen HDP’nin kadın adaylarını parlamentoya gönderip gönderemeyeceği ise seçimlerin sonrasında belli olacak. HDP’nin kadın adayları ise şu mesleklerde görev yapıyor. Meral Danış Beştaş Avukat, Beyhan Günyeli Avukat, Hatice Kavran Sosyolog- Öğretmen, Nefise Balyemez Halkla İlişkiler Uzmanı, Feyruze Gümüş ise esnaf.

Siyasi partilerin kadın adaylarında durum böyle iken, bu yıl 6 kadın milletvekili adayından kaçının parlamentodaki yerini alacağı az çok tahmin edilebiliyor. Ancak siyasi partilerin kadınları tarafından bu dönem kadın aday sayısının fazla olması sevindirici bir etken olarak görülüyor. Kadın vatandaşlarda kendilerini kadın adayların temsil etmesine olumlu bakıyor. Parlamentoda kadın vekillerinin çoğunlukta olması yaşanan kadın sorunlarının bir nevi azaltılacağı savunuluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.