TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FİYATLAR HIZLA YÜKSELİYOR

Çukurova Bölgesel Havalimanı nedeni ile Yenice’ye yakın olan Adana’nın bölgelerinde arazi ve konut fiyatlarında ciddi fiyat artışları yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2015 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2015 18:43
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
FİYATLAR HIZLA YÜKSELİYOR

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Mersin’in Tarsus İlçesi’nde yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının ardından Adana’da bölgeye yakın bulunun mahalleler arazi fiyatları yükseldi.

Yıllardır Adana’da yatırımların kentin kuzey kesimlerine kayması, batıda kalan kısımların değerlerini yerinde saymasına neden olmuştu. Ancak bukez Tarsus -Adana arasına yapılan Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı şimdiden dengeleri değiştirmeye başladı. Aynı değerde kalan araziler ve konutların fiyatları bu inşaatın başlaması ile Tarsus’a yakın bölgelere hareketlilik getirdi. Fiyatlar artış yaşanan bölgelerde ileriki dönemde ciddi yatırımların yapılabilineceği öne sürülüyor.

BÖLGESEL HAVALİMANI ARAZİ VE KONUT FİYATLARINI ARTTIRDI

Konuyla ilgili Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülkü Uçar, Çukurova Bölgesel Havalima’nın inşaatının yapılmasının arazi fiyatlarını arttırdığını söyledi. Şuan için Adana’nın bu bölgeye yakın olan kesimlerinde bir hareketliliğin yaşandığına dikkat çeken Uçar, “Bölgesel Havalimanı’nın yapıldığı bölgeye yakın yerlerde bir hareketlilik var. İş merkezi ve  sanayi gibi yerlere baktığımızda biz 100 Lira’ya yer satamıyorduk. Şuan da Çukobirliğe kadar olan bölgede 300 ila 350 Lira gibi fiyatlar konuşuluyor. Çok değil bir, bir buçuk yıl öncesinden bahsediyorum. Ciddi bir artış var bu güzergah üzerinde. Sanırım önümüzdeki günlerde hava alana bir rus ortak bulduklarını duyduk. İnşaat bir süreliğine durmuştu. Bundan sonra tekrar başlayacağını söylediler. 2 yıla kadar bitirileceğini söylüyorlar.  O bölgeye ciddi bir fiyat artışı getirdi.” dedi.

YENİCE- KÜÇÜKDİKİLİ ARASINDA KONUTLAR YÜKSELEBİLİR

Havalimanı sayesinde istihdamın artacağını ve Yenice’den, Küçükdikili’ye kadar yeni konutların yapılabilineceğine dikkat çeken Uçar, “Düşünün 4 bin,  5 Bin kişi havalimanında çalışacak. Bir kısmı Mersin’de  Tarsus’ta oturacak. Büyük bir kısmı ise Adana’da oturacak. Adana’dan gidip, gelecekler.  Dikili yenice arası yeni konutlar yapılacak. Lojistik bölgesinin gelmesiyle de  orada da çok sayıda insan çalışacak. Hava alanının gelmesi ile en az 10 Bin kişilik bir istihdah yaratılacağını düşünüyorum. Bu aralarında  doldurulacağını düşünüyorum. Nasıl Tarsus- Mersin arası birleşmişse Adana’da da bu aranın birleşeceğini düşünüyorum.” ifadelerni kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLER FİYATLARI ARTTIRDI

Kent içerisinde de önemli kentsel dönüşümlerin yaşandığını aktaran Uçar, “Özellik Kasım Gülek Köprüsü’nden buyana E -5 ile arada kalan bölümlerde, eski binalarda kentsel dönüşüm uygulamaları başladı. Eskiden kimsenin yüzüne bamadığı binaların fiyatlarında ciddi bir artış var. Çünkü kentsel dönüşüm uygulanıyor.  Bina dönüşümleri uygulanıyor. 120 Bin’e 150 Bin’e aldığımız binalar otomatik olarak 300, 350 Binlere çıktı.  Kısa sürede müteahitler aldıkları binaları yapıyorlar. Bir yıl, hatta bir yıl bile sürmeden yeni inşaatlar tamamlanıyor. İkinci el piyasasına da rağbet var. Burada afet riskli olan binalarda dönüşümler yapılıyor.  O bölgedede  20-25 yıllık binalar var. ” diye konuştu.

MÜTEAHİTLERDEN ESKİ BİNALARA YOĞUN TALEP

Eski binalara müteahitler tarafından yoğun bir talebin olduğunu hatırlatan Uçar, “Doğrusuda bu  normalde eski bir apartmanda asansör yok.  Doğru düzgün bahçe yok, otopark alanı yok. Tesisatlar ölmüş durumda,  cepheleri yok, tek cephe.  Tabi ki binaar yapılırken yoğunluk artışıda oldu.  Binalar daha şık yapılmaya başlandı. Müteahhit bire bir veriyor. Kentsel dönüşümden dolayı  kira gelirleride Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılandığı için cazip geliyor insanlara. Hem kiraları ödeniyor hem insanlar yeni bir bina sahibi oluyor.  Özellikle 2. el piyasasında bu bölgelerde ciddi bir hareketlilik var. Barajyoluna, Beyazevler’e, Valilik tarafından ki binalara, yani Adana’nın neredeyse tamamına yansıyan bir olay bu.  Sadece Reşatbey, Gazipaşa, Kurtuluş gibi değerlendirmeden bütün bölgeleri değerlendirmek lazım. Eski binalara yoğun bir talep var şuanda müteahitler tarafından.” şeklinde konuştu.

ESKİ BİNALARA DAHA FAZLA KREDİ VERİLİYOR

Eski binalara verilen kredi miktarının daha yüksek olduğunuda hatırlatan Uçar sözlerini şöyle sürdürdü; “Eski binalara daha çok kredi çıkıyor. Eski binaları satanların fatura kesme gibi bir zorunluluk yok. Ama yeni binalara 200 Bin Lira gibi fatura kesiliyor müteahhit firmalar tarafından. Kredi miktarı 200 bini geçemiyor. 350 Bin Liralık aldığınız evde. Kredi olayı tam yüzde yüz veriyor diye bişey yok yeni binalarda. Yeni binaların yarısı kadar kredilendirilebiliniyor. Ödeyeceğiniz fiyatla kredi neredeyse yüzde 50 olabiliyor. Eki binaların kredi oranları biraz daha yüksek çıkabiliyor diye biliriz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.