TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’ya asit yağmurları geliyor

Adana’da bulunan ÇETKO üyeleri Adana ve Mersin sahil bölgelerine yapılacak olan 30 kömür yakıtlı termik santral için bir araya gelerek, konuyu bisiklet turları ile protesto etti.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2015 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2023 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’ya asit yağmurları geliyor

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)- Adana’da bulunan ÇETKO üyeleri Adana ve Mersin sahil bölgelerine yapılacak olan 30 kömür yakıtlı termik santral için bir araya gelerek, konuyu bisiklet turları ile protesto etti.

Atatürk Parkı’nda toplanan grup adına bir açıklama yapan Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO)  Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, termik santrallerin faaliyete geçmesi ile birlikte asit yağmurlarının başlayacağını ve hızlı bir radyasyon yayılımının gerçekleşeceğini söyledi. Adana ve Mersin illerinin kıyılarında 30 adet termik santral projesinin bulunduğunu öne süren Bülükbaşı, “Bügün Adana ili kıyılarından,  Mersin sahiline kadar uzanan kıyı sahilinde 30 adet kömürlü termik santral projesi bulunmaktadır. Bunların 20 kadarı lisans almış durumdadır.  Geri kalanı da lisans başvurusu yapmıştır.  Bunların her biri yıllık 3’er Milyon ton kömür yakacaklardır. Bu da şu demek anlamına gelmektedir. 250 Milyon ton ithal kömür yurt dışından getirilip, bizim sahillerimizde yakılacak ve elektirik üretilecektir.” dedi.

TAM BİR YOK OLUŞ PROJESİDİR

250 Milyon ton kömürün bütün atıklarının atmosfere karışan kükürt dioksidi ve azotoksitlerinin asit yağmurlarına sebep olacağını aktaran Bölükbaşı, “Bu yanmadan kaynaklı radyasyon yayılımı ve ağır metal yayılımı olacak. Bunlara en kaliteli, en üst düzey filitreler takılsa dahi, çevreye ve insanlara geri dönülmez zararlar verecektir.  Bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. Bu bölgede bizde çocuklarımızda sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyoruz.  Bizim burada gördüğümüz asıl tehlike bu kadar dar alanda bu kadar çok projeye izin verilmesidir.  Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir örnek yoktur. Bu kadar dar alanda termik santral projesi tam bir yok oluştur. Hiçbir bilimsel veri ile bunu açıklayamamaktadırlar.” şeklinde konuştu.

AÇTIĞIMIZ 3 DAVAYI KAZANDIK

 Konuyla ilgili açtıkları bütün davaları kazandıklarına dikkat çeken Bölükbaşı sözlerini şöyle sürdürdü;  

“Bölgede lisans başvurusunu yapmış ve 3 çetroporu geçmiş santrale karşı açtığımız davaların 3’ünü de kazandık.  3 mahkemede  farklı üniversitelerden bilim adamları çağırdı. Hani bunlar doğrumudur diye. Bizler yine burada da haklılığımızı ortaya koyduk. Hukuken, insan olarak haklıyız.  Bu haklılığımızı savunmak ve anlatmak istiyoruz, Adana’da ve bu coğrafyada yaşayan insanlara . Bu bölgemiz için ciddi bir sıkıntı havamıza toprağımıza  doğamıza sahip çıkmak zorundayız.”

Konuşmanın ardından çevre gönüllüleri kent içerisinde bisiklet turları düzenledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.