TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaşanabilir bir Adana nasıl mümkündür?

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, yerel yönetimlerin ülke politikalarının doğrudan uygulama alanı olduğuna dikkat çekti, “Kentler ve yerel yönetimler siyasetin ve sermayenin de ilgi odağındadır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2015 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2015 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yaşanabilir bir Adana nasıl mümkündür?

Yaşanabilir bir Adana nasıl mümkündür?

 

 

 

ADANA(İLKHABER) - TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından bu yıl 3’ncüsü düzenlenen Adana Kent Sorunları Sempozyumu başladı.  2 9 otumda 36 bildirinin sunulacağı sempozyumun bu yılki teması  “Yaşanabilir Bir Adana Nasıl Mümkündür!” olarak belirlendi.

Seyhan Oteli’nde 2 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan TMMOB İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, yapılacak sunumların, görüş ve değerlendirmelerin çağdaş, planlı, sağlıklı, güvenli, demokratik, sanayileşen, üreten bir Adana’yı hep birlikte hayata geçirme yolunda çalışmalara ışık tutacağına inandığını söyledi. Kavi şöyle konuştu:

“Yaşadığımız kente ilişkin pek çok sorunla karşı karşıya bulunabiliriz. Ancak bu sorunların çözümünde kilit rolde olanlar yani çözülemediği takdirde diğer sorunların çözülmesini de engelleyen sorunlar daha önemlidir.

EN BÜYÜK SORUN DEMOKRASİ EKSİKLİĞİ

Yaşadığımız kentin en büyük sorunlarının başında demokrasi eksikliği gelmektedir. Yerel siyasetçiler, katılımcı yönetim yaklaşımını ve demokrasiyi esas almalıdır. Kilit önemde diğer bir sorun da; Yerel siyasetin zayıflığıdır. Gerek yerel düzeyde gerek ülke çapında sorunların çözümünde siyaset önemlidir. Siyaset sorunlara çözüm geliştirilen bir zemindir ve zemin olmalıdır. Siyasi partilerimizin yerel örgütleri, kentimizin sorunları ile daha aktif bir şekilde ilgilenmeli ve çalışma yapmalıdır.

Kentimizin ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın refah ve kalkınması için tüm siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin, vatandaş gruplarının asgari müşterekler çerçevesinde ortak kent bilinci ile hareket edememesi en büyük problemlerimizin temelini oluşturmaktadır.

Kentimizin sorunlarını çözmekle sorumlu olanlar seçimle yönetime gelmiş olan kişilerdir. Yapılan olumlu işlerin onuru ve mutluluğu seçilmiş yöneticilere aittir. Aynı şekilde, en ucuz maliyeti olan uygulamayı yani uzmanlık görüşümüzü değerlendirmeyip, kıt olan kaynaklarımızı akla ve bilime, halkımızın çıkarlarına uygun kullanmamak ve bundan dolayı oluşan kamu ve özel kişilerin uğradığı zararın sorumluluğu da seçilmiş yöneticilere aittir.”

“TÜRKİYE, YAĞMA VE TALANA AÇILDI”
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, çeşitli kentlerde düzenledikleri sempozyumlarla Türkiye genelinde kentlerin nasıl yönetildiğine dair geniş bir fotoğraf çekildiğini, yayımladığı sonuç bildirileri ve raporlarla da sorunlar ve çözüm önerilerini ortaya koyarak kamuoyu ve yetkililere duyurulduğunu kaydetti. Soğancı şöyle konuştu:

“Kentler ve yerel yönetimler ülke politikalarının doğrudan uygulama alanıdır. Bu nedenle kentler ve yerel yönetimler siyasetin ve sermayenin ilgi odağındadır.

İktidarında üretimden vazgeçerek ülke ekonomisini arazi rantı üzerinden temellendiren AKP, bugüne dek görülmemiş ölçüde, hiçbir insani, hukuki, ulusal ya da evrensel değer ve kural tanımaksızın ülkeyi, kentleri yağma ve talana açarak yeni rant kaynaklarının yaratılmasını sağlamıştır.

Sağlıklı kentleşme, kentsel hizmetlerin kamusal hizmet kapsamında ele alındığı, barınma, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerinin insan hakkı olarak görüldüğü, kamu yararı öncelikli enerji, çevre ve gıda politikalarının benimsendiği bir anlayış ile mümkündür.
Yerel Yönetim Reformu adı altında yapılan düzenlemelerle belediyeler, il özel idareleri, mahalli idareler ve iller bankasının sunduğu hizmetler piyasaya açılmıştır. KHK ile kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeni ve olağanüstü yetkiler devredilmiş ve tanınmış, bakanlığa tüm ülkenin tapusunu istediği gibi kullanma yetkisi verilmiştir. Şehir plancılığı hizmetlerinde kamusal fayda anlayışından vazgeçilmiş, serbestleştirme, ticarileştirmenin aracı haline getirilmiş, rant odaklı projelere teslim edilen kentlerde plansızlık egemen kılınmıştır. Tüm bu sorunlara ve olumsuzluklara karşın, demokratik katılımın sağlandığı yerel yönetimlerin oluşturulması ve çözüm üretilmesi olanaklıdır.”

ANIZ YAKIMI ÖNLENMELİ
Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Türkiye’nin ender kentlerinden biri olan Adana’da tarımla yaşamın iç içe olduğuna söyledi. Fenercioğlu konuşmasında Adana’daki anız yakılmasının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini belirterek,  anız yakma olayının Adana’nın sorunu olmaktan çıkarılması gerektiğini bildirdi.

 “RANT HIRSI KENTİ MAHVETTİ”
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, göç, kötü imar politikası, kötü yönetimin Adana’yı, en kötü kent durumuna getirdiğini ifade etti. TMMOB’nun kendileri adına araştırmalar yaparak sorunları ortaya koyup çözüm yollarını da sunduğunu belirten Karalar, “Geçmişe baktığımızda rant ve para hırsı kentleri de mahvetmiş. Bunu Adana ve Seyhan için de söyleyebilirim. Bir kentin geleceğini düşünmek, kenti korumak sadece yerel yönetimlere düşmez, tüm kurum ve kuruluşlar ile şirketler, sivil toplum örgütleri ve bireylere de düşer. Kentimizi topyekün bir koruma altına almak zorundayız. Para, rant ve hırsın olmadığı bir zihniyeti Seyhan’da, Adana’da yerleştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Öte yandan, Adana Kent Sorunları Sempozyumu-3 kapsamında gerçekleştirilen “Adana Gerçeği” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren sanatçılara ödülleri verildi.  Açılış konuşmalarından sonra oturum başkanlığını TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Şahin’in yaptığı “Suriyeli Sığınmacıların Adana’ya etkileri” konulu panelde Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Bölümü Sosyal Alanlar Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Adnan Gümüş, “Suriyelilerin Adana’daki Durumu – Kapalı Hesap, Açık Kapı Politikasının Sonuçları” ve Birgün Gazetesi Dış Politika Editörü İbrahim Varlı ise “Suriye’deki Vekâlet Savaşı ve Türkiye’nin Ortadoğu Politikaları” hakkında görüşlerini açıkladı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.