TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayvanlar sakat doğuyor

Bölgelere yapılan Termik santraller hayvan sağlığını etkiledi

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2015 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2015 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hayvanlar sakat doğuyor

Hayvanlar sakat doğuyor

Bayram BULUT

Adana Barosu tarafından "Termik Santreller-Nükleer Santral HES'ler ve Küresel Sermayenin Doğu Akdeniz'i işgali" konulu konferans düzenlendi.

Adana Şirin Park Otel’de düzenlenen konferansta Termik Santraller-Nükleer Santral HES'lerin çevreye, insan sağlığına etkileri, tarım arazilerine zararları masaya yatırıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık'ın açılış konuşmasıyla konferans başladı.  Av. Çıtırık, "Daha yaşanabilir bir çevre sorununun artık ulusal boyutları aşarak, dünya sorunu haline geldiğini vurguladı. 

SAKAT HAYVANLAR

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı- Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyon üyesi Av. İsmail Hakkı Atal, ise slayt gösterisi ile Sugözü ve çevre bölgelerde bulunan termik santrallerin yer aldığı alanlarda yeni doğan hayvanların sakat doğduklarını aktardı. Bu hayvanların neden böyle doğduğuna dair hiç kimsenin bilgi sahibi olmadığını vurgulayan Atal, Termik santrallerin bulunduğu yerlerde yağan asit yağmurları nedeni ile birçok narenciye bahçesinin de zarar gördüğünü ve 32 tane bölge genelinde sakat buzağının doğduğunu sözlerine ekledi.

 

ADANA (İLKHABER)- Adana Barosu tarafından "Termik Santreller-Nükleer Santral HES'ler ve Küresel Sermayenin Doğu Akdeniz'i işgali" konulu konferans düzenlendi.

Adana Şirin Park Otel’de düzenlenen konferansta Termik Santraller-Nükleer Santral HES'lerin çevreye, insan sağlığına etkileri, tarım arazilerine zararları masaya yatırıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık'ın açılış konuşmasıyla konferans başladı.  Av. Çıtırık, "Daha yaşanabilir bir çevre sorununun artık ulusal boyutları aşarak, dünya sorunu haline geldiğini vurguladı. Dünyadaki doğal kaynakların, her geçen gün daha da azaldığına dikkat çeken Çıtırık; “Bu nedenle, toplumsal çıkarlarla kaynak kullanımı arasındaki ilişkinin rasyonelliği önem taşımaktadır. Sağlıklı, yaşanabilir ve temiz bir çevrede yaşanılması Anayasa ile güvemce altına alınmış bir haktır. Ülkemiz enerji yatırımlarında ciddi hazırlanmış, insanı ön plana alan  bilimsel politikalar yerine, kamu ve doğa yararını gözetmeyen rant ve ihale odaklı politikalar esas alınmaktadır.” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI KULLANMAK LAZIM

Elektriğin insan yaşamındaki yeri ve vazgeçilmezliği karşısında, artık elektrik kullanımının en temel insan haklarından biri haline geldiğini kaydeden Çıtırık; “Ancak elektrik enerjisi sektöründe kamuya tahsis edilmesi, bu sektörün piyasalaşması ve sektörde yaşanan özelleştirmeler sonrasında dünyada halen kamu hizmeti olarak nitelenen enerji üretimi, kaynakların planlanması ve kamu hizmeti yönünü ön plana çıkarmak yerine uluslararası sermayenin baskılaması ve tercihleri ön plana alınarak enerji politikamız belirlenmektedir. Ucuz, sağlığa, çevreye ve doğaya zararları az olan ve yenilenebilir kaynakları tercih etmek yerine maliyeti yüksek, doğaya ve insan sağlığına zararlı enerji politikaları dışa bağımlılığımız maalesef her geçen gün artmaktadır. Bugün ülkemizde üretimin 8 katına çıkan enerji tüketimi vardır. Yerli ve yenilebilinir enerji kaynaklarını kullanarak enerji açığımızı kapatmalıyız. Çernobil ve Fukuşima'da yaşananları unutmamak gerekir.” diye konuştu. 

20 TERMİK SANTRAL YAPILMAK İSTENİYOR

Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Doktor Sadun Bölükbaşı, bölgeye yapılmak istenen termik santraller konusunu anlattı. Bölükbaşı; “Bölgemize 20 termik santral yapılmak isteniyor. Maliyeti düşük deniyor. Ancak çevreye ve insan sağlığına büyük zararları olacaktır. Bizler bu termik santrallere tamamen karşıyız” ifadelerini kullandı.

KALP HASTALIKLARI ARTTI

Türk Toraks Derneği adına konuşma yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Prof Dr Ali Kocabaş ise, “Küreselleşmenin İnsan Sağlığına Etkileri” konusunu anlattı. Her geçen gün kronik hastalıklarda artış yaşandığına dikkat çeken Kocabaş, tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminin arttığını söyledi. Ana kronik hastalıkların başında kalp hastalıklarının geldiğini işaret eden Kocabaş, “Ardından ise inme, konser, kronik solunum hastalıkları, diyabet ve alerjik hastalıklar geliyor. Kronik hastalıkların altında yatan sosyo ekonomik, kültürel, politik ve çevresel belirleyicilerde var. Bunlar küreselleşme, şehirleşme, nüfus yaşlanması  ve batılı yaşam tarzıdır.” şeklinde konuştu.

Kocabaş, dünyada en sık görülen ölüm nedenlerini de anlatarak 2010 yılı verilerine göre, listenin başında iskemik kalp hastalıklarının geldiğini aktardı.

SAKAT HAYVANLAR DOĞUYOR

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı- Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyon üyesi Av. İsmail Hakkı Atal, ise 21. yüzyılda Çevre, Enerji, Tarım, Sağlık, Turizm, Su Politikalarının bütüncül değerlendirilmesi zorunluluğu" ve "Doğu Akdeniz'de kirletici teknoloji (Termik -Nükleer -HES) karşıtı Hukuk Mücadelesine Genel Bakış"  konularında görüşlerini aktardı. Atal, slayt gösterisi ile Sugözü ve çevre bölgelerde bulunan termik santrallerin yer aldığı alanlarda yeni doğan hayvanların sakat doğduklarını aktardı. Bu hayvanların neden böyle doğduğuna dair hiç kimsenin bilgi sahibi olmadığını vurgulayan Atal, Termik santrallerin bulunduğu yerlerde yağan asit yağmurları nedeni ile birçok narenciye bahçesinin de zarar gördüğünü ve 32 tane bölge genelinde sakat buzağının doğduğunu sözlerine ekledi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.